Pakistan güçlerininse, Afganistan ile ticari açıdan hayati bir sınır kapısının Taleban isyancıları tarafından kapatılmasının ardından Pakistan tarafında mahsur kalan yüzlerce Afgan ile çatıştığı bildiriliyor.
Olay yerindeki Pakistanlı yetkili Arif Kakar, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, 56 yaşındaki bir Afgan bir yolcunun Chaman-Spin Boldak kapısı üzerinden Afganistan'a girmek için aşırı sıcakta beklerken kalp krizinden ölmesinin ardından olayların patlak verdiğini söyledi.
Sınırın yeniden açılmasını talep eden protestocuların bazıları güvenlik güçlerine taş atmaya başladı. Protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve cop kullanıldı. Herhangi bir yaralanma bildirilmedi.
Chaman-Spin Boldak kapısı, karayla çevrili Afganistan'ın Pakistan sahiline giden ana ticari arteri ve ikinci en yoğun giriş noktasıydı.
Geçen ay sınırı ele geçiren Taleban, Pakistan'ın Afganlar için vizesiz seyahati sona erdirme kararını protesto etmek için 6 Ağustos'ta sınırı kapattığını duyurmuştu. Taleban, Pakistan'dan Afganlar’ın ya bir Afgan kimlik kartı ya da Pakistan tarafından verilmiş bir mülteci kayıt kartı ile sınırı geçmelerine izin vermesini talep ediyor.
Avrupa ülkelerinden Afgan göçmen kararı
Öte yandan Afganistan'da kötüleşen güvenlik durumu nedeniyle Avrupa'da sığınma başvurusunda bulunan ya da kaçak yollarla bulunan Afgan göçmenlerin durumu da gündemde. Fransa, Afganistan'a göçmen sınır dışı edilmesini Temmuz ayı başlarında durdurduğunu açıkladı. Açıklama Fransa İçişleri Bakanlığı sözcüsünden geldi. Sözcü Reuters haber ajansına, Fransa'nın Avrupalı ortaklarıyla durumu yakından izlediğini söyledi.
Danimarka da Kabil hükümetinin talebi üzerine başvuruları reddedilen Afgan sığınmacıların sınırdışı edilmesini 8 Ekim'e kadar askıya alacağını bildirdi.
Danimarka hükümeti, geçen ay Afgan hükümetinden, Kabil'in sınırdışı edilen vatandaşları geri almayı üç ay süreyle askıya alacağına dair bir bildirim aldığını söyledi.
Göç Bakanı Mattias Tesfaye yaptığı açıklamada, "Afgan hükümetinin kararı, pratikte 8 Ekim'e kadar Afganistan'a zorla sınırdışı edemeyeceğimiz anlamına geliyor, çünkü zorunlu geri dönüşler Afgan yetkililerinin bu kişileri sınırda karşılamaya hazır olmasını gerektiriyor" dedi.
Karar, Danimarka'nın geçen hafta diğer beş Avrupa Birliği ülkesiyle, davaları reddedilen Afgan sığınmacıları zorla sınırdışı etme haklarında ısrar eden bir mektup imzalamasının ardından geldi.
Danimarka'nın açıklaması, mektuba imza atan diğer iki ülke olan Almanya ve Hollanda'nın benzer açıklamalarını takip ediyor. Daha önce Almanya Dışişleri Bakanı, hukukun üstünlüğüne dayalı bir ülkenin, herhangi bir sınır dışı edilmenin insanları tehlikeye atmamasını sağlamaktan sorumlu olduğunu söylemişti. Avusturya, Belçika ve Yunanistan mektuba imza atan diğer ülkeler.
Çarşamba günü Yunanistan Göç Bakanı, Avrupa Birliği'nin 2015'teki göç krizinin tekrarı ile başa çıkacak durumda olmadığını ve Afganistan'a dönüşlerin sona ermesinin "yanlış mesaj göndereceğini" söyledi.
Afganlılar neden Türkiye’ye geliyor?
Fransa'dan flaş Afgan mülteci kararı!
Bakan Akar'dan Afganistan açıklaması