Yazdır

Credit Suisse skandallardan ne öğrendi?

Tarih: 11 Ağustos 2021 - 16:48

Credit Suisse Archegos Capital Management’ın iflas etmesiyle birlikte devasa kayıplarla karşı karşıya kaldı. Bankacılık sektörünün iş modeli ve karlılığı merkez bankalarının parasal politikaları nedeniyle tehdit altında.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bankacılık sektörünün iş modeli tehdit altında. Merkez bankalarının gevşek para politikaları sektörün karlılığını azaltırken, yeni nesil fintek şirketleri pazar payı kazanıyor. Tüm zorlukların ötesinde bankaların çalışan sorunu öne çıkıyor. Bu durum ise Archegos Capital Management’ın batmasıyla 5,5 milyar dolar kaybeden Credit Suisse’in yönetim kurulu raporunda dikkat çekti.

Rapor Credit Suisse’in hedge fon karşısındaki risklerini uygun şekilde değerlendiremediğini ortaya çıkardı. Ancak skandalın ardından edinilen asıl ders, bankacılık sektöründe gerçekleşen “yeteneksizleştirme” oldu. Deneyim sahibi yöneticilerin genç ve daha düşük maliyetli çalışanlar aldı. Banka çalışanlarının yaş ortalamasının düşmesi ise hissedarların en büyük endişesi olmalı.

Bloomberg’in haberine göre, risk alımı tüm zamanların en yüksek seviyelerinde ve birçok finansal varlıkta da uzun bir boğa piyasasının sonu yaklaşıyor. Hissedarlar ise bu süreçte yeni jenerasyon bankacılar ayı piyasasının gerçeklikleriyle karşı karşıya kalırken oldukça pahalı bir eğitimin bedelini ödeyecek. Credit Suisse raporu Archegos skandalına giden yolda üst düzey risk yöneticilerinin %40’ının personel maliyetlerini düşürme amacıyla banka tarafından işten çıkarıldığını ortaya koydu.

Finans pozisyonlarında gerçekleşen bu yaş ortalaması düşüşünün üç temel nedeni var. Birincisi Avrupa Birliği’nin bankalar için getirdiği yeni sermaye kuralları gibi üzerinde yeterince düşünülmemiş düzenlemelerin beraberinde getirdiği beklenmedik sonuçlar. Bu şekilde esnek ödemeler azalırken, baz maaşlar yükseldi ve bu nedenle de maliyetler arttı. İkincisi sıfır ya da eksi faiz oranlarının uzun vadeli toksik etkileri ile uzun süreli parasal genişleme politikalarının sonuçları kar marjlarının çökmesine nede oldu.

Son olarak uzun süreli boğa piyasalarına eşlik eden belirli bir davranış türü var. Son kısım ise yeni değil. Yazar ve Ekonomi Yorumcusu George Goodman “The Money Game” isimli kitabında 1960’ların teknoloji hisselerinin liderliğindeki boğa piyasası sürecinde bir hedge fon yöneticisinin stratejisini anlatıyor.

Fon yöneticisi “yaşlı çalışanları” işten çıkararak, daha önce bir ayı piyasası deneyimlememiş ve bu nedenle risk almaya daha açık olan gençleri işe alıyor. Bu nedenle de hedge fonda çöküş yaşanıyor. Tüm sektörlerde personelin bir miktar yenilenmesi oldukça sağlıklı. Zira beraberinde yeni fikirler ve değişen piyasa koşulları için gerekli olan dinamizmi de getiriyor. Ancak herkesin oldukça deneyimli olduğu şirketler optimal sonuç vermiyor. Bu nedenle finansal kriz sürecinde en büyük çöküşlerden bazıları “en kemikleşmiş ekiplere” sahip şirketlerde yaşandı.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, Credit Suisse’in raporunda göze çarpan bir diğer problem ise kültür oldu. Risk yönetimi pozisyonlarına yerleştirilen yeni çalışanlar çok daha genç olmakla kalmadı, aynı zamanda satış ve pazarlama geçmişine sahipti. Bunun nedeni ise kendisi de sınırlı bir risk deneyimine sahip olan baş risk uzmanı departmanı daha “ticari” hale getirmeyi hedeflemiş olmasıydı. Finans sektörünün, Credit Suisse’in karşılaştığına benzer bir durumla karşı karşıya kalmaktan kaçınması için bazı hamleler var.

Bunların başında ise kültür geliyor. Zayıf bir kültür hakim olduğunda, değişim zorlaşıyor. Bugünlerde daha iyi yönetilen bankalar teknolojiyi oldukça etkin bir şekilde kullanıyor. Ancak belki de en iyi çözüm Credit Suisse’in raporundadır: Bağımsız uzmanlar. Yatırım bankalarındaki çıkar çatışmaları ve bunun yarattığı karmaşa göz önünde bulundurulduğunda risk yönetimi fonksiyonunun bağımsız bir kaynaktan sağlanması iyi bir fikir olabilir.

Online dolandırıcılıkta genç mağdurlar artıyor

 

Bir dev bankadan daha zorunlu aşı kararı

 

Yüksek volatiliteye karşı 5 yatırım önlemi

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/credit-suisse-skandallardan-ne-ogrendi/1592687