Yazdır

4 büyüklerin zararı 1 milyarı aştı

Tarih: 11 Ağustos 2021 - 10:31

Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor, nam-ı diğer "dört büyükler" aynı zamanda borsada işlem gören şirketler olarak 12 aylık finansal raporlarını KAP'a bildirdi. Kulüplerin zararları 1 milyar TL'yi aştı

Süper Lig'in her yıl ilk sıralarını oluşturan ve spor haberlerini başrolünde olan "Dört Büyükler" olarak da adlandırılan Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor, halka açık ve borsada işlem gören firmalar olarak, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) 1 Haziran 2020-31 Mayıs 2021 dönemini kapsayan 12 aylık bilançolarını açıkladı.

Geçen martta Bankalar Birliği ile 8,4 milyar liralık yapılandırma anlaşması imzalayan ve borçlarını 9 buçuk yıla yayan kulüplerin, 12 aylık süreçte 1 milyar 267 milyon lira zarar ettikleri yapılan bildirimlerin ardından göz önüne serildi.

Bildirimlerde en çok zarar eden takımın Galatasaray olduğu görüldü.

Sarı-kırmızılar, 1 Haziran 2020-31 Mayıs 2021 tarihleri arasındaki 12 aylık süreçte toplam 434 milyon 548 bin 432 lira ile rakipleri arasında en çok zarar açıklayan takım oldu.

Galatasaray, 1 Haziran 2019-31 Mayıs 2020 dönemini 46 milyon 676 bin 321 lira zarar ile kapatmıştı.

İstanbul ekibinin 1 yılda 387 milyon 872 bin 111 lira zararını artırdığı görüldü.

ŞAMPİYONLUK BEŞİKTAŞ'IN ZARARINI AZALTTI

Süper Lig'de 2020-21 sezonunu çifte kupa ile tamamlayan son şampiyon Beşiktaş, 1 Haziran 2020-31 Mayıs 2021 tarihleri arasında 399 milyon 174 bin 748 lira zarar bildirdi.

Beşiktaş'ın da 1 Haziran 2019-31 Mayıs 2021 arasında döneme göre zararını azalttığı görüldü.

Siyah-beyazlılar, söz konusu süreçte 477 milyon 704 bin 296 lira zarar açıklamıştı.

Beşiktaş Kulübü, yeşil sahalarda elde ettiği başarıları finansal alanda da sürdürerek bir önceki döneme göre zararını 78 milyon 529 bin 548 lira düşürdü.

TRABZONSPOR'DA ZARAR BÜYÜYOR

"Dört Büyükler" arasında rakiplerine göre borcu en az takım olan Trabzonspor, 1 Haziran 2020-31 Mayıs 2021 döneminde 230 milyon 875 bin 951 lira zarar ettiğini duyurdu.

Bordo-mavililerin bir önceki döneme göre borcundaki artış miktarı ise dikkatlerden kaçmadı.

1 Haziran 2019-31 Şubat 2020 döneminde 11 milyon 691 bin 195 lira zarar açıklayan Trabzon temsilcisinin borcunu 219 milyon 184 bin 756 lira artırdığı gözlemlendi.

MALİ AÇIDAN EN AZ ZARAR EDEN FENERBAHÇE

Söz konusu süreci en az zararla atlatan takım Fenerbahçe olsa da İstanbul temsilcisinin bir önceki döneme göre borcu yükseldi.

1 Haziran 2020-31 Mayıs 2021 201 milyon 766 bin 943 lira zarar ederek rakiplerinden ayrılan sarı-lacivertliler, önceki dönem ise 154 milyon 804 bin 664 lira zarar açıklamıştı.

Açıklanan rakamlara göre Kadıköy ekibi, rakiplerinden daha az zarar etse de son bir yıllık periyotta 46 milyon 962 bin 279 liralık zarardan kurtulamadı.

Yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınında 1 yılı aşan süreçte mevcut ekonomik problemleri daha da fazlalaşan kulüplerin yükü toplamda 654 milyon 19 bin 146 lira daha da artarken, Beşiktaş'ın zararını 78 milyon 529 bin 548 lira düşürmesi dikkatlerden kaçmadı.

Geçen mart ayında "Dört Büyükler"in Bankalar Birliği ile imzaladığı yapılandırma anlaşması kulüplere bir nebze rahat nefes aldırırken, mevcut finansal tablolara bakıldığında 8 milyar liralık kredi geri ödemesinin nasıl gerçekleştirileceği de akıllarda soru işareti bıraktı.

"Dört Büyükler", Bankalar Birliği ile 8,4 milyar liralık Finansal Yeniden Yapılandırma anlaşmasına göre pandemi nedeniyle geçirdiği bir yıllık ödemesiz dönemden sonra 1 yıl daha bankalara herhangi bir ödeme yapmayacak.

Sonraki dönemlerde ise gelir performansına dayalı 9 buçuk yıllık bir finansman modeli hayata geçirilecek.

YENİLENME ŞART!

Independent Türkçe'den Mehmet Altunkılıç haberinde, futbol ekonomisi alanında çalışan Dr. İsmail Güneş, "Dört Büyükler"in mevcut finansal durumlarını ve mevcut yapının devam etmesi halinde Bankalar Birliği ile yapılan borç yapılandırma anlaşmasına olası etkilerini değerlendirdi.

Pandemi nedeniyle diğer sektörlerde olduğu gibi futbolun da olumsuz etkilendiğini, kulüplerin hepsinin olağanüstü bir dönemden geçtiklerini dile getiren Güneş, şu ifadeleri kullandı:

Futbol artık küçülme sürecine gidiyor. Özellikle geçmişten kaynaklanan sözleşmeler maalesef kulüplere çok büyük maliyetler oluşturuyor. Bu süreç içerisinde naklen yayın, seyirci, ticari gelirler ve diğer tüm kalemlerde çok büyük kayıplar meydana geldi. Buna rağmen sözleşmelerden kaynaklı sorumluluklar da devam ediyor. Dolayısıyla bu iki yılın sonunda zarar olması kadar doğal bir şey yok. Önemli olan kulüplerin bundan sonraki süreç içerisinde bu şekilde devam edemeyeceklerini bilmeleri ve özellikle mali açıdan yenilenmeye gitmeleri lazım. Herkes bugün Messi olayına kızıyor ancak kurallar koyuldu ve 'Messi bile olsa bu finansal kurallara uymazsa oynatamazsın' diyor. Bizim de TFF ve kulüpler açısından böyle düzenlemelere ihtiyacımız var.

"Hiç kimse 'Mali disiplini harika yaptın, alkışlayalım' noktasında değil"

2020-21 döneminde "Dört Büyükler"in zararının 2019-20 dönemine göre yaklaşık 655 milyon lira artmasını da değerlendiren Güneş, Bankalar Birliği ile yapılan anlaşma ile takımların mali disiplin sürecine girdiklerini ancak buna rağmen pandemi krizinin etkilerinin devam ettiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

Tüm bunlar eklenince kulüplerin zararının 2019-20 dönemine göre artmaması mümkün değil. Bizim büyük kulüplerimiz belirli bir süre şampiyon olamayınca ister istemez camiadaki baskıyı hissediyor. Çünkü yönetimlerin devamlılığı ve sürekliliği başarı odaklı! Hiç kimse 'Mali disiplini harika yaptın, beş senede kulübü çok güzel noktaya getirdin, alkışlayalım' noktasında değil! Herkes başarı odaklı gidiyor. Dolayısıyla kredi kazanmanın, yönetimi sürdürebilmek başarıdan geçiyor. Başarı da paradan geçiyor. Maalesef bu zararlar bu anlayışla biraz daha artıyor.

"Bankalar Birliği ile yapılan anlaşma sürdürülebilir gibi görünmüyor"

"Bazıları için deniz bitti" diyen Güneş, Galatasaray'ın bu transfer döneminde politikasını değiştirdiğini, Trabzonspor'un da artan zararları nedeniyle ani küçülmelere gitmek zorunda kalabileceğine değinerek, "Kulüpler daha sabırlı davranmaya başlıyor. Bunun devamında kulüplerimiz altyapıya yönelerek genç yetenekleri keşfetmeye devam etmeli. Portekiz modeline benzer yöntemler bulmak zorunda. Aksi taktirde buna meydan okuyan kulüpler çok ciddi sıkıntılar yaşayacak" değerlendirmesinde bulundu.

"Dört Büyükler"in mevcut gidişatın devam etmesi halinde Bankalar Birliği ile yaptıkları borç yapılandırma anlaşmasını da tehlikeye atacağını öne süren Güneş, şunları kaydetti:

Bankalar Birliği ile yapılan anlaşma sürdürülebilir gibi görünmüyor. Bunun sonunda kulüpler yeniden hükümetin kapısına gidecekler ve yeni bir formül arayışı içerisine girecekler. Bunu birkaç yıl daha sürdürürler ancak ondan sonra iş gene bir uzlaşma arayışına döner. Popüler olmanın verdiği baskıyı kullanarak bunu yapmak isteyecekler. Yeni çözümlere ihtiyaç var çünkü bu mali yapıyla ödeyemezler, ödeme şansları yok.

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/4-buyuklerin-zarari-1-milyari-asti/1592576