FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bankacılık sektörü iklim değişikliğiyle mücadele için harekete geçiyor. Nisan ayında Bank of the West’in kardeş şirketi BNP Paribas da dahil olmak üzere 43 küresel banka Birleşmiş Milletler (BM) tarafından organize edilen ve sektörün liderliğindeki Net-Sıfır Bankacılık Birliği’ne (NZBA) katıldı. Bu şekilde bankalar yatırım ve kredi portföylerini 2050 yılında net sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşmak için yeniden düzenleyecek.
NZBA Paris İklim Anlaşması’nın hedeflerine ulaşmak için oldukça önemli. Birlik tüm finansal sistemi iklim değişikliği tehdidine karşı harekete geçirecek. Ancak World Finance’in haberine göre önde gelen ABD bankalarının tamamı bu küresel çabaya dahil olmadı. Bu bankaların bazıları fosil yakıtlara en büyük fonları sağlayan kurumlar arasında yer alıyor. İklim krizinin ise bankaların dahli olmadan çözümlesi mümkün değil. Sera gazı emisyonları bugün dursa bile atmosferde kalan karbondioksit küresel sıcaklığı yakın zamanda düşürmeyecek.
Bu da bankaların portföylerinde önemli değişiklikler yapmasının ne oranda aciliyet taşıdığını gösteriyor. Kar amacı gütmeyen kurum CDP tarafından yapılan bir araştırmaya göre bankaların yatırım ve kredi aktiviteleri sonucu ortaya çıkan emisyonlar, bankaların kendi operasyonlarından kaynaklanan emisyonlardan 700 kat daha yüksek. Bank of the West yıllar önce iklim değişikliğine katkıda bulunan şirketlere finansman sağlamama kararı aldı.
İklim finansmanı açığının kapatılması gerekiyor
İklim krizini hedef alan finansmanlar 2018 yılında 546 milyar dolara yükseldi. İklim Politikaları Girişimi (CPI) tarafından derlenen bilgilere göre özel sektör bu rakamın 323 milyar dolarlık bir bölümünü karşıladı. Ancak BM küresel ısınmada geri dönülemez bir yükselişin engellenmesi için 2050 yılına kadar her yıl 3,8 trilyon dolara ihtiyaç olduğunu açıkladı. Bu nedenle bu finansman açığının hızlı bir şekilde kapatılması gerekiyor. Özel sektör bankalarının da oynayacakları rol oldukça önemli.
finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre bankalar iklim finansmanındaki paylarını 2013 ve 2018 yılları arasında ikiye katladı. 2017 yılında Bank of the West çevreye zararlı aktivitelerin finansmanını kısıtlayan ya da engelleyen politikaları uygulamaya başladı. 2018 yılında banka beş yıl için 1 milyar dolarlık yatırım yaparak, yenilenebilir enerji finansmanı kararı aldı. BNP Paribas’ın bir parçası olan banka özel sektörün iklim krizi konusunda küresel bir sorumluluğu olduğuna inanıyor.
Küresel finans oyunu değiştirebilir
İklim krizi herkesi etkileyecek. Bankalar önde gelen enerji şirketlerine sermaye sağlayarak, yenilenebilir enerjinin büyümesine katkıda bulunabilir. Bu şekilde yenilenebilir enerji, temiz teknoloji ve sürdürülebilir finans tüm sektörlerde yaygınlaşabilir. Bankalar aynı zamanda bilançoları aracılığıyla kurumsal kredi müşterilerini toplumsal ve çevresel hedeflere ulaşmaya yönlendirebilir.
Finansman sağlamamak fark yaratır
Bankaların neyi savunduğu ve neye finansman sağladığı oldukça önemli. Bu nedenle neye finansman sağlamama kararı aldıkları da önem taşıyor. Bankaların düşük karbon emisyonlu bir geleceğe katkısı yüksek karbon emisyonlu şirketlere finansman sağlamamakla gerçekleşecek. BM’nin 43 küresel bankadan oluşan NZBA organizasyonu ise küresel ısınmayla mücadele için oldukça önemli. Küresel bankacılık sektörü iklim değişikliğinde fark yaratabilir.
Uzaydan kutup ışıkları böyle görüntülendi!
ABD'de işten çıkarmalar 21 yılın en düşük seviyesinde
Yatırım şirketinde aşı olan herkese bin dolar