FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Korona virüs pandemisinin bankacılık sektöründe ortaya çıkardığı değişimlerden bir tanesi de hibrit çalışma modeli. Goldman Sachs önde olmak üzere bazı finans kurumları bu çalışma modelini desteklemiyor. Banka çalışanlarının ofise dönmesi için ısrarcı. Diğer kurumlar ise doğru şekilde uygulandığı takdirde ofise dönüş ve evden çalışma uygulamalarının bir araya getirildiği bir hibrit çalışma modelinin etkili bir sistem olabileceğine inanıyor.
Gerçekte pandemi insanların alışkanlıklarını birçok şekilde değiştirdi. Birçok kişi evden çalışma uygulamasıyla birlikte 9-5 rutininde çalışmak istemiyor ve işe gidip gelmek için zaman harcamayı tercih etmiyor. Çalışanlar pandemi sürecinin ardından evden çalışmanın üretkenliği artırdığına inanıyor. Financial Brand’in haberine göre 2021’in mart ayında Harvard Business School tarafından yapılan bir araştırmada çalışanların %81’inin tam zamanlı olarak ofise dönmek istemediği ortaya çıktı.
Her beş kişiden üçü hibrit çalışma modelini desteklerken, dörtte birin üzerinde çalışan tamamen evden çalışmak istediğini bildirdi. Çalışmaya göre ofise dönmek isteyenlerin oranı yalnızca %18. Bu durum ise şube ağları, teknoloji merkezleri ve yönetim birimleri olan finans kurumları için kötü haber olabilir. Ancak çalışanların görüşleri zaman içinde değişebilir. Çalışanların büyük bir çoğunluğu aşılamaların tamamlanmasından önce ofise dönme konusunda endişeli olduğunu söylüyor.
Bu nedenle çalışanlar aşılama süreci tamamlandığında ve nüfusun büyük bir bölümü aşılandığında ofise dönme konusunda daha istekli olabilir. Harvard tarafından yapılan araştırmada evden çalışma uygulamasını destekleyenlerin bekar ve çocuk sahibi olmayan çalışanlar olduğu ortaya çıktı. Diğer yandan birçok okul yeniden açılırken ebeveynler pandemi öncesi iş hayatlarına geri dönmek isteyebilir. Bununla birlikte çalışanların ofise dönmesini sağlamak için her zaman bazı yollar bulunuyor.
Farklı yaklaşımlar
Korona virüs pandemisi ilk ortaya çıktığında finansal kurumlar “hayati kurumlar” olarak sınıflandırıldı. Her banka ve finans kuruluşu çalışanlarını farklı stratejilerle organize etmeye çalıştı. Bu stratejiler ise kurumların pandemi sonrasındaki stratejileri üzerinde de belirleyici oluyor. İşte büyük bankalardan bazı örnekler.
Ofise dönüş
Birçok finansal kuruluş çalışanlarının ofise dönmesi için ısrarcı. Ancak hibrit çalışma modeli her durumda işe yaramıyor. Bazı bankalar esnek çalışma modelini destekleme konusunda rahatken, Goldman Sachs, Blackstone Group ve JPMorgan Chase gibi dev oyuncular çalışanlarının ofise dönmesini istiyor. Tüm çalışanlarının 14 Haziran’da işe dönmesini isteyen Goldman Sachs, çalışanlarına normal koşullar altında 20 gün izin veriyordu. Banka şimdi bu izin günlerine 10 gün daha ekledi.
Goldman Sachs’ın ofiste çalışan ekiplerine de ücretsiz kahvaltı ve öğlen yemeği veriliyor. Chase ve Blackstone da benzer bir şekilde çalışanlarının ofise dönmesi için avantajlar sunuyor. Blackstone Londra ve New York ofislerinde çalışanların taksi ücretlerini ödüyor ve çalışanlarını toplu taşıma kullanmaktan kurtarıyor. Chase ise Londra’da bulunan direktörlerin, kendi araçlarıyla gelen çalışanlara park yerlerini vermelerine imkan tanıyan “JPM Park” isimli bir uygulama başlattı. Chase aynı zamanda işe bisikletleriyle gelen çalışanları için bir giyinme odası da hazırladı.
Hibrit çalışma
Diğer kurumlar hibrit çalışma modelini deniyor. 2020 yılı boyunca American Express uzaktan çalışma modelini benimsedi. Şirketin CEO’su Stephen J. Squeri çalışanlarına gönderdiği e-mail’de bu uygulamanın şirket için iyi gittiğini söyledi. Şimdi American Express hibrit çalışma modeline geçiyor. Bu uygulama eylül ayında üç haftalık bir geçiş süreciyle başlayacak. Başarılı olduğu takdirde çalışanlar evden çalışma hakları da bulunmak koşuluyla haftada üç gün ofiste çalışacak.
Diğer yandan finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre İsviçre’nin bankacılık devi UBS Group çalışanlarının üçte ikisinin kalıcı olarak hibrit çalışma modeline devam edeceğini açıkladı. Ancak iç yazışmalarda çalışanlar hibrit çalışma modelinin lokasyon ve mesai saatleri konusunda esneklik sağlamadığı konusunda uyarıldı. Standard Chartered da hibrit çalışma modelinin en ateşli savunucularından bir tanesi.
Dev İngiltere bankası faaliyeti bulunduğu dokuz pazardaki çalışanlarının “esnek çalışma düzenlemeleri” için başvurmasına izin verdi. Standard Chartered İnsan Kaynakları Başkanı Tanuj Kapilashrami, “uzun bir süredir ofislerimizin geleceğini düşünüyorduk ancak son dönemde yaşanan gelişmeler bir katalizör görevi gördü” dedi.
Dünya genelinde Kovid-19 vaka sayısı 195 milyonu aştı
UBS CEO’su kripto yatırımlarına ‘hayır’ dedi
Bankacılığın geleceğini etkileyen 6 küresel trend