FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
2013 yılından bu yana 20’li yaşları boyunca Lehman Brothers ve Credit Suisse Group gibi dev yatırım bankalarında 7 yıl boyunca çalışan fintek firması Revolut’un kurucularından Nikolay Storonsky Bloomberg International’a dört yıl önce verdiği röportajda yatırım bankacılığından ‘sıkıldığı’ için ayrıldığını belirtiyor.
Röportajında, “Bir bankacı olarak zaten maksimuma ulaşmıştım. Çok sıkıcı hale gelmeye başlamıştı” ifadelerine yer veren Storonsky kurduğu fintek firması üzerinden 6,7 milyar dolarlık servet inşa etti.
Aslen Rusyalı olan Storonsky'yi internet finansal hizmetler sunan Revolut’u kurmaya iten sebep kariyerinden duyduğu rahatsızlıktı. Bununla birlikte geçen hafta milyarder girişimcinin fintek şirketi, SoftBank Group ve Tiger Global Management’ın da dahil olduğu yatırımcı turundan 800 milyon dolar yatırım topladı. Revolut şirketi 33 milyar dolarlık değerlemeye ulaştı.
Revolut sözcüsü Storonsky’nin şirketteki hisseleri konusunda yorum yapmaktan kaçındı.
Şirketin değerlemesi 2020'deki son yatırım turundan bu yana altı kat yükseldi ve ciddi miktarda değerlemelere ulaşan fintek şirketleri arasında yerini aldı. Mart ayında, mobil ödeme şirketi Stripe, son yatırım toplama turunun ardından 95 milyar dolarlık değerleme ile ABD'nin en büyük startup'ı olmuştu. Revolut'un yerel rakibi Wise bu ay doğrudan listeleme aracılığıyla halka açıldı ve şimdi yaklaşık 13 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip. Bu rakam şirketin 12 ay önceki değerlemesinin neredeyse üç katı. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre sektördeki söz konusu aşırı değerlemeler balon piyasası endişelerine de yol açıyor.
Storonsky 2007 yılında verdiği röportajda, “İş fikrimiz her zaman döviz ticaretinin ötesine geçmekti. Mümkün olduğunca hızlı bir şekilde gelişmeye çalışıyoruz. Büyüme hızımız ne kadar büyümeyi istediğimize dair bir hedef belirlemekten çok daha önemlidir” demişti.
Revulut’un iş modeli sayısı her geçen gün artan genç kullanıcıların tercihi olması konusunda yardımcı oldu. Genç Revolut kullanıcıları uygulamanın yurtdışı hesap işlemleri için düşük ücret alması ve yurtdışında ATM kullanımına uygun olması sebebiyle tercih edildiğini belirtiyor.
29 yaşındaki bir Revolut kullanıcı olan Owen Barron Revolut kullanımı ile ilgili, “Tıpkı Instagram ve WhatsApp’ın telefonunuzda yüklü olması gibi bir şey” ifadelerine yer verdi. Barron Revolut kullanımının olumsuz yanının aylık ücretleri olduğunu belirtiyor. Şu anda ücretsiz hesabı kullanan Revolut kullanıcısının işlemleri aylık ödemeler etkin hale gelmeden para çekme işlemlerini limitliyor. Ücretsiz hesabı olan Revolut kullanıcılarının İrlanda’da ATM’lerden para çekme limiti 200 euro ile sınırlı kalıyor. Bunun üzerindeki para çekme işlemleri içinse %2 işlem ücreti alınıyor.
Premium özellikler
Bir başka Revolut kullanıcısı Pedro Coelho ise uygulamaya aylık 12,99 sterlin ödüyor. ‘Metal’ üyeliğe sahip olan kullanıcılara Revolut kripto işlemlerinde %1’lik nakit geri ödeme, ATM’lerden 800 sterlinlik ücretsiz para çekme ve limitsiz komisyonsuz borsa ticareti gibi imkanlar sağlıyor. Coelho bu gibi özelliklerin aylık ücreti haklı gösterdiğini belirtiyor.
25 yaşındaki kullanıcı Revolut’un bir özelliği sayesinde fintek uygulamasına girdiğini belirtiyor. Coelho 2018 yılında ihtiyacı olmayan bir Eurostar biletine (Avrupa demir yolu ağı) sahip olduğunu ve bileti satın alan kişinin Revolut üzerinden kullanıcılar arası para transferi hizmetinden yararlanmak istediğini söyledi. Coelho bu işlemin üç yıl sonrasında firmanın en yüksek üyelik limitinde ödeme yapan müşterilerinden birisi.
Analistlerse uygulamaya daha fazla müşterinin katılıp katılmayacağını sorguluyor.
Bankacılık ve ödemeler alanında yoğunlaşan araştırma firması J.D. Power’ın Yönetici Genel Müdürü Jim Miller, “Daha önce hiç bu kadar fazla aylık servis ücreti ödemeye istekli olan bir müşteri iştahıyla karşılaşmamıştık. Belki de bunun sebebi ‘üyelik ücreti’ olarak adlandırılmasındandır” dedi.
Miller ayrıca Revulut’ın yeni hizmetler sunmaya devam etme talebini de sorguluyor. Geleneksel bankalar uzun bir süredir vadesiz mevduat hesaplarını müşterilerle ilişki kurmak için bir fırsat olarak değerlendiriyor ve sonunda bu hesapların bir mortgage veya sigorta hesabına dönüşmesini bekliyor.
Araştırma firması genel müdürü, “Finansal hizmetler alanında 30 yıldır çalışıyorum ve tüm bu zaman boyunca tüm ilişkilerin geliştirilmesi konusunu ‘finansal süpermarket’ bakış açısı üzerinden konuşuyorduk. Eğer bu süre zarfında tek bir şey kolaylaştıysa o da tüketici ilişkilerin yayılmasının konusudur” dedi.
Piyasa düzenlemeleri
Revolut’un hırslı genişleme politikası piyasa düzenleyicisi kurumların da dikkatini çekti. İngiltere'nin mali izleme örgütü, 2018 yılında firmanın şüpheli işlemleri engellemek için tasarlanmış bir sistemi neden geçici olarak kapattığını inceledi.
Fintek firmasının eski bir personeli Revolut’taki çalışma koşullarının fazlasıyla yorucu olduğunu da belirtiyor. Eski çalışan ofislerinde neon yazılarla hafif küfürlü bir ifadeyle ‘İşinizi bitirin’ yazısının yazdığını (Get S**t Done!) belirtiyor. Bu bakış açısı Storonsky’nin bir yarışın içerisinde olduklarına ve bu yarışta kazananın her şeyi alacağına dair inanışının bir yansıması olduğu belirtiliyor.
Storonsky 2019 yılındaki bir röportajında, “İşin kolayına kaçmak bizim iş çevremizde asla mümkün değil” ifadelerine yer vermişti.
Milyarderlerin uzay yarışı: Tarihe geçecek...
Ülkelerin dijital para yarışında kripto uzmanları revaçta