FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Dev bankalar geçtiğimiz yıl birleşme ve satın alımlarla büyümeye devam etti. Bu durum ise Washington’ı alarma geçirdi. ABD Senatörleri Elizabeth Warren ve Sherrod Brown dev bankaların anlaşma trafiği konusunda eleştirel bir tutum izliyor. Aynı zamanda dev bankaların gerçekleştirdiği yüksek miktardaki şirket birleşmelerinin tüketicilere darbe vuracağı ve küçük bankaların rekabet edemeyeceği pazar koşulları ortaya çıkarmasından endişe ediliyor.
2021’in ilk çeyreğinin sonunda 50 milyar doların üzerinde varlığı bulunan 52 banka olduğu açıklandı. S&P Global Market Intelligence verilerine göre 2017 yılı sonunda 50 milyar doların üzerinde varlığı bulunan banka sayısı 39’du. Yalnızca bu yıl PNC BBVA USA Bancshares’i satın aldı. CNN’in haberine göre bu anlaşma sonucunda PNC elinde bulundurduğu varlık miktarı açısından ABD’nin en büyük beşinci bankası haline geldi.
Huntington Bancshares ise TCF ile birleşti. Bununla birlikte diğer bazı bölgesel bankacılık anlaşmaları da yılın ilk dönemlerinde açıklandı ve onay bekliyor. Bunlar arasında M&T Bank’ın People’s United’ı satın alımı, Flagstar Bancorp’un New York Community Bancorp tarafından satın alımı ve Webster Financial ile Sterling Bancorp arasındaki birleşme anlaşması yer alıyor.
Bankalarda birleşme çılgınlığının sorumlusu ABD Kongresi
Bankacılık sektöründeki hızlı ve yoğun şirket evlilikleri büyük oranda geçtiğimiz birkaç yılda finansal düzenlemelerde yapılan değişikliklerden kaynaklanıyor. 2018 yılında kanun yapıcılar bankaların sistemik açıdan önemli finansal kurumlar (SIFI) olarak tanımlanabilmesi için “yalnızca” 50 milyar dolar değil 250 milyar dolarlık varlığa sahip olması gerektiği kuralını getirdi.
Bu dönemden bu yana ise bankacılık sektöründe görülen çok sayıda şirket evliliği bir tesadüf değil. ABD’de yalnızca birkaç banka SIFI kategorisine girecek büyüklükte. Bu bankalar arasında JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, Truist, US Bancorp ve PNC yer alıyor. SIFI kategorizasyonu için limitin 50 milyar dolardan 250 milyar dolara yükseltilmesi birçok orta ölçekli bankanın daha sıkı düzenlemelere tabi olma korkusu duymadan rakiplerini satın alması için kapıyı aralamış oldu.
Bankalar bu değişimden avantaj sağlama çabasıyla şirket birleşmelerine yöneldi. Bunun nedeni ise oldukça açık: Daha büyük kurumlar karlarını artırmak için maliyet kısabiliyor ve etkinliği geliştirebiliyor.
finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz yıl ortaya çıkan korona virüs pandemisi de şirket birleşmelerini hızlandırdı. ABD Merkez Bankası’nın hızla devreye aldığı faiz oranı indirimi bankaların kredilerden para kazanabilmesini zorlaştırdı. Bunun nedeni ise faiz oranlarının neredeyse sıfır seviyesinde olması ve bir süre daha bu oranda seyredecek olması.
Bu durum geçtiğimiz hafta dev bankaların gerçekleştirdiği ikinci çeyrek bilanço açıklamalarında da belirgin bir şekilde görüldü. JPMorgan Chase, Bank of America, Citi ve BNY Mellon’da gelirler bir önceki yıla kıyasla düşüş gösterdi.
Değişim yolda mı?
Bankacılık sektöründe şirket birleşmeleri ve satın alımları dalgasının ne kadar süreceği bilinmiyor.
Bununla birlikte Washington’ın bankacılığa yönelik son kanun değişiklikleri de ABD Eski Başkanı Donald Trump döneminde ve cumhuriyetçilerin kontrolündeki bir senatoda gerçekleştirilmişti. ABD Başkanı Joe Biden yakın zamanda imzaladığı başkanlık kararnamesiyle şirket birleşmelerini selefinden çok daha sıkı denetlemeyi düşündüğünün sinyallerini verdi. Demokrat Kongre Üyesi Jesus “Chuy” Garcia ve Warren aynı zamanda 2019 yılının aralık ayında bankacılık sektöründe şirket birleşmelerinin modernizasyonuna yönelik bir kanun tasarısı hazırlamıştı.
Şimdi kongrede demokrat çoğunluğunun sağlanmasıyla birlikte bu tasarının yeniden gündeme gelme ihtimali yüksek. Warren ve Garcia’nın hazırladığı tasarının amacı, “otomatik olarak onaylanan banka birleşimi başvurularına son vermek.” Bu tasarı ise ABD Senatosu’nda bankacılık ve emlak komitesinin başkanlığını yapan Senatör Brown’un sempatisini kazanmaya aday.
Brown geçtiğimiz hafta perşembe günü bankacılık sektöründeki şirket birleşmeleri konusunda ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell’a yüklendi. Brown, “büyük bankaların birleşmeler yoluyla daha da büyük mega bankalar haline gelmesine ve küçük bankaların rekabet etmesini zorlaştırmalarına izin veremeyiz” dedi.
Kara para ile mücadele için yeni bir strateji belirlendi
Bu yıl tek seferlik faiz indirimi bekleniyor
Amerika'da sosyal medya hedefte