El Salvador'un Bitcoin (BTC) hamlesi, piyasa yorumcuları arasında tartışma maddesi olmayı sürdürüyor. Latin Amerika ülkesi, geçtiğimiz ay geçirilen yasa tasarısıyla, Bitcoin'i ulusal para birimi olarak kabul eden ilk ülke olmuştu.
ABD'li dev banka JPMorgan Chase'in analistleri ise, Bitcoin'in ülkede bir değişim aracı olarak kullanılmasının önünde ciddi engeller olduğunu düşünüyor.
Bloomberg'in 11 Temmuz tarihli haberine göre JPMorgan analistleri, perşembe günü yayınladıkları raporda El Salvador'un BTC'yi değişim aracı olarak kullanmasının, Bitcoin arzının büyük bir çoğunluğunun likit olmaması ve işlem hacminin büyük kısmının borsalarda gerçekleşmesi nedeniyle oldukça zor olduğunu belirtti.
Habere göre günlük 40-50 milyar dolar aralığında olan Bitcoin işlem hacminin çoğunluğu, büyük borsaların içinde gerçekleşiyor. Dahası, Bitcoin arzının yüzde 90'dan fazlası, bir yıldan uzun süre boyunca el değiştirmiyor.
JPMorgan ekibi, raporda şöyle belirtti:
JPMorgan analistleri, bu durumun Bitcoin ağıntüm bu faktörlerin BTC'nin ülkede değişim aracı olarak kullanılmasını önemli ölçüde sınırlandıracağını düşünüyor.
Cointelegraph'ın 14 Haziran tarihli haberine göre JPMorgan, daha önce de El Salvador'un dolara ek olarak Bitcoin'i de ulusal para birimi olarak kabul etmesinden sağlayabileceği çok az ekonomik fayda olduğunu söylemişti. JPMorgan'a göre BTC'nin resmi para olması, El Salvador'un IMF ile görüşmelerini de tehlikeye atabilir.
El Salvador, 1 milyar dolarlık fonlama programı için IMF ile müzakereler yürütüyor.
Bitcoin rallisini yeniden başlatacak kilit seviye
Bitcoin madencilerinin gelirleri katlandı