FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Y kuşağı ekonomik olarak ölçülebilen deredeyse her alanda kendinden önceki nesillerden daha kötü durumda. En erken üyelerinin 40 yaşına girmeye başladığı Y kuşağının ABD’deki üyeleri ebeveynlerinin ev aldığı yaşlarda özellikle öğrenci kredileriyle boğuşuyor.
Bloomberg’in haberine göre Kovid sonrası ekonomik patlama Y kuşağı için emeklilik öncesinde servet biriktirme konusundaki son şans olabilir. Nisan ayında 40 yaşına giren gayrimenkul avukatı Kellie Beach için bu, kredi kartı borcunu agresif bir şekilde ödeyerek işe başlamak anlamına geliyor.
Beach ödemeleri dengelemekle ve borçlarını ödemekle boğuştuğu bir dönemden geçtiğini belirterek, “Kredi kartlarıyla zar zor ayakta duruyorum. Kredi kartı kullanımına ve aşırı harcamalara çok alışmıştım” ifadelerine yer veriyor.
Gayrimenkul avukatı pandeminin harcama alışkanlıklarını sert bir biçimde etkilediğini belirtiyor. Beach, “Şimdi içimde sanki bir ateş gibi bir acele etme duygusu var. Bir daha bu duruma düşmeyeceğim. Borçlarımdan kurtulmak için sabırsızlanıyorum. Acil kullanım fonu biriktirmek ve tekrar yatırım yapmak için sabırsızlanıyorum” dedi.
Bu ay içerisinde 40 yaşına girecek Dustin Roberts ilk evini satın almış. Ancak ebeveynlerinin ev sahibi olduğu yaşın çok sonrasında ev sahibi olduğuna dikkat çekiyor. Robets’ın annesi 20’li yaşlarında ev sahibi olurken babası ise 30’lu yaşlarda ilk evinin peşinatını ödeyebilmiş. Roberts peşinat için daha hızlı para biriktirememesinin sebebi olarak öğrenci kredisi ödemelerini gösteriyor. Roberts’ın San Diego Eyalet Üniversitesi’ne ödemesi gereken 38 bin dolarlık öğrenci kredisi bulunuyor.
Georgia’da bir perakende firmasının satış biriminde çalışan Roberts, “Babam bana her zaman ev almanın ne kadar önemli olduğunu söylemeye kendisi için nasıl finansal güvenliği sağlamanın yolu olduğunu anlatmaya çalıştı. Babamın o zamanlar kazandığından daha iyi kazanıyorum. Ancak daha mı iyi durumdayım? Bu soruya evet diyebileceğimi sanmıyorum” dedi.
1981 yılında doğan Y kuşağının en yaşlı üyeleri bu yıl 40 yaşına giriyor. Kuşağın daha yaşlı üyeleri ile genellikle ihtiyar Y jenerasyonu olarak dalga geçilir. Söz konusu bireyler ABD’de uzun süre devam eden bir refah dönemi süresinde reşit oldular. 1990’lı yıllar ABD ekonomisi tarihinde ikinci en büyük ekonomik genişleme dönemiydi ve işsizlik kademeli olarak düşüyordu. Eğer ABD’de Y kuşağı bireyleri çocukluklarından resesyon dönemlerini hatırlıyorlarsa bu ekonominin %2’den daha az daraldığı kısa süreli bir dönemi işaret ediyordur.
Ancak Y kuşağı bireyleri yetişkinlik zamanlarına geldiklerinde finansal gelişmelerin büyük resesyonlara sebep olduğu dönemlerle karşı karşıya kaldılar. 81 doğumlular 27 yaşlarına geldiğinde Lehman Brothers iflas ettiğini açıkladı ve Y kuşağının iş gücüne katılması gereken dönemlerde ekonomi Küresel Finans Krizi’nin içerisine girdi.
Brookings Enstitüsü Ekonomik Çalışmalar Programı Kıdemli Üyesi William Gale, “Küresel Finans Krizi herkesi bir döngünün içerisine soktu. İşsizliğe sebep oldu. Maaşların yavaş yükselmesine sebep oldu. Servet biriktirmek daha zor hale geldi” ifadelerine yer veriyor.
Y kuşağının geleneksel olarak yönetici rollerinde en yüksek maaşları alacağı yaşlara geldiği dönemlerde ise pandemi krizi ortaya çıktı. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2020 yılında tüm dünya ekonomileriyle birlikte ABD ekonomisi %3,5 daraldı. 1946 ile 1964 yılları arasında 40 yaşına giren Baby Boomers kuşağı 40 yaşına girdiğinde ABD ekonomisi %3,5 oranında genişlemişti.
ABD ekonomisinde perakende satış ve imalat gibi sektörlerin gibi sektörler şimdilerde salgın öncesine göre daha güçlü bir performans elde etmeyi hedefliyorlar. ABD’de hisse senetleri rekor seviyelere yükselirken özellikle zengin Amerikalılar için servet birikimi artış gösteriyor. İstihdamın ve çalışan ücretlerinin bu ekonomik toparlanmaya erişip erişmeyeceği ise henüz belirsizliğini koruyor.
Z kuşağı pandemi öncesinden daha çok harcıyor
Rezervasyon yapacaklara önemli uyarı!
ABD’de etkisiz FED politikaları enflasyonu getiriyor