FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Finans devleri ofise dönüş hazırlıkları başladı. Hibrit çalışma sistemiyle birlikte girilen yeni normalleşme ve gönüllü evden çalışma düzenlemeleri kadınların iş hayatındaki yeri için yeni tuzaklar niteliği taşıyor olabilir.
Pandemi döneminde özellikle kadın çalışanlar çocuk bakımı gibi sosyal hayatta aldıkları sorumluklarının yanında daha uzun çalışma saatleri gerektiren mesleki sorumluluklarını dengelemek zorunda kalarak ağır bir yükün altında kaldı. Üst düzey beyaz yakalı çalışanlar da dahil olmak üzere kadın çalışanlar ev işleriyle de mücadele etmek zorunda kaldı. Financial News’in haberine göre pandemi sürecinde kadınların iş hayatındaki yeri 2017 seviyelerine geriledi ve kadınların iş hayatından ayrılmasını da tetiklendi.
İngiltere merkezli iş hukuku firması Linklater’ın Ortağı Sinead Casey yeni esnek çalışma uygulamalarının sebep olabileceği tehlikelere dikkat çekiyor. Casey açıklamasında bu yeni çalışma sistemiyle çocuklu kadınların veya engelli insanlar gibi evde çalışma olasılığı daha yüksek olanların terfi dönemi geldiğinde göz ardı edilebileceğine dikkat çekiyor.
İş hukuku uzmanı, “Esnek çalışmayı uygulanabilir hale getirerek belirli grupları yanlışlıkla marjinalleştiriyor musunuz? Ofise daha fazla gelebilen insanlar daha yetenekliler mi olacak yoksa erkekler mi olacak? Evden çalışanlara işlerinde ilerleme ve terfi konusunda aynı fırsatların verilebilmesini sağlamak için işverenlerin çok dikkat ve özen göstermesi gerekecek” ifadelerine yer verdi.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre evden çalışanlara ilişkin bu korku senaryosu şimdiden gerçeğe dönüşmüş olabilir. Stanford Üniversitesi Ekonomi Profesörü Nicholas Bloom, evden çalışan personelin 21 aylık süreçte ofiste çalışanlara kıyasla %50 daha düşük bir terfi oranına sahip olduğunu söylüyor.
İş hukuku firması Freshfields’ın Ortağı Holly Insley konuyla ilgili açıklamasında, “Kadınlar ofiste su soğutucusunun önünde insanlarla karşılamadıkları için mi yoksa meslektaşlarına kahve getirmedikleri için mi daha dezavantajlı konumdalar? Yoksa bu tür hareketler kimsenin bilmediği muhtemel terfi fırsatları konuşmalarını mı ortaya çıkıyor?” soru işaretlerine yer verdi.
Dev mali denetim firması Deloitte'un İngiltere'de 500 kadın finans çalışanıyla yaptığı bir ankette pandemiden sonra iş-hayat dengesinin daha iyiye gittiğini söyleyenlerin oranının sadece %31 olduğunu görülüyor. Pandemiden önce ise bu oran %71 seviyesindeydi.
Beyaz yakalıların dünyasında bu durum bir kısır döngüye dönüşebilme riski taşıyor. Zira halihazırda erkek egemen olan finans dünyası evden çalışma opsiyonuyla kadınları ofis ortamından daha da fazla uzaklaştırabilir. Haberde, ismini vermek istemeyen bir kadın borsacı, “Bir kadın, erkek egemen bir ortamda kendini oraya ait hissetmiyorsa, evden daha sık çalışmayı tercih edebilir ve böylece bu durum daha da kötüleşebilir” ifadelerine yer verdi.
Bankalar finteklerle rekabet için dijitalleşiyor
Dev bankaların kripto para stratejileri
Piyasalarda gün ortası 08/06/2021