Piyasalar bardağın dolu tarafını gördü ve bu yönde fiyatlama yaptı. ABD 10 yıllık bono faiz oranı tekrar yüzde 1.60 seviyesinin altına geriledi. Altın (ons dolar) tepki alımlarıyla karşılaştı. ABD ve Euro bölgesinden gelen güçlü veriler ekonomilerde toparlanmanın sürdüğünü gösterirken, ekonomideki büyümeden güç alan dış borsalar çıkış trendlerini ve gücünü korudu.
Borsaları bekleyen yeni riskler
ENFLESYON YÜKSELİYOR
Doğal olarak artan talep ile enflasyon yükselmeye devam edebilir. Buna bağlı olarak ABD Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere merkez bankaları parasal genişlemeyi yavaşlatacak, tahvil alımlarının azaltacak algısı öne çıkmış durumda. Enflasyon yükselişine geçici gözle bakılmakla birlikte faiz artırım için daha çok 2022 işaret ediliyor. Ancak Fed içinde bazı yetkililer parasal sıkılaştırmanın tartışılmaya başlamasından yana. Bu açıdan artık parasal genişlemede bir fren veya vites küçültme gündeme girmiş durumda. Ekonomik verilere duyarlılığın artması bu yüzden. Bu duyarlılık muhtemelen bir süre daha devam edecek. Piyasalar veriler ışığında dalgalı seyrini sürdürebilir.
Borsada hareketli bir yaz bekleniyor
YABANCI YATIRIMCI GELMİYOR
TCMB verilerine göre nisan ayının son haftasından bu yana gerek hisse senetleri gerekse tahvil bono da yabancı yatırımcıların para girişleri sürüyor. Ancak son haftalarda para giriş tutarlarında haftalık bazda bir miktar azalma söz konusu. Buna karşılık Borsa İstanbul’da hisse senetlerinde bazı data şirketlerinin ve MKK’nın açıkladığı verilerde Borsa İstanbul’da yabancı payı geriliyor. 22 Nisan’da yüzde 43.00 seviyesinin üzerindeydi. Cuma günü itibariyle yüzde 41.92 seviyesine kadar çekilmiş durumda. Son dönemde yoğunluk kazanan halka arzlara yerli katılımının daha fazla olması yüzde olarak yabancı payının gerilemesinin nedenlerinden biri olabilir. TCMB verilerine göre 22 Nisan’dan bu yana haftalık bazda topladığımızda 330 milyon doların üzerinde bir giriş görülüyor. İki veriyi de dikkate almak ve doğru kabul etmekle birlikte bu farklılık muhtemelen kurumların hesaplamalarından (adet-pay, tutar) kaynaklanıyor.
BORSA DİRENÇLERDE ZORLANIYOR
Borsada yatay seyir ve zayıf görünüm sürüyor. İlk destekler 1.415-1.410 seviyelerinde görülürken bu seviyenin altında verilecek destek noktaları 1.390-1.385 seviyelerinde. Tepki çıkışının devamı için ise ilk aşamada 1.440 seviyesinin üzerinde kalınması gerekecek. Çıkışın güç kazanması için ise 1.465 seviyesinin geçilmesi önemli olacak. Bu durumda sonraki dirençler 1.490 ve 1.510 seviyelerinde. Endekste geri çekilmelerde tepki alımları görülürken yükseliş denemeleri direnç seviyelerinde satışla karşılaşabilir.
Yatırım efsanesinden teknoloji hisselerine destek
DOLAR/TL'DE KÂR SATIŞLARI GÖRÜLDÜ
Dolar/TL kurunda yeni zirve denemeleri kâr satışlarını da beraberinde getirdi. İlk önemli destek 8.58 seviyesinde. Bu seviyenin üzerinde tutunamaması durumunda sonraki destek noktaları 8.40-8.35 seviyelerinde bulunuyor. İlk dirençler ise 8.75-8.80 seviyelerinde. Bu seviyeler kısa dönem için önem kazanmış durumda. Bu açıdan bu seviyelere hareketlenmelerde tekrar kâr satışları görülebilir. Sonraki dirençler 8.90-9.00 seviyelerinde görülüyor. Çıkış hareketi gücünü korumakla birlikte yükseliş denemeleri satışla karşılaşabilir.
Pandemi sonrası borsada kazandıracak strateji
YATIRIMCI KATILIMI AZALDI
Borsa İstanbul’da hisse senetleri piyasasında son günlerde işlem hacmi geriledi. Bu görünümün nedenleri arasında, yerli ve yabancı yatırımcı katılımının azalmasını ve biraz da halka arzlar ile para çıkışlarını saymak mümkün. Mayıs ayında MKK kayıtlarına göre hesap açılışları son bir yılın en düşük seviyesin gerilemiş durumda.
(Zeynel Balcı/Hürriyet)