Yazdır

Emlak piyasasındaki yükseliş kalıcı olabilir

Tarih: 02 Haziran 2021 - 17:54

Uzaktan çalışma uygulamalarıyla birlikte birçok insan evlerini şehirlerin banliyö kısımlarına taşımaya başladı. Stanford Üniversitesi Profesörü Nicholas Bloom, bu ivmenin devam edebileceği yönünde görüş bildiriyor


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de aşıların yaygınlaşmasıyla birlikte insanlar maskelerini çıkarıyorlar ve tıpkı 2019’daki gibi konser biletleri satın alıyorlar ve tatil planları satın alıyorlar. Ama bu karanlık dönem sona erdikçe pandeminin bir gerçekliği kalıcı hale gelecek gibi görünüyor: uzaktan çalışma.

Yatırım yönetimi şirketi Vangauard’tan dünyaca ünlü otomobil üreticisi Ford Motor’a kadar birçok şirket kalıcı olarak hibrit çalışma modellerini benimsemeye başladı. Bu çalışma biçimine göre çalışanlar haftanın belli günlerini evde çalışarak geçirirken diğer günleri ise ofiste geçiriyor. Söz konusu düzenlemelerin Amerikan ekonomisindeki etkilerini şimdiden kestirmekse çok güç

Stanford Üniversitesi Nicholas Bloom yıllar öncesinde uzaktan çalışmaların uzun vadeli ekonomik etkilerini araştırmaya başladı. Pandemi sürecinde evde çalışma konusunun uzmanı olarak danışılan isim haline gelen Bloom’un konuyla ilgili birçok makalesi bulunuyor.

Bloomberg’in haberine göre Bloom konuyla ilgili en son araştırmasında uzaktan çalışma uygulamalarının göçe, gayrimenkul piyasasına, ırksal çeşitlilik konusuna ve üretkenliğe etkisini tartışıyor.

Bloom uzaktan çalışma uygulamalarının etkilerini tarif ederken “Donut (ABD’de yaygın olarak tüketilen çember şeklinde bir çörek) Etkisi” tabirini kullanıyor. Ekonomi profesörü Amerikalıların giderek daha fazla şehirlerden banliyölere kaçtığını belirterek şu ifadelere yer verdi:

“En fazla göç veren yerler büyük şehirlerin merkezleri. Şehirlerin merkezi yerlerinde çok kötü bir durum söz konusu. Bu bölgeler insanların ve işletmelerin yaklaşık %15'ini kaybettiler ve aynı büyük şehirlerin banliyölerinde ise durum aksine gerçekten iyi gidiyor. Aslına bakılırsa büyük şehirlerin banliyöleri emlak piyasasının en sıcak olduğu yerler gibi görünüyor. Tüm bunların hibrit çalışma sistemine geçmekle ilgisi olduğunu düşünüyoruz. Haftada iki gün evden çalışabiliyorsanız, banliyölerde yaşamak daha çekici hale gelir zira daha az işe gidip gelmeniz gerekir. Ama bu sistem gidip Alaska’ya taşınmanızı imkansız kılıyor, bu işe yaramayacaktır.”

Ekonomist şehir merkezlerine olan 40 yıllık göçün sebeplerinden de bahsetti. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Bloom genç insanların giderek daha fazla şehir merkezlerine taşındığını, yaşlandıklarında ise aynı hızla banliyölere geri dönmediklerini belirtiyor. Ancak evden çalışma uygulamalarının yaygınlaşmasıyla bu durum değişiyor. Bloom, “Şehir merkezlerindeki fiyatların 2005 yılı ile aynı olacağını düşünebilirsiniz. Ki bu pahalı bir fiyatlamadır ve kesinlikle banliyölerden daha pahalıdır. Ancak aradaki makas bir miktar daralıyor” ifadelerine yer verdi.

Bloom’un araştırmalarına göre Amerikalıların sadece %28’i pandemi sonrasında salgın öncesiyle aynı çalışma sistemine dönmek istiyor. Geri kalan %72’lik kısımsa şehrin kalabalığına girmek konusunda çekinceli. Stanford Üniversitesi profesörü, “Önümüzde yükselen emlak fiyatlarıyla ilgili ciddi bir sorun var. Bir başka açıdan bakıldığında gayrimenkuller açısından en büyük sorunun gökdelenlerle nasıl başa çıkılacağı gibi gözüküyor. Yaratıcı çözümler var ancak bu kolay olmayacak” dedi.

ABD'de mortgage endeksleri düştü

 

Altının kilogramı 524 bin liraya yükseldi

 

Müsilaj hakkında her şey: Marmara Denizi'nde ne oluyor?

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/emlak-piyasasindaki-yukselis-kalici-olabilir/1575674