TCMB Finansal İstikrar Raporu'nda öne çıkan mesajlar şöyle:
1. Cari işlemler dengesinde gözlenen iyileşmenin önümüzdeki dönemde de süreceği öngörülmektedir. Bu görünümde finansal koşullardaki sıkılaşmayla birlikte kredilerde gözlenen yavaşlama, altın ithalatındaki gerileme ve dış talepteki artış etkili olmaktadır.
2. Son dönemde hanehalkının tasarruf tercihleri TL cinsi varlıklardan yana olmuş, toplam yükümlülüklerinin varlıklarına oranı düşük seviyelerini korumuştur.
3. Dünya genelinde olduğu gibi salgına yönelik ekonomik tedbirlerle reel sektör ve hanehalkı finansal borçlarının GSYİH'ye oranı ülkemizde de artmış, ancak gelişmekte olan ülkeler ortalamasının altındaki seviyesini korumuştur.
4. Reel sektör firmalarının yabancı para pozisyonunda devam eden iyileşme eğilimi ve kısa vadeli yabancı para borç karşılama oranındaki kuvvetli seyir, firma mali bünyelerinin kur gelişmelerine karşı dayanıklılığını artırmaktadır.
5. Salgın dönemine özgü tedbir ve teşviklerle güçlü seyreden kredi büyümesi, mevcut Rapor döneminde finansal koşullardaki sıkılaşmanın etkisiyle zayıflamaya başlamıştır.
6. Enflasyon ve makroekonomik istikrar açısından yakından takip edilen bireysel kredi gelişmelerinde mevcut ılımlı eğilimlerin korunması önem arz etmektedir.
7. Yavaşlamakla birlikte kredilerde süregelen büyüme ve kredi sınıflandırmasında esneklik sağlayan düzenleme salgının aktif kalitesi üzerindeki etkisini sınırlamış, TGA oranı mevcut Rapor döneminde yüzde 3,8'e gerilemiştir.
8. Yakın izlemedeki krediler, kredi sınıflandırmasında esneklik sağlayan düzenleme ve döviz kuruna bağlı olarak 2020 yılı ikinci çeyreğinden itibaren artış kaydetmiştir. Söz konusu kredilerin toplam canlı krediler içindeki payı ise aynı dönemde ılımlı bir artış sergilemiştir.
9. Yapılandırılan veya yakın izlemede sınıflandırılan kredilerin takip hesaplarına intikalinin tarihsel ortalamalarıyla uyumlu şekilde hareket etmesi, iktisadi faaliyetin güçlü seyriyle beraber TGA oranının yönetilebilir seviyede gerçekleşmesi beklenmektedir.
10. Bankaların ihtiyatlı karşılık politikaları ile yüksek sermaye oranları ve dayanıklı bilanço yapısı, aktif kalitesi kaynaklı risklerin yönetilebilir olduğuna işaret etmektedir.
11. Bankaların uzun ve kısa vadeli likidite göstergeleri ile güçlü likidite tamponları, sektörün iç ve dış şoklara karşı dayanıklılığını desteklemektedir.
12. Artan fonlama maliyetleriyle daralan net faiz gelirleri, mevcut Rapor döneminde kârlılığı sınırlamıştır.
13. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikâmesinin başlaması, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir.
14. Sıkı parasal duruş enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve finansal piyasa gelişmeleri bağlamında dışsal ve geçici oynaklıklara karşı önemli bir tampon işlevi görecektir.
Merkez Bankası'ndan kararlılık vurgusu
Elvan: Hedefimiz dolarizasyonu tersine çevirmek
TBB Başkanı Çakar: Şokları iyi yönettik
Dolar zirve yaptı, borsa düşüyor