Yazdır

Finans Gündem, Türkiye'deki 15 bankanın katıldığı anketi açıklıyor

Tarih: 10 Mayıs 2021 - 07:55

Türk bankacılığı hem pandemideki zorlu süreçte çetin bir sınav veriyor hem de geleceğe yatırım yapıyor. Peki, dev sektörü salgın sonrası nasıl bir sistem bekliyor? İpuçları Mercer Türkiye’nin anketinde yatıyor. Şadiye Azışık Kılcıgil anlatıyor.

FINANSGUNDEM.COM - ÖZEL

Türk bankacılığı, tüm dünyayı felç eden, havacılıktan turizme dev sektörlere darbe vuran, milyonlarca can alan korona virüslü hayatta, büyük bir sınav veriyor.

Bir yandan pandemide personeli korumak, vatandaşlara hizmeti aksatmamak, bir yandan da ekonomiye katkı sağlamak adına, çok dikkatli bir çalışma yürütülüyor.

ZORLU BİR SÜREÇ, HANGİSİ BASKIN?

Şirket olarak finansal verileri ayakta tutmak, geleceği güvence altına almak kadar, sağlıktan iş gücü kaybını önlemeye, zor bir süreç içinde herkes.

Bunlar yaşanıyor ama beraberinde salgın sonrası, en yeni normal hayata yönelik beklentiler de ajandalara not edilmiş vaziyette. Haliyle hedefler, planlar çok merak ediliyor. Acaba umutlar mı öne çıkıyor, umutsuzluklar mı?

ÇOK ÇETİN SORULAR

Evet, sorular çetin;

* Çalışanları küresel kâbusun bitiminde nasıl bir bankacılık bekliyor?

* Üst yönetimler ne düşünüyor?

* Dijital bankacılık nereye koşuyor?

* Uzaktan çalışma kalıcı olacak mı, sorunlar neler?

* Şube bankacılığının kaderinde ne yazıyor?

* Ya, ücretler, bonus ödemeler?

Haliyle yanıtlar da mühim.

ARAŞTIRMADAKİ ÇARPICI DETAYLAR

Karşılıkları ise Finansgundem.com’un ulaştığı, 15 bankayı önemli bir anketin içinde buluşturan Mercer Türkiye’nin araştırmasında saklı. Üstelik tarihi geçtiğimiz Nisan ayı, yani sonuçlar daha çok sıcak!

İK danışmanlık alanında küresel bir marka olan ve ücretten dijital dönüşüme geniş çaplı çalışmalara imza atan Mercer, sektörün aktörleriyle bugünü ve yarını konuşmuş. Kafaları meşgul eden konular masaya yatırılmış, çarpıcı cevaplar alınmış.

3 GÜN OFİS, İKİ GÜN UZAKTAN ÇALIŞMA

Öncelikle, görünen o ki, uzaktan çalışma modeli yeni hayatta kalıcı olacak gibi.

3 gün ofis, 2 gün ev düzenlemesi üzerinde ciddi duruluyor.

Kovid-19’la çıtayı yükselten dijital bankacılık, sabit çalışma ortamı ihtiyacını aza indirgerken şubeyi de tahtından etmeye hazırlanıyor.

Belli ki yapay zeka geleceği şekillendirecek; artık beceri ve uzmanlık ihtiyacı öne çıkıyor. 

ÜCRET ARTIŞLARI MUTLU EDİYOR MU?

Ankete göre ‘pandemi sonrası’ üst yönetimin gündeminde önemli bir yer tutuyor. Hatta bazıları görüşleri öğrenmek ve entegrasyonu hızlandırmak adına mülakat yoluyla kurum içi nabız yokluyor.

Ücret artışına gelince, ortalama yüzde 12-15 arasında. Anket sonuçlarına göre rakamlar, medyanın altında.

“Katılımcıların yüzde 73’ünün 2021 ve sonrası için prim ve performans sistemlerini gözden geçirmeyi planlıyor” notu ayrıca dikkat çekiyor.

Kritik sonuçlar arasında, “çalışan sadakati” de yer alıyor; bu ortamda nasıl, ne kadar sağlanabiliyor?

Verimlilik artışı hangi kriterlerle yakalanıyor? Gönüllü işten ayrılma oranı ne? Korona virüs öncesi dönemle kıyaslanınca ortaya nasıl bir tablo çıkıyor?

Sonuçlar, rakamlar, bakışlar, usta bankacılar eliyle karşınıza geliyor.

Finansgundem.com soruyor, Mercer Türkiye Kariyer Bölümü İş Geliştirme Direktörü Şadiye Azışık Kılcıgil anlatıyor.

SEKTÖRÜN 2021 AJANDASINDA NELER VAR?

- Mercer’in Bankacılık Sektörü özel çalışması hakkında genel bir bilgi verebilir misiniz? Nasıl, ne zaman, kimlerle yapıldı?

Şadiye Azışık Kılcıgil: Mercer Türkiye olarak Nisan ayı içerisinde Bankacılık Sektörüne özel düzenlediğimiz anketimize, 15 banka katılım göstermiştir. Anket çıktılarına göre bankacılık sektörü için 2021 ajandasındaki öncelikli konu başlıkları sırasıyla çalışan bağlılığı ve çalışan deneyimi, yeni iş modellerinin tasarımı (uzaktan çalışma, hibrit, ofis, vb.), insan kaynakları dönüşümü, gelecek beceri setlerinin belirlenmesi (teknik ve davranışsal) ve stratejik yetenek yönetimi (yetenek belirleme, yedekleme politikaları, vb.) olarak sıralanıyor.

- Bankalarda çalışan bağlılığı ne durumda, hangi pozisyonlarda ayrılmalar daha fazla?

Şadiye Azışık Kılcıgil: Yaptığımız araştırma sonuçlarına göre, çalışan bağlılığı ve çalışan deneyimi konusu yüzde 62’lik oranla bankacılık sektörü için en öncelikli konu ve bankaların 2021 ajandasında ilk üç sıra içerisinde yer alıyor. Sektörde gönüllü işten ayrılma oranları yüzde 53 oranında Kovid-19 öncesi seviyelere benzerdir. Kolay iş bulabilmeleri nedeni ile teknoloji roller, BT güvenlik, veri analitiği rollerin işten ayrılma ve işe alım hızlarının diğer rollere göre farklılaştığı görülüyor.

ANKET VE MÜLAKATLAR YAPILIYOR

- Uzaktan çalışma bankacılıkta kalıcı olacak mı, sorunlar neler? Nasıl bir yatırım yapıldı? Üst yönetim, evden çalışmaya ne kadar sıcak yaklaşıyor?

Şadiye Azışık Kılcıgil: Sektörde uzaktan çalışma ile ilgili mevcut alınan önlemlerin ve uygulamaların birçoğunun pandemi sonrası dönemde de uygulanması gündemde. Uygulama yöntemi bazı pozisyonlar için tamamen uzaktan olabileceği gibi ağırlıklı olarak hibrit yöntemlerin uygulamaya alınacağı ön görülüyor. Üst yönetim bu konuya 3 perspektiften yaklaşıyor: Organizasyonun mevcut durumu ve stratejisi, riskler/maliyetler ve son olarak da kurum kültürü. Her bankanın kendi mevcut durumu ve ihtiyaçları göz önüne alınarak uygulama prensiplerinin belirlenmesi hedefleniyor.

- Çalışanların görüşleri alınıyor mu, bu konuda nasıl bir yol izleniyor?         

Şadiye Azışık Kılcıgil: Çalışan ve şirket perspektifinden çalışma ortamlarının geleceği konusu üzerinde halen çalışılıyor. Konu bankacılık sektörünün 2021 İK ajandası içerisinde yüzde 52 oranıyla ikinci sırayı alıyor. Sektörde çalışma ortamlarının geleceği için Kovid-19 sürecinin bitmesinin beklendiğine yönelik bir eğilim gözlemleniyor.

Çalışma ortamlarında ve iş modellerinde yaşanması muhtemel köklü değişiklikler çalışma ortamlarının geleceğinin şekillenmesi sürecinin zamana yayılmasına neden oluyor. Bu kapsamda çalışanlarının görüşlerini almak ve onların perspektiflerini sürece entregre etmek için bazı bankalar anket ve mülakat yöntemlerine başvuruyor.



ŞUBE SAYILARININ AZALTILMASI

- Pandemi sonrası şube bankacılığı artık gerilerde kalıp, dijital bankacılık krallığını ilan eder mi?

Şadiye Azışık Kılcıgil: Bankacılık sektörünün en önemli odak alanlarından biri, pandemi öncesi döneme de baktığımızda dijital dönüşüm. Dijitalleşmenin pandemi ile birlikte ivmelenmesi, bankacılık sektörünün işin, işgücünün ve iş yerinin geleceğine yönelik çalışmalarına da hız kazandırdı. Dijital kanalların daha fazla kullanılmasına yönelik yapılan çalışmalar da sabit çalışma ortamı ihtiyacını daha aza indirgiyor. İşlerin doğası ve ihtiyaçları göz önüne alındığında, şube sayılarının azalması, video görüşmeler ile bankacılık işlemlerinin yapılması mümkün olabileceği gibi, haftada 2-3 gün ofis, 2 gün uzaktan çalışma olacak şekilde düzenlemeler yapılması da gündemde bulunuyor.

 

- Ücretlendirmeler ve bonus ödemelerde nasıl bir değişim yaşanıyor?

Şadiye Azışık Kılcıgil: Bankacılık sektörü için ücret artış medyanı enflasyon artışı ile paralel olarak yüzde 14. Sektörde alt çeyrek yüzde 12.6 ve üst çeyrek yüzde15.1 olarak görülüyor. 2020 yılı bankacılık sektörü ücret artışı sonuçlarına göre karşılaştırdığımızda; bu yıl da genel sektör ücret artışı, medyanın altında kalıyor.

Bonus ödemelerinde farklı bir uygulamaya giden bankaların oranı yüzde 20 seviyelerinde. Satış ekiplerine yönelik farklı bir aksiyon alanların oranıysa yüzde 33 olarak gözüküyor.

DİJİTAL BECERİLERİ GELİŞTİRME EĞİTİMİ

- Bankacılıkta hangi uzmanlıklar öne çıkacak?

Şadiye Azışık Kılcıgil: Zaman içerisinde dijital dönüşümün etkileri ve değişen iş ihtiyaçları ile paralel olarak farklı beceri/uzmanlık ihtiyaçlarının artacağı ve bununla paralel olarak da rol bazlı ihtiyaçlardan daha çok beceri bazlı iş ihtiyaçlarının tanımlanacağı öngörülüyor. Dijitalleşmenin hız kazanması ile birlikte çalışanların da özellikle dijital becerilerini geliştirmek üzere eğitim ve gelişim faaliyetlerine yönelik ilgi ve ihtiyaçları artıyor. Akıllı otomasyon ve yapay zeka sektörde en ön plana çıkan beceri ihtiyaçları arasında yer alıyor.

- Bankacılık sektörü pandemiye ve yeni çalışma şekillerine hızlı ve kolay adapte oldu mu? Bu süreçte neler yaşandı?

Şadiye Azışık Kılcıgil: Bankacılık sektörü uzaktan çalışma uygulamalarına en hızlı geçen ve adapte olan sektörlerden biridir. Teknolojik altyapının güçlü olması ve alternatif kanalların pandemi öncesi dönemde de bankaların büyüme stratejileri arasında yer alması bu adaptasyonun hızına önemli ölçüde katkı sağladı.

PRİM VE PERFORMANS SİSTEMLERİ

- Ofiste olmayan çalışanlara dokunmak zorlaşıyor. Çalışan sadakatini ve memnuniyetini bu süreçte nasıl sağlıyorlar?

Şadiye Azışık Kılcıgil: Uzaktan veya hibrit çalışma ile birlikte çalışanların gelişiminin desteklenmesi ve ihtiyaçlarının karşılanması amacı ile çok yönlü geribildirim kültürünün önemi daha da artıyor. Çalışanlardan alınan geribildirimler baz alınarak oluşturulan farklı hedef kitlelere yönelik insan kaynakları uygulamalarının da farklılaştırılması veya özelleştirilmesi gündemde. Bunun dışında, geribildirimin sıklığının arttırılması ve yöntemlerinin gözden geçirilmesi kapsamında performans sistemlerinin de güncellenmesi önemli gündem maddeleri arasında. Anket sonuçlarına göre, bu kapsamda katılımcılarının yüzde 73’ü 2021 ve sonrası için prim ve performans sistemlerini gözden geçirmeyi planlıyor. Performans sistemlerinin geribildirim paylaşımını ön plana çıkaracak şekilde yeniden tasarlanması da insan kaynakları profesyonellerinin en önemli gündemlerinden bir diğerini oluşturuyor.

- Salgın döneminin sektöre ve çalışanlara yönelik hiç artısı oldu mu? Tasarruf, yoğun trafikten kurtulma gibi… Bu yönde olumlu değerlendirmeler var mı?

Şadiye Azışık Kılcıgil: Çalışanlara yönelik yapılan anket sonuçlarına göre, uzaktan çalışmaya yönelik çalışan geribildirimleri genel olarak olumlu. Öncelikle sağlık ve çalışanların korunmasına yönelik alınan tedbirler çalışanların kendilerini güvende hissetmelerini sağladı. Bununla beraber işveren açısından değerlendirildiğinde maliyet ve risk ekseninde olumlu etkileri görüldüğü söylenebilir. Mercer’ın globalde yaptığı çalışmalar da gösteriyor ki; özellikle call center gibi iş kollarında uzaktan çalışma verimliliği arttıran bir etmen olarak karşımıza çıkıyor.

Şekerbank'ın yeni şubesi: Banki

Yapı Kredi’nin yeni podcast kanalı “Sürdürülebilirliği Konuşalım” yayında!

Bankacılık sektörünün geleceği belirsiz

Finans devlerinin ofise dönüş planları

Ünlü Fransız bankada haftada 3 gün evden çalışma kararı

Bankalarda şubeler de çalışanlar da azaldı

Goldman Sachs ofise dönüş tarihini açıkladı!

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/finans-gundem-turkiyedeki-15-bankanin-katildigi-anketi-acikliyor/1570005