Hazine Ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Hande Fırat'ın CNN Türk'te yayınlanan Gece Görüşü programına katıldı. Ekonomideki son gelişmeleri değerlendiren Bakan Elvan, Hakan Çelik ve Hacer Boyacıoğlu'nun sorularını yanıtladı. Koronavirüsle mücadelede 133,7 milyar liranın harcandığını söyleyen Bakan Elvan, 206 milyar liralık Tarım Kredi, esnaf kredi ile vergi ve prim borcunun ertelendiğini ve bugüne kadar kredi programları kapsamında firmalara 315 milyar liralık kredi verildiğini belirtti. Öte yandan Bakan Elvan 2021'de %5'in üzerinde bir büyüme beklediğini ifade etti.
Bakan Elvan'ın konuşmasından satır başları şöyle:
2020'yılın başından itibaren korona hadisesiyle karşı karşıya kaldık. Tarihimizin belki de en büyük sorunlarından biriydi. Şubat-Mart aylarında şöyle bir tablo çıktı; Ülkeler dedi ki havaların ısınmasıyla birlikte bu süreçten kurtulacağımızı söyledi. DSÖ ise tam tersi bu sürecin devam edeceğini söyledi. 2020 yılının 2. çeyreğinden itibaren inanılmaz bir sorunla karşı karşıya kaldığımızı hep birlikte gördük.
Ekonomik açıdan küresel büyümeye baktığımızda yüzde 3,13'lük bir daralma söz konusu. Başka ülkelerde %4.17'lik bir daralma söz konusu. Tedarik zincirlerinde inanılmaz sorunların ortaya çıktığını görüyoruz.
KORONAVİRÜS ÜLKE EKONOMİLERİNİ NASIL ETKİLEDİ?
Bu süreçte Merkez Bankaları genişlemeye gittiler. Özel kesimin borçlarını dahil ettiğimizde 24 trilyon dolarlık borçlanmada bir artış söz konusu. Devletlere baktığımızda %100'e yakın. Ciddi bir borçlanma gerçekleşti. Herkes zorlanıyor.
Hayatımızda ilk defa karantina nediri yaşamak zorunda kaldık. Birçok ülke kapandı. Böyle bir süreci geçirdik. Bu süreçte de işçi, esnaf kesimi ciddi bir rahatsızlık oldu küresel ölçekte. Bu sorunlar sadece Türkiye'deymiş gibi bakış açılarının yanlış olduğunu düşünüyorum. Salgın başladığından beri 114 milyon insan işsiz kaldı. Bu sorunu tüm ülkeler yaşıyor.
* Bakan Elvan, üretim ve ticarette kriz öncesi döneme göre Türkiye'nin daha iyi durumda olduğunu ifade etti.
* Yeni dönemde uzaktan çalışmanın ciddi bir şekilde yaygınlaşacağını belirten Bakan Elvan, ofislerin küçüleceğini ve holding binalarına ihtiyaç duyulmayacağını söyledi.
Bakan Elvan, 2021'de ülkeleri bekleyen fırsatları ve riskleri şöyle sıraladı;
Türkiye, ürün çeşitliliği açısından kapasitesi geniş. Neyi istersek onu üretebiliyoruz. Geçmişte Türkiye'ye yatırım yapmayı düşünüp de Doğu Avrupa'ya yatırım yapanların pişman olup "Keşke Türkiye'ye yatırım yapsaydık" dediğini biliyoruz. Türkiye, ürün çeşitliliği açısından kapasitesi geniş.
"KÜRESEL KOORDİNASYONA İHTİYAÇ VAR"
Gelişmekte olan ülkelere fon akışı durdu. Mart ayında gelişmekte olan ülkelere sermaye akımı 10 milyar dolar. Küresel koordinasyona ihtiyaç var.
Türkiye'nin salgın döneminde önemli bir sınav verdiğini söyleyen Bakan Elvan, "ABD, Avrupa ülkeleri korona hastalarına yatak bulamazken Türkiye bu alanda en ufak bir sorun bile yaşamadı." dedi.
VİRÜSLE MÜCADELEDE 133,7 MİLYAR TL'LİK DESTEK
Virüsle mücadelede 133,7 milyar liranın harcandığını ifade eden Bakan Elvan, "Haziran sonuna kadar destekleri dahil ettiğimizde 2020-2021 aralığı için 175,7 milyar liraya tekabül ediyor. Yaklaşık 176 milyar lira bir harcama yapmış olacağız." dedi.
Bakan Elvan'ın şöyle devam etti:
Kovid-19 sürecinde 206 milyar liralık Tarım Kredi, esnaf kredi ile vergi ve prim borcu ertelendi. Bu tutar yıl sonunda 219 milyar lira olacak.
Kovid-19 sürecinde bugüne kadar kredi programları kapsamında firmalara 315 milyar liralık kredi verildi.
BÜYÜME TAHMİNİNİ AÇIKLADI
"2021'de büyümenin yarısı dış ticaretten gelebilir" diyen Bakan Elvan, "1. çeyrekte 5.5, 6 bandında, 2. çeyrekte çift haneli bir büyüme göreceğiz. Ama yılın geneline baktığımızda 5'in üzerinde büyüme gerçekleşeceğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
Eski Devlet Bakanı Cemil Erhan hayatını kaybetti
Çavuşoğlu, Almanya Cumhurbaşkanı ile görüştü: Köklü iş birliği vurgusu
Kılıçdaroğlu’ndan belediye başkanlarına 'veresiye defteri' çağrısı