FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Ödeme devi Visa dijital finansal hizmetler sağlayıcısı tala ile işbirliği açıkladı. Gelişen ülkelerde faaliyet gösteren fintek şirketiyle yapılan işbirliğinin amacı bankacılık hizmetlerine erişemeyen tüketicilerin kripto paralara daha kolay erişmesini sağlamak. Başlangıç ise Centre Consortium tarafından yönetilen ve dolar temelli stablecoin USDC ile olacak. USDC; Ethereum, Algorand, Solana ve Stellar blockchain’leri tarafından destekleniyor. İşbirliği aynı zamanda Centre’ın kurucu üyelerinden Circle’ı ve XLM isimli kripto paranın yürütücüsü Stellar Development Foundation’ı da kapsayacak.
Circle ve Stellar entegrasyonu sayesinde Tala’nın müşterileri Tala’nın dijital cüzdanında yer alan USDC’ye erişebilecek. Bu şekilde varlık depolama, uluslararası para transferi ve kripto paralar ile resmi para birimleri işlemlerini gerçekleştirebilecekler. Visa ile gerçekleştirdiği işbirliği ise Tala’nın cüzdana bağlı Visa kartları sağlamasına imkan tanıyacak. Tala’nın müşterileri tüm dünyada Visa kartlarının geçerli olduğu 70 milyon mağazada USDC mevduatlarından harcama yapabilecek.
Visa’nın Kripto Para Başkanı Cuy Sheffield, USDC gibi stablecoin’lerde görülen büyümenin ardından, “finansal hizmetlere erişimleri kısıtlı olan insanların bulunduğu pazarlardaki tüketicilere yardımcı olma potansiyellerini görmek için heyecanlıyız” dedi. Aralık ayında, kredi kartı devi, Visa’nın giderek büyüyen dijital cüzdan ağında USDC entegrasyonunu sağlamak için Circle ile işbirliği yapmıştı.
Forbes’un haberine göre, Tala ise Visa’nın yeni hedefi için oldukça uygun bir partner. Yedi yıl önce kurulan Santa Monica merkezli start-up şirketi, Meksika, Filipinler, Kenya ve Hindistan’da 6 milyonun üzerinde müşterisine 2 milyar doların üzerinde kredi sağladı. Müşteriler 10 dolar ila 500 dolar arasında değişen miktarlarda, cep telefonlarına indirdikleri bir mobil uygulamadan mikro krediler alabiliyor. Aynı zamanda müşterilerin kredi geçmişlerine de bakılmıyor.
Tala PayPal Ventures, RPS Ventures ve GGV Capital gibi büyük şirketlerden 200 milyon doların üzerinde yatırım aldı. Tala’nın yeni kripto hizmetinin öncelikli hedefi, Tala’nın CEO’su Shivani Siroya’ya göre müşterilerin işlem maliyetlerini azaltmak. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, Sahraaltı ve Batı Afrika’da mikro kredilerin etkilerine yönelik, Birleşmiş Milletler için yaptığı incelemenin ardından Tala’yı kuran Siroya, para transferlerinde maliyetlerin düşmesini hedefliyor.
Son yıllarda kripto para aracılığıyla gerçekleştirilen para transferleri göçmen işçilerin uluslararası para transferi işlemlerinde giderek popülerlik kazandı. Bunun nedeni ise kripto paraların Western Union ve MoneyGram gibi geleneksel finansal hizmetlerden genellikle çok daha hızlı ve ucuz olması. Dünya Bankası uluslararası para transferlerinde ortalama işlem ücretinin %6,51 olduğunu tahmin ediyor.
Bunun tersine Latin Amerika’nın önde gelen kripto para platformlarından Bitso ABD ile Meksika arasındaki para transferlerinin %2,5 ila %3’ünü yürütüyor ve üst limini %0,65 olan bir ücret tahsil ediyor. Aynı zamanda şirket mevduat ve para çekme ücreti talep etmiyor. Visa ve Tala arasındaki işbirliği ise Tala’nın ilk büyük kripto girişimi. Şirket son dönemde gelişen ülkelerde bulunan müşterileri için daha kapsamlı finansal hizmetler sunmak için ürün yelpazesini genişletmek için çalışıyor.
Korona virüs pandemisi sürecinde şirket küçük işletmelere %0 faizle 6 aylık krediler sağlamak için Tala Rebuild Fund’ı kurdu. Buna ek olarak Tala Kenya’da bulunan tüm müşterilerine indirimli korona virüs sağlık sigortası hizmeti sundu.
“Türkiye uluslararası ticarette blok zincirini gündemine hızla almalı”
Borsadan kaçan yatırımcı kripto piyasasına yöneliyor
Bankalarda kripto para hazırlığı