FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Korona virüs sürecinde birçok finans çalışanı zorlu çalışma şartları nedeniyle sabit işlerini bırakarak kariyerlerini bölmeye yöneliyor. CNBC’nin haberi daha az mesaiyle birden fazla işte çalışan insanları kapsayan bu yeni akımı konu alıyor.
Söz konusu planı yedi yıl öncesinde gerçekleştiren eski finans ve ürün yönetimi çalışanı Gary Chung gerçekleştirmiş. 44 yaşındaki Chung geleneksel biçimde tam zamanlı bir işte çalışmak yerine birden fazla kariyer yapmayı tercih etmiş. Finans çalışanı olduğu dönemde Hong Kong’da, fazla mesaiyle aşırı yoğun bir çalışma ortamında mesai yaptığını söyleyen Chung, “Buna uzun süre dayanamadım” dedi.
Gözünü karartarak aldığı kararın ardından Chung bir süre kameraman ve diksiyon eğitmeni olarak çalışmış. Chung şimdilerde ise Tekvando eğitmeni ve spor malzemeleri satışı üzerine odaklanıyor.
Bu akım nereden çıktı?
Sabit iş kariyerini bırakma ve kariyeri bölme konusunun popülerleşmesi genellikle Amerikalı yazar Marci Alboher’e atfedilir. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Alboher tatmin edici bir iş hayatı arayışında birden fazla ilgi alanı ve gelir akışı peşinde koşan insanlar hakkında bir kitap yazmıştı.
Söz konusu akıma bir diğer örnek de Hong Kong’da yaşayan, kişisel gelişim eğitmenliğiyle birlikte sosyal girişimcilik ve finansal planlama faaliyetleriyle uğraşan Hugo Ho. 31 yaşındaki girişimci, “Her gün sabah akşam aynı işi yapmıyorum. Her gün birbirinden farklı. Kendimi her gün tazelenmiş ve motive hissediyorum” dedi.
Hong Kong merkezli profesyonel hizmetler firması Mercer’s’in CEO’su Vicki Fan, sabit bir iş yerine kariyer bölme fikrinin aslına bakılırsa serbest olarak çalışmaya benzese de kendi içerisinde farklılıkları olduğunu söyledi. Fan konuyla ilgili açıklamasında, “Serbest olarak çalışanlar genellikle saat bazlı veya proje bazlı çalışırlar ve işlerinde yükselişleri ve alçalışları görmekten memnun olurlar” dedi. Buna karşın kariyerlerini bölen çalışanlarsa bunu daha da resmileştiriyorlar. Fan, bu tip çalışanların tam zamanlı çalışan insanların meslek rollerine de başvurduğuna dikkat çekiyor.
Trend hızla yükseliyor
Söz konusu kariyer tercihi tüm dünyada giderek yaygınlaşıyor. Tekvando eğitmeni ve spor malzemeleri satıcısı olan Chung insanların iyi bir iş hayat dengesi kurmak istediğini söyledi.
“Kariyerini bölen bir kişi olarak bu yolla iş hayat dengesinin kurulmasının çok daha kolay olduğunu düşüyorum” diyen Chung birçok kişinin YouTube veya internet fenomeni olma hayallerine dikkat çekiyor.
Kişisel gelişim uzmanı olarak çalışan Hugo Ho teknolojik gelişmelerin insanlara kolayca farklı kariyer fırsatları aramasına olanak sağladığına dikkat çekti.
Ana akım iş gücünü geride bırakır mı?
Mercer’s CEO’su Fan özellikle pandeminin bir sonucu olarak kariyerlerini bölen çok sayıda insan olduğuna dikkat çekiyor. Ancak Fan kariyerini bölen çalışanların ana akım işgücünün yerini alabileceğini düşünmüyor.
Fan, “Bir işverenin bakış açısında göre bir çalışanın yerine kariyerini bölme sisteminin uygun olabilmesi için bu sisteme hazır iki çalışanın mutlaka mesai yapması gerekir. Birçok şirketin var olan meslek rolleri bu şekilde çalışmıyor” açıklamasına yer verdi. İş yönetimi uzmanı söz konusu sistemin yaygınlaşması için beceri veya sorumluluklara daha fazla odaklanılması ve çalışma saatlerine ve iş yönetim sürecinin yeniden tanımlanması gerektiğini belirtiyor.
Fan kariyerlerini bölen kimselerin sağlık hizmetleri veya emeklilik gibi hizmet ve avantajlara sahip olabilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Aksi takdirde kariyerlerini bölmek isteyenlerin sınırlı kalması muhtemel olacaktır.
İsviçre’de 'evsizlerden kurtulma' planına tepki yağdı
Sürdürülebilir yatırımın liderleri