Geçen hafta Merekz Bankası Başkanı tarafıdan açıklanan yılın ikinci enflasyon raporu sonrası bu haftanın ilk kritik verisi olan nisan ayı enflasyonu açıklandı. İnfo Yatırım tarafından hazırlanan analizde, nisan ayında %1,80 olan beklentilerin altında gerçekleşen TÜFE oranının aylık %1,68 artış ile yıllık bazda Mart ayındaki %16,19 seviyesinden Nisan ayında %17,14’e yükseldiği belirtildi. Gerçekleşen rakamların ekonomik verilere, piyasa fiyatlamalarına ve Perşembe günü açıklanacak olan faiz kararına etkisi ise şu şekilde analiz ediliyor:
ÜFE ise aylık bazda %4,34 artış gösterirken, yıllık artış bir önceki aydaki %31,20 seviyesinden Mart ayında %35,17’ye yükselmiş oldu.
TÜFE tarafında, giyim ve ayakkabı %7,57, gıda ve alkolsüz içecekler %2,13 ve eğitim %2,09 en çok artış gösteren sektör grupları olurken, düşüş gösteren gruplar ise %0,28 ile haberleşme, %0,03 ile ev eşyası oldu.
ÜFE tarafında ise en fazla artış %15,25 ile ham petrol ve doğal gaz , %10,78 ile ana metaller ve %7,90 ile tütün ürünleri gruplarında gerçekleşirken, Nisan ayında düşüş gösteren grup olmadı.
20 Mart’ta yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararnamesi sonrası TL varlıklarda oluşan değer kaybı, yapılan açıklamalar ve ekonomi politikaları ile kayıplarını kısmen kapanmaya başladı. 8,50 seviyesine kadar yükselen Dolar / TL TCMB Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcuoğlu’nun ‘sıkı para politikası ve %5 enflasyon hedefine’ bağlı kalınacağını vurgulaması ile 8 seviyesine kadar geri çekildi. Sonrasında Türkiye’nin ve dünyanın en önemli gündem maddesi olan korona virüs vaka sayılarının artması ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş sonrası kur tekrar 8,30 seviyesinden işlem görüyor. Güne 8,29 başlayan Dolar / TL enflasyon verisinin açıklanmasının ardından yatay seyrini korudu.
Naci Ağbal’ın başkanlığında yapılan Mart ayında yapılan önden yüklemeli 200 baz puan faiz artışı ile birlikte TCMB Politika Faizi %19,00’a yükseldi. Kavcıoğlu başkanlığında yapılan ilk toplantıda Nisan ayında politika faizinde değişikliğe gidilmedi. Katıldığı programlarda ve söyleşilerde 'hemen faiz indirilecek 'önyargısının doğru olmadığını’’ yineledi. Ancak Nisan ayında yapılan toplantının karar metninde ”Enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar, sıkı para politikası duruşu kararlılıkla uzun bir müddet sürdürülecektir.” ifadesi kaldırıldı. Yapılan güvercin açıklama ileriki dönemlerde faiz indirimi olabileceği sinyalini verdi.
Kavcıoğlu, geçtiğimiz hafta yılın ikinci enflasyon raporu sunumunu gerçekleştirdi. Kavcıoğlu, sunumunu yaptığı 2021 yılı ikinci enflasyon raporunda, yıl sonu enflasyon tahmininin %9,4'ten %12,2'ye revize edildiğini açıkladı.
TCMB’nin 6 Mayıs’ta Para Politikası Kurulu toplantısında en önemli gündem maddesi korona virüs salgını, tam kapanmanın etkileri, jeopolitik riskler ve siyasi konular ile bunlara ilişkin oluşan ekonomi adımları olacaktır. 6 Mayıs’ta gerçekleşecek PPK toplantısında faiz artırımı öngörmüyoruz.
Enflasyonda yükseliş sürüyor: Yüzde 17'yi aştı
Piyasalarda kritik hafta: Enflasyon ve PPK
Enflasyon kademeli olarak hedeflere yaklaşacak