Türkiye'de 1 Mayıs 2021 itibariyle 22 milyon 909 bin 983 doz korona virüs aşısı yapıldı. Türkiye rakamsal olarak ABD, Çin, Hindistan, İngiltere, Brezilya ve Almanya'dan sonra en çok aşı yapan ülkelerden biri.
Nüfusu yüz binlerle ifade edilen Cebelitarık, Butan ve Falkland Adaları gibi küçük devlet ve yönetim birimleri halkın çoğunluğunu aşılayanlar listesinde başı çekiyor. Daha kalabalık ülkelere bakıldığında ise İsrail, İngiltere ve Şili bu listede ilk sıralarda yer alıyor.
Dünya genelinde şu ana kadar 1,13 milyar dozdan fazla Kovid-19 aşısı yapıldı.
Avrupa aşı çalışmalarını hızlandırdı
Geçtiğimiz haftalarda nüfusa göre sıralamada listeye giremeyen Fransa, Almanya ve İtalya'nın büyük yükselişi de göze çarpıyor. Bu ülkelerde şu anda nüfusun en az yüzde 23'ü ilk doz aşıyı yaptırmış durumda.
Avrupa'da korona virüsten en çok etkilenen ülke olan İngiltere'de ise aşılananların nüfusa oranı yüzde 51'i geçti ve Avrupa Birliği üyesi ülkelere büyük fark attı.
Brüksel henüz aşıların geliştirme aşamasında iken birden fazla firma ile Avrupa Birliği'nin 450 milyonluk nüfusuna yetecek kadar aşı için ön sipariş anlaşmaları imzaladı.
Aşıların ilk partisi, ülkelerin nüfuslarına orantılı olarak 26 Aralık'tan itibaren dağıtılmaya başlandı. Ancak aşı tedariğinde anlaşmanın gerisinde kalındı.
Aşı konusunda ülkeler arasında sipariş yarışı yaşanırken, Çin, Almanya, Rusya, ABD ve İngiltere'de üretilen aşılar dünya genelinde dağıtılıyor. Bazı ülkeler birden fazla aşı firmasıyla anlaşırken, zengin ülkelerin ihtiyacından fazla aşı sipariş etmesiyle yoksul ülkelerin aşıya ulaşamaması acı bir gerçek.
En çok aşılama yapan ülkeler hangi aşıları kullanıyor ?
ABD: Moderna, Pfizer/BioNTech, Johnson&Johnson
Çin: Sinopharm/Beijing, Sinopharm/Wuhan, Sinovac
Hindistan: Covaxin, Oxford/AstraZeneca
İngiltere: Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech
Brezilya: Oxford/AstraZeneca, Sinovac
Almanya: Moderna, Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech
Türkiye: Pfizer/BioNTech, Sinovac
Fransa: Moderna, Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech
Endonezya: Oxford/AstraZeneca, Sinovac
İtalya: Moderna, Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech
Meksika: CanSino, Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Sinovac, Sputnik V
Şili:Pfizer/BioNTech, Sinovac
İspanya: Moderna, Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech
Rusya: EpiVacCorona, Sputnik V
İsrail: Moderna, Pfizer/BioNTech
Kanada: Moderna, Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech
BAE: Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Sinopharm/Beijing, Sinopharm/Wuhan, Sputnik V
Polonya: Moderna, Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech
Fas: Oxford/AstraZeneca, Sinopharm/Beijing
Suudi Arabistan: Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech
Türkiye'de bugüne kadar kaç kişi aşı yaptı?
Korona virüsle mücadelede Türkiye'de 14 Ocak günü başlatılan aşı uygulaması kapsamında 1 Mayıs tarihi verilerine göre en az 22 milyon 909 bin 983 doz aşı yapıldı.
Son açıklamalara göre 13 milyon 757 bin 452 kişi en az bir doz aşı alırken, yaklaşık 9 milyon 152 bin 531 kişi de iki doz Kovid-19 aşısı yaptırdı.
Türkiye'de nüfusun yaklaşık yüzde 16,5'ine en az bir doz Kovid-19 aşısı yapıldı. Sağlık Bakanlığı aşı kampanyasında nisan ayına kadar Çin'den ithal edilen Sinovac aşılarını kullandı ancak ülkeye son haftalarda Pfizer-BioNTech aşıları da getirildi.
Türkiye'de Çin üretimi Sinovac ile Alman-ABD üretimi Pfizer-BioNTech aşıları yapılıyor.
İlk dozun uygulanmasından 28 gün sonra yapılacak ikinci dozun randevusu hekim tarafından verilip, SMS olarak cep telefonuna gönderiliyor. MHRS ve e-Nabız hesabı üzerinden randevu kontrol edilebiliyor veya değiştirilebiliyor.
Macaristan'da aşı yaptıranlar 'normale' dönebilecek