Tam kapanmayı kapsayan 17 günlük tatil rezervasyon paketleri Çeşme’de beklenen ilgiyi görmedi. Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Yakup Demir, 17 günlük tatil paketlerinin yüzde 15 civarında kaldığını söyleyerek, ‘gerçekleşen rezervasyonların istenen seviyelerde olmadı. Bodrum'da günler önce başlayan uzun trafik kuyrukları Çeşme'de görülmedi. İlçemize 200 binin üzerine tatilci geleceğini tahmin ediyoruz’ şeklinde konuştu.
Kiralık villalar da boş kaldı
2020 Haziran ayında 3+1 havuzlu villanın sezonluk ortalama 50-60 Bin TL’den kiralandığı Çeşme’de Nisan 2021’de fiyatların yüzde 70 oranında artırılması sonrası tüketiciler ilçedeki kiralık villalara ve yazlıklara ilgi göstermedi.
Şubat-Nisan 2021 tarihleri arasında seri ilan sitelerinde kiralık olarak yayınlanan 3280 kiralık gayrimenkul ilanlarının yüzde 90’nına yakının hala yayında olduğu görüldü. İlanlara yansımayan daire ve villalarla birlikte Çeşme’de boşta kalan gayrimenkullerin 5800 civarında olduğu bunun oransal bazdaki yansımasının ise yüzde 90 civarında olduğu tahmin ediliyor.
Çeşme’de otel oda ve kiralık villa fiyatları suni olarak yüksek tutuluyor
Tam kapanmasının etkisiyle tüketicilerin Ege bölgesindeki kiralık villalara ilgi gösterdiğini ancak Çeşme’de beklenen doluluk rakamlarına ulaşılamadığına vurgu yapan belirten Ekonomist Prof Dr Ahmet Yılmaz bunun nedenini şöyle özetledi.
Tam kapanma kararının ardından Çeşme’deki otel işleticileri fiyatlarını bir anda yüzde 50-60 oranında artırdı. Ege bölgesinde sahile kıyısı olan ilçelerdeki turizm bölgelerine oranla fiyatların aşırı yükseltilmesi, tatilciler rotasını değiştirdi.
Seri ilan sitelerinde Çeşme seçenekli yayınlanan kiralık villa fiyatlarının yüzde 85’i emlak endeks değerlerin çok üstünde. Ekonomide talebin arttığı yerde fiyat yükselirken, Çeşme’ye talep olmamasına rağmen fiyatlar suni olarak yüksek tutuluyor. Yanlış fiyat politikası yüzünden kiralık villaların yüzde 90’nın boş kalması tezimizi kanıtlıyor. Otelciler ve mülk sahipleri daha fazla kazanma hırsıyla fiyatları aşırı yükseltince hiçbir şey kazanamadılar, ilçeyle ilgi tüketicilerde olumsuz algı oluşturdular. Kaldı ki; Çeşme’nin yüzde 80’nin de kanalizasyon alt yapısı olmadığı için özellikle nüfusun arttığı dönemlerde ilçede yer yer kötü kokular etrafa yayılıyor ve yaşam kalitesi olumsuz etkileniyor. Çeşme’de genel olarak satılık ve kiralık gayrimenkul fiyatlarını gerçek emlak endeks değerlerinin yüzde 40 üstünde tutulduğu gözlemliyoruz.