Çin’in dünyanın en güçlü ordusunu inşa etme çabasına, "akıl almaz derecede saf" İngiliz akademisyenlerin istemeden yardım ettiği iddia edildi. Korkunç hipersonik füzeler, kıyamet günü nükleer silahları ve yeni nesil hayalet savaşçılar, vergi mükelleflerinin finanse ettiği dünyanın önde gelen araştırmalarından faydalanıyor. İngiltere'deki Çinli kurumların sponsorluğunu yaptığı araştırmalar arasında radar karıştırması, gemi yapımı, drone'lar, gelişmiş malzemeler ve yapay zeka ile ilgili araştırmalar yer alırken, düşünce kuruluşu Civitas'tan gelen bir rapor tehlikenin boyutlarını ortaya koydu.
'İNGİLİZLER DURUMU GÖREMİYOR'
Raporda, "Araştırmaların çoğunlukla sivil bir amacı var ancak İngiltere'deki araştırmacılar bunun ordu için ikili bir kullanımı olabileceğinin farkında değiller gibi görünüyor" ifadeleri yer aldı.
"Çinli ortakların kanun yoluyla çalışmalarını silahlı kuvvetlere devretmeye zorlandıklarına dair herhangi bir endişe de görünmüyor." Rapor, hiçbir yasanın çiğnenmediğini vurgulasa da, 20 İngiliz üniversitesinin 29 Çin üniversitesiyle ve askeri bağlantıları olan dokuz şirketle anlaşması olduğunu iddia ediyor.
Üniversite temsilcileri, raporun ilişkilerini "yanlış tanımladığını" ve işbirliğinin araştırma için temel olduğunu söyleyerek, Çinli ortaklarıyla çalışmalarını savundular. Ancak araştırma, "birçok önde gelen İngiliz üniversitesindeki yüksek teknoloji araştırma merkezlerinin sponsorluğunda ve araştırma ilişkilerinde Çin askeri bağlantılı holdinglerin ve üniversitelerin yaygın bir varlığı olduğu" konusunda uyarıyor.
İddialar arasında, Manchester Üniversitesi'nin Çin'in kıtalar arası nükleer balistik füze yığınağı için, İngiliz vergi mükelleflerinin sübvanse ettiği bir araştırma merkezi sağladığı da yer alıyor. Üniversitedeki araştırmacılar ayrıca hipersonik füzeler üzerinde de çalışmalar yaptılar.
GİZLİ SAVAŞ MOTORLARI
Imperial College London'da, Çin'in kendi gizli savaş motorlarını inşa etmesine yardımcı olacak malzemeler üzerinde araştırmalar yapıldı.
Southampton Üniversitesi'nden bir araştırmacı, deniz ve hava gücü projeksiyonuna izin veren uçakları fırlatabilen büyük yüzer yapılar üzerinde çalıştı.
'ÇİNLİLER SAFLIĞIMIZI KULLANIYOR'
Araştırmanın yazarlarından Henry Jackson Society'de savunma görevlisi olan Robert Clark, “Bu üniversitelerin çoğunda basit bir 'saflık' durumu söz konusu. Çinliler bunu kullanmayı inanılmaz derecede kolay buluyor." dedi.
Manchester Üniversitesi'nden bir sözcü, “Akademisyenlerin ve Üniversitenin, araştırmanın ikili kullanımına yönelik olasılıkları sorgulamasına olanak tanıyan süreçler mevcut” diyerek şöyle devam etti:
“Bu tür etkileşimler hükümetin rehberliğine ve düzenlemesine dayanmalıdır. Üniversite, araştırma işbirliklerini mevzuat ve hükümetin rehberliğinde dikkatle değerlendiriyor. Araştırmamızın, üzerinde anlaşılan uygulama dışında kullanılmadığından emin olmak için gerekli tüm önlemleri alıyoruz."
Rapor, Çinli askeri bağlantılı üniversitelerden kara listede olanların İngiltere'de çalışmasının engellenmesi ve ABD'de olduğu gibi herhangi bir ulusal güvenlik korkusunun çok daha sıkı bir şekilde incelenmesi çağrısında bulunuyor. Clark'a göre: "Bu durum, süreci Çin’in lehine tek taraflı bir mesele haline getiriyor. İngiltere bundan hiçbir şekilde avantaj elde etmiyor. Finansal olarak evet ancak finansmanı başka bir yerden halledebiliriz."
'BU ORTAKLIKLARA DİKKAT ETMELİYİZ'
Tugendhat ise son olarak şunları söyledi: "İngiltere'deki birçok üniversite uluslararası işbirliği arıyor ve bu beklenen bir şey. "Ancak bilmeleri gereken şey, bu ortakların çoğunun çok ciddi iplerle, hatta bu durumda dikenli tellerle birlikte gelmeleridir. Bence üniversitelerin önümüzdeki yıl kimlerle ortak olacakları konusunda son derece dikkatli olmaları gerekiyor. Bunlardan bazılarının sızabilmiş olması, gerçekten çok kötü."
Çin’den fintek şirketlerine sert uyarı