FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’nin bankacılık devleri pandemi krizini geride bırakmak için çaba gösterirken, kilit bir müşteri kategorisine odaklanıyor: Zenginler. Citigroup varlık yönetimi birimine iki kat daha fazla odaklanmayı ve dev kazançların elde edildiği popüler uluslarası merkezlere yönelmeyi planlıyor. Merkezler arasında ise Singapur, Hong Kong, Birleşik Arap Emirlikleri ve Londra bulunuyor.
Bank of America’da ise zengin müşterilerin hesap bakiyeleri %31 yükselişle 3,5 trilyon dolara çıkarak rekor kırdı. Bu rakamın ise hisse piyasalarındaki yükselişten kaynaklandığı düşünülüyor. Morgan Stanley’de ise yeni varlıklar giderek yükseliyor.
Citigroup’un yeni CEO’su Jane Fraser geçtiğimiz hafta analistlere yaptığı açıklamada, “bu konuda saatlerce konuşabilirim, bende varlık yönetiminde inanılmaz derecede iyi bir konumdayız” dedi. Fraser önde gelen pazarlara odaklanmanın “bankanın sermayesinin, yatırımlarının ve diğer kaynaklarının varlık yönetimindeki diğer yüksek getirili fırsatlara kıyasla daha iyi kullanıldığı anlamına geleceğini” söyledi.
Dünyanın en zengin 500 insanı geçtiğimiz yıl servetlerine 1,8 trilyon dolar ekledi ve böylelikle toplam net değeri, Bloomberg’in verilerine göre 7,6 trilyon dolara yükseltti.
ABD’de ekonomik toparlanma insanlar üzerinde oldukça farklı şekillerde etkili oldu ve birçok ABD’li yükselen hisse ve gayrimenkul fiyatlarıyla birlikte daha da zenginleşirken, 10 milyon kişi hala işsiz. Bazıları bu durumu “K şeklinde toparlanma” olarak adlandırıyor.
Bank of America’nın Merrill Lynch Wealth Management Başkanı Andy Sieg, “danışmanlık hizmetlerine yönelik talep artıyor” dedi. Açıklamasının devamında, “önümüzdeki 10 ila 20 yılda, danışmanlık konusunda bir boğa piyasası bekliyoruz. Bunun nedeni ise dünya çapında görülen konuların karmaşıklığı ve insanların üzerinde göstereceği etki” ifadelerini kullandı.
Ancak ultra zenginlerin ihtiyaçlarına cevap veren birimler her zaman en güvenli birimler olmayabiliyor: finansgundem.com'un yaptığı derlemeye göre, Morgan Stanley cuma günü Archegos Capital Management’ın iflası nedeniyle 911 milyon dolar zarar ettiğini açıklayarak yatırımcıları şaşırttı.
Devasa kaldıraçlarla yatırım yapan ve bunun ardından geçtiğimiz ay iflas eden yatırım şirketi nedeniyle Morgan Stanley’in yaşadığı kayıp bankanın diğer alanlardaki güçlü performansını gölgeledi. Bankanın varlık yönetimi birimi ilk çeyrekte rekor kırarak 105 milyar dolarlık yeni varlıklar çekti. Bunun tetikleyicisi ise E*trade’in satın alınması oldu.
Morgan Stanley CEO’su James Gorman, analistlere yaptığı açıklamada, “E*Trade elbette etkenlerden biri ancak tek etken değil. E*Trade’i çıkardığımızda temel birimdeki organik büyüme inanılmaz” dedi.
UBS, dolar kurunda yükseliş öngördü
Kara para aklama suçlaması CEO’yu istifa ettirdi
Binlerce bankacı işsiz kalacak