Avrupa Birliği, ABD, Fransa ve Almanya Kremlin'e harekete geçmesi çağrısında bulundu.
Navalny'nin destekçileri de Rusya'da 21 Nisan'da "Hayatını Kurtar" sloganıyla düzenlenecek protesto gösterisi için bir kez daha meydanlara inecek.
Eylem çağrısında bulunan Rus muhalifin sağ kolu olarak bilinen Leonid Volkov, sosyal medya hesabındaki paylaşımında "Vakit kalmadı. Artık mesele sadece Navalny'nin özgürlüğü değil, hayatı söz konusu. Mahkum ettikleri yerde öldürülüyor. Daha fazla vakit kaybedemeyiz" dedi.
Putin'e açık mektup
Sanat, edebiyat ve akademi dünyasından 78 isim de iki gün önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e hitaben bir mektup kaleme alarak Navalny'nin ivedilikle tedavi edilmesi için çağrıda bulundu.
Yazarlar Elif Şafak ve Orhan Pamuk'un da imzasının bulunduğu mektupta, Navalny'nin bir Rus vatandaşı olarak kendi tercih ettiği bir doktor tarafından muayene ve tedavi edilme hakkına kanunen sahip olduğu vurgulandı.
The Economist'te yayınlanan mektupta, "Sayın Devlet Başkanı, Aleksey Navalny'nin ihtiyacı olan tedaviyi bir an önce görmesi için size çağrıda bulunuyoruz. Bu, onun yasal hakkı. Kanunları uygulamaya ant içen biri olarak bunu yerine getirmek zorundasınız" denildi.
Beyaz Saray'dan Kremlin'e uyarı: Navalny ölürse sonuçları olur
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden da Navalny'nin sağlık durumunun ağırlaşmasına sessiz kalmadı. Kremlin'e tepki gösteren Biden, Navalny'nin gördüğü muamele için "Tamamen haksızlık" dedi.
Biden'ın tepkisi Washington ile Moskova arasında yeni bir gerilimin yaşandığı döneme denk geldi. Geçtiğimiz günlerde, siber saldırı girişimi ve başkanlık seçimlerine müdahaleyle bağlantılı oldukları gerekçesiyle 10 Rus diplomatın ABD'den sınır dışı edileceği açıklanmış, Rusya'ya yönelik yeni yaptırım kararları alınmıştı. Kremlin de Beyaz Saray'a aynı şekilde karşılık vereceğini duyurmuştu.
Beyaz Saray'dan yapılan ayrı bir açıklamada ise "Navalny'nin ölmesi halinde bunun sonuçları olacağı" şeklinde Rusya'ya uyarıda bulunuldu. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, CNN'e verdiği bir röportajda, "Navalny'nin hayatını kaybetmesi halinde Rusya'ya karşı nasıl adım atacağımıza bakıyoruz. Ne tür yaptırımlar olacağını şu an paylaşamam ama Rusya için sonuçlarının olacağını belirtmiştik" dedi.
Berlin'den çağrı: Tedavi hakkını verin
Alman hükümetinden gelen tepkide de Navalny'nin bir an önce tedavi edilmesi talebi yinelendi. Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Bild gazetesine verdiği bir demeçte Rus muhalifin güvendiği doktorlarla görüşmesi için Kremlin'e çağrı yaparken "(Navalny'nin) tıbbi tedavi hakkı daha fazla vakit kaybedilmeden güvence altına alınmalıdır" dedi.
44 yaşındaki Navalny geçen yıl ağustos ayında, sinir sistemini etkileyen bir ilaçla zehirlenmesinin ardından 5 ay Berlin'de tedavi görmüştü. Alman hükümeti, Rus muhalifin "Sovyetler Birliği döneminde geliştirilen Noviçok isimli sinir gazıyla zehirlendiğinin" tespit edildiğini duyurarak olaydan Kremlin'i sorumlu tuttu. Moskova ise tüm iddiaları yalanlıyor.
Öte yandan Avrupa Dış Politika Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell'in pazartesi günü Kremlin ile Navalny'nin durumunu ele alacağı bildirildi.