Yazdır

KOVID durgunluğu en çok kadın istihdamını vurdu

Tarih: 07 Nisan 2021 - 08:36

Pazartesi günü yayınlanan bir araştırmaya göre, geçmişteki durgunlukların aksine kadınlar erkeklere kıyasla daha fazla iş kaybı yaşadı.

FİNANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sadece ABD'de değil - dünya genelinde pandeminin neden olduğu durgunluğun istihdam açısından kadınlar üzerinde orantısız bir şekilde olumsuz etkisi oldu.  Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu tarafından yayınlanan yeni araştırmaya göre, özellikle Anneler, aynı anda hem iş hem de çocuk bakımıyla uğraşırken üretkenlikte daha büyük bir düşüş yaşadı.

Nitekim ABD'de Büyük Durgunluk sırasında üçü Almanya'daki Mannheim Üniversitesi'nden beş ekonomist tarafından yazılan rapora göre “kadın istihdamı erkeklere göre arttı” ancak mevcut durgunlukta, 28 gelişmiş ekonomiden 18'indeki kadınlar sadece işlerin en büyük payını kaybetmekle kalmadı, aynı zamanda erkeklerden çok daha yavaş bir oranda işe alınmaya başladılar.

Bu, araştırmacıların Avrupa İşgücü Anketi, ABD Mevcut Nüfus Anketi ve Kanada İşgücü Anketi'nden derlediği verilere dayanıyor.

Araştırmacılar, "pandeminin erkekler üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olduğu birkaç ülkede, kadınların işgücü piyasası üzerindeki göreceli etkisi genellikle daha önceki durgunluklara bağlı olarak beklenenden daha şiddetli" diye yazdı.

KOVID durgunluğunu farklı kılan nedir?

Peki ne verir? Başlangıç olarak, Büyük Durgunluk gibi geçmiş resesyonlar çocukları okullara veya çocuk bakım merkezlerine gitmekten alıkoymadı.

Araştırmaya göre, dünyanın dört bir yanındaki çocuklar uzaktan öğrenmeye zorlandığında, ister çalışan ister işsiz olsun, anneler çocuklarının öğrenmesine yardımcı olmak için daha fazla zaman harcadı.

Konukseverlik, yemek ve turizm gibi kadın egemen sektörler, salgın sırasında en çok etkilenenler arasındaydı.

Bunun,kadınların erkeklerden daha fazla çalışma kabiliyetini kısıtıladığını buldular. Nitekim çocuklu Amerikalı kadınlar arasında, istihdamdaki düşüş, ekonomik durgunluğun iki ayında erkeklerden yüzde beş puan daha yüksekti.

Bunun da ötesinde, konukseverlik, yemek ve turizm gibi kadın egemen sektörler, pandemi sırasında en çok etkilenen sektörler arasındaydı - işten çıkarmaların ve izinlerin en yüksek payıyla sonuçlandı.

Dikkate değer bir başka bulgu da telekomünikasyonun merkezi rolüdür.

Araştırmacılar, "salgının istihdam etkisindeki cinsiyet farklarının büyük bir kısmının neredeyse tamamen evden çalışamayan işçiler arasında ortaya çıktığını" yazdı.

Araştırmacıların analiz ettiği 28 ülkedeki erkeklerin daha büyük bir kısmının kadınlara kıyasla uzaktan yapılabilecek işlere sahip olduğu ortaya çıktı.

Ancak çocuklu bir kadın evden çalışabilse bile, araştırma "annelerin aynı anda hem iş hem de çocuk bakımıyla uğraşırken üretkenlikte daha büyük bir düşüş yaşadığını" öne sürüyor.

Nitekim, Ocak ayında yayınlanan bir Pew Araştırma Merkezi anketine göre, 12 yaş ve altı çocukları olan ebeveynlerin yaklaşık yarısı (% 52), koronavirüs salgını sırasında çocuk bakımı sorumluluklarını yerine getirmenin zor olduğunu söyledi

Nihayetinde, kadın istihdamındaki düşüş, özellikle devam ederse önemlidir, çünkü gelecekteki ekonomik şoklara karşı ailelerin sahip olduğu mali güvenlik ağını azaltır.

Bununla birlikte, araştırmacılar pandeminin "postpandemik işyerinde işgücü piyasasında çok daha az cinsiyet eşitsizliği potansiyeli yaratan değişiklikler getirebileceği" konusunda iyimserler.

Kalıcı evden çalışma esnekliğine atıfta bulunarak, "Ancak bu potansiyelin gerçekleşmesi için işyerindeki değişiklikler yeterli değil" dediler. "Ayrıca, anne ve babaları yeni işyerinin sunduğu ek esneklikten daha eşit şekilde yararlanmaya yönlendiren sosyal normlarda ve beklentilerde bir değişiklik olması gerekiyor."

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/kovid-durgunlugu-en-cok-kadin-istihdamini-vurdu/1561801