Yazdır

Greensill skandalı Alman bankalarını zorladı

Tarih: 31 Mart 2021 - 12:45

Greensill skandalıyla sarsılan banka müşterileri, bankalardan milyonlarca euro çekiyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Almanya’nın şehirleri ve kasabaları Greensill Bank’ın kapanmasıyla milyonlar kaybetmelerinin ardından korkuyla küçük, özel bankalardan para çekiyor. Greensill skandalı, ülkenin hükümetine ve finansal sistemine olan güveni sarstı. Lex Greensill’in batık Greensill Capital’inin bir parçası olan banka bu ay batarak, Almanya’nın mevduat koruma sistemine 2 milyar euroluk fatura çıkardı. Ancak şehirler ve kasabalar bu sistemin dışında tutuluyor ve şimdi yüz milyonlarca euroluk kayıplarının yarattığı yaraları sarmaya çalışıyorlar.

Almanya’nın şehirleri aynı zamanda Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) geleneksel mevduat bankalarıyla çalışmanın maliyetini artıran politikalarının ardından, Almanya’da pazar payı kazanmak için fırsat yakalayan diğer küçük kredi kuruluşlarından da giderek daha fazla şüphe duyuyor. Bavyera’nın Greensill’de 5 milyon euroluk mevduat hesabı bulunan Poecking isimli kasabasının Belediye Başkanı Rainer Schnitzler, “çok üzgünüm” dedi. Başkan, bankanın kapandığından, internette haber okurken haberdar oldu.

Schnitzler, “özel bankalara bir daha para yatırmama kararı aldık” ifadesini kullandı. Alman şehirleri ECB’nin faiz oranlarını sıfırın altına indirmesinin ardından Greensill gibi bankalara yönelmişti. Buradaki amaç harcamayı teşvik etmekti. Ancak birikime odaklanan birçok Alman ve zengin Alman şehri büyük bir çelişkiyle karşı karşıya kaldı. Geleneksel mevduat bankalarında paralarını tutmak için ücret ödemek ya da Almanya’da şubesi olan az bilinen bankalarda daha çekici teklifler aramak arasında kalındı.

Stuttgart yakınlarındaki Weissach Belediye Başkanı Daniel Toepfer, o dönemden bu yana birikimlerini Rusya bankası VTB ve Hollanda bankası NIBC’de tutuyor. Başkan ECB’nin politikalarının bu durumu “inanılmaz derecede zorlaştırdığını” söyledi. Toepfer, “külçe altın alamıyoruz. Bir kasamız yok… Bu belediyeler için ölümcül” dedi.

Devlete dönüş

Dokuz belediye başkanı ve mali işler müdürü Reuters’a yaptığı açıklamada, mevduat hesaplarına uygulanan ücret politikası nedeniyle tercih ettikleri ticari bankalardan paralarını çekeceklerini söyledi. Belediyeler bunun yerine devlet destekli bankaları tercih edecek. Diğer belediyeler de benzer hamleler planlıyor. 

Greensill’de 13 milyon euroluk mevduat hesabı bulunan Boetzingen Belediye Başkanı Dieter Schneckenburger, “tüm bankacılık sektöründen endişe duyuyoruz” dedi ve Wirecard skandalından ya da 2008 finansal krizinde Lehman Brothers’ın iflasından ders almayı başaramayan Alman otoritelerini eleştirdi.

Sosisleriyle bilinen Thuringia’nın ise Greensill’de 50 milyon eurosu bulunuyordu. Şehrin belediye başkanı bundan sonra özel bankalarla çalışmayacaklarını açıkladı. Toplamda, Almanya’nın şehirleri ve kasabaları Greensill’de 500 milyon euroluk mevduat hesaplarına sahipti. Ancak çok daha fazlası tehlike altında. Almanya’da 220 milyar euronun üzerinde mevduat, kamu otoriteleri tarafından tutuluyor. Bu ise ülkenin 2,5 trilyon euronun üzerindeki birikim pazarının önemli bir kısmını oluşturuyor.

Almanya’da yan kuruluşları bulunan yabancı bankalar özellikle mevduat hesaplarına ücret ödemek istemeyen yatırımcıları çekme konusunda başarılı oldu. finansgundem.com'un derlemesine göre, bu kurumların mevduat hesaplarında geçtiğimiz yılda %14 artış görüldü. Kamu yetkilileri paralarını çektikleri tüm bankaların isimlerini açıklamamış olsa da, Volkswagen Bank’ın ismi öne çıktı. Volkswagen Bank’tan yapılan açıklamada, yatırımcı davranışında bir değişim görülmediği ve müşterilerin güvenini kazandıkları söylendi. Ancak VTB ve NIBC açıklama yapmaktan kaçındı.

‘Bir hata’

En büyük kaybı yaşayan şehir Monheim am Rhein oldu. 38 milyon euro kayıp yaşayan şehrin Belediye Başkanı Daniel Zimmermann, şehirlerin bir araya gelerek ortak bir yanıt vermesi için bir hareketin liderliğini yapıyor. 

Zimmermann, “mevduatın büyük bir bölümü, yaklaşık 30 milyon euro, aralık ayında yatırıldı. Bu bir hataydı. Ancak sıra dışı bir şeyler olduğuna dair bir ip ucumuz bile yoktu” dedi. Soğuk Savaş döneminde ABD askerlerinin varlığıyla bilinen Frankfurt’un kuzeyindeki Giessen 60 milyon euroluk birikiminin 10 milyon eurosunu Greensill’de tutuyordu.

Şehrin belediyesinde yapılan açıklamada, “para kötü zamanlar için bir korumaydı” dedi. Ancak Giessen Greensill’in iflasının ardından benzeri tüm mevduat hesaplarından güvenlik amacıyla para çekti. Münih yakınlarındaki Vaterstetten’ın ise Greensill battığında, yaklaşık 5,5 milyon euroluk hesabı bulunuyordu. Belediye Başkanı Spitzauer, “ilk başta bunun Lehman gibi olacağını düşündüm” dedi. Spitzauer daha sonra Volkswagen Bank’taki hesaplarından da para çekti ve benzeri bir riskten uzaklaşmayı hedefledi.

Reuters’ın analizine göre Almanya, 1,000’in üzerinde kredi kuruluşuyla Avrupa’nın en büyük bankacılık merkezlerinden biri haline geldi. Bir yetkili, özel inceleme altındaki bankaların sayısının 100’ün üzerinde olduğunu söyledi. Endişeler arasında düşük karlılık, pandemiden hasar gören sektörlerle ilişikiler ve büyük gayrimenkul portföyleri yer alıyor. Şehirlere danışmanlık hizmeti veren avukat Volker Weinreich, “düzenleyicilerin dikkatinden kaçan daha fazla sorunlu banka olma ihtimali yüksek” dedi.

Yaşanan olaylar aynı zamanda merkez bankalarının para basması ve bunun birikimlerin değerini düşürmesi konusunda da tartışmaları alevlendirdi. Poecking Belediye Başkanı Schnitzler, “çocukken bankaya kumbaramla birlikte giderdim. Param için hediyeler verirlerdi. Şimdi para yatırmak istediğimde özür dilemem gerekiyor” dedi.

Sigorta devi Lloyd’s korona virüs şokunda

 

ECB parayı çağırmadan önce uyaracak

 

Almanya’nın işsizliği değişmedi

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/greensill-skandali-alman-bankalarini-zorladi/1560146