Padova Ulss 6 Euganea Hastanesi'nden cuma günü yapılan açıklamada, gebeliğin son 3 ayında Kovid-19 aşısı olan iki doktorun doğurduğu bebeklerin hastalığa karşı antikor geliştirdiği duyuruldu.
Hastanenin kadın doğum bölümü başkanı Gianfranco Juric Jorizzo, "İtalya'nın antikorla doğan ilk bebekleri dünyaya geldi." açıklamasında bulundu.
Dr. Jorizzo, "Bu konuda yapılan araştırmalar sınırlı ancak gerek anne gerekse fetüs için yan etki beklenmediği konusunda bir konsensüs var. İtalyan Jinekoloji Kurumu'nun da risk grubunda olan anne adaylarına, jinelolog gözetiminde risk ve fayda değerlendirmesi yapılarak gerekli görülmesi halinde Kovid-19 aşısı yapılması tavsiyesini göz önüne aldık." ifadelerini kullandı.
Hastenenin jinekologlarından Kimta Ngaradoumbe Nanhornguè ise antikor geliştirmiş bebekleri, "Annenin aşılanması ile fetüste antikor gelişimini ilişkisini anlamak için çok önemli." sözleriyle değerlendirdi.
Dr.Nanhornguè, hamile annenin aşılanması ve bebeğin bağışıklığı arasında ilişkinin kanıtlanması halinde bir sonraki aşamanın, tetanoz ve difteri aşılarında olduğu gibi, Kovid-19 aşısının gebeliğin hangi evresinde yapılması gerektiğinin tespit edilmesi olacağını ifade etti.
9 ve 16 Mart tarihlerinde doğan iki bebeğin sağlık durumlarının iyi olduğu açıklandı.
Hamile kadınlar koronavirüs aşısı yaptırabilir mi?
Amerika Birleşik Devletleri'nde Weill Cornell Tıp Bilimleri Enstitüsü bilim insanlarının yaptığı bir araştırma, koronavirüse yakalanmış hamile kadınların ürettiği antikorun plasenta yoluyla bebeğe geçebildiğini ortaya koymuştu.
Ancak, Kovid-19 aşısının yaygın kullanılmaya başlanmasıyla hamile kadınların aşı yaptırıp yaptıramayacağı konusunda henüz bir ortak görüş yok.
Kovid-19 aşılarının şu ana kadar yapılan klinik deneylerinde hamileler yer almamıştı. Deneylere katılanlar arasında hamile olduğu aşı olduktan sonra ortaya çıkan kadınların da olması, aşının bebek bekleyenler için "güvenli sayılabileceği" ihtimalini güçlendirdi.
Kovid-19 aşısının hamileler için güvenli olabileceğinin diğer bir göstergesi olarak grip aşılarına işaret ediliyor. Ancak bilimsel açıdan koronavirüs aşısının gebeler üzerindeki etkilerine yönelik ayrı bir çalışma bulunmuyor.
Pfizer ve Moderna'nın ürettiği aşıları acil kullanım için tescilleyen Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), aşının yapılmayacağı gruplar listesine hamileleri eklemedi.
Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları Okulu, FDA gibi koronavirüs aşısının hamilelere de sunulması gerektiğini savunsa da, her kadının aşıyla doktoruyla aşıyla ilgili risk değerlendirmesi yaparak aşılanma konusunda karar vermesi gerektiğini vurguluyor.
Kovid-19 antikorlarına sahip ilk bebek doğdu