FINANSGUNDEM.COM
Türkiye sermaye piyasalarını uzun zamandır yakından takip eden, yatırım yapan yabancı sermaye büyük bir hızla çıkıyor.
Yakın zamanda yüzde 65 seviyesinde olan yabancı payı 16 yıl aradan sonra yüzde 40 sınırına kadar düşüş gösterdi. Özellikle de banka hisselerinde zararına yapılan satışlar dikkatlerin bu yöne çevrilmesinde etkili oldu.
“Yabancılar banka hisselerinde neden satıyor?” sorusuna çok fazla yanıt geliyor. Merkez Bankası başkanının değişmesi, tahvil faizlerindeki artış gibi çok sayıda senaryo üretiliyor. Ancak yabancının özellikle de banka hisselerinde satış yapmasının tek bir nedeni var, o da Türk Lirası arayışı.
SERT DÜŞÜŞTE PANİK!
İki gün önce Londra swap piyasalarında gecelik TL faizinin yüzde 1400'e kadar çıkmasının nedeni de bu! Swap piyasalarından TL satan yabancı yükselen borsadaki hisselere yatırım yapıyor. Belirli seviyelerden satış yaptıktan sonra borcunu kapatıyor. Yıllardır bu süreç bu şekilde devam ediyordu, ancak bir anda borsada yaşanan sert düşüş nedeniyle panikle TL’ye yönelen yabancı gecelik yüzde 4’e denk gelen faiz yüküne maruz kalmamak için TL pozisyonlarını kapatmaya çalıştı. TL bulamayanlar ise borsada derinliği olan banka hisselerinde satışa geçti.
“KOL KESEREK” SATIŞA GEÇTİLER
Garanti Bankası borsa tarihi boyunca birkaç kez gördüğü taban seviyelerine geriledi. Aynı şekilde Akbank sert düşüşlere sahne oldu. Yabancılar zararına borsacı deyimiyle ‘kol keserek’ bu hisselerden satışa geçti. Normalde lokomotif banka hisselerindeki işlemlerin Borsa İstanbul üzerinden bile gerçekleşmediğini bilmeyen yok. Özellikle yatırım bankaları kendi aralarında anlaştıkları fiyattan hisse işlemlerini Londra’da gerçekleştiriyor. Hisseler hesaplar arası virman ediliyor. Borsa komisyonu ödememek için bu tarz işlemleri geliştiren yabancıların tarihi dip seviyelerinde olan banka hisselerini satmasının tek bir nedeni var o da TL’ye olan ihtiyaçları! TL arayışına giren yabancı, bulamayınca dönüp elindeki TL’ye çevrilebilen likit yani banka hisselerini sattı!