Çin'de hükümetle ilişkili düşünce kuruluşlarından Ulusal Fninans ve Kalkınma Enstitüsü'nün kıdemli araştırmacısı Liu Lei, Çin'in geçen yıl 14,8 trilyon yuan (2,3 trilyor dolar) olan gizli borcunun bu yıl daha da artmakta olduğunu söyledi. Ülkemizde ‘örtülü ödenek’ olarak bilinen Çin’in gizli borcunun ağırlıklı olarak dünya ekonomisinde Çinli şirketlerin rekabetini artırmak için kullandığı biliniyor. Ezici rekabetle mücadele etmekte zorlanan Avrupa Birliği ve Amerika Çin’i vergi artışlarıyla yavaşlatmak istiyor.
"GİZLİ BORÇ, EK FAİZLERLE BİRLİKTE 700 MİLYAR YUANDAN FAZLA ARTABİLİR"
Yerel yönetimlerin altyapı yatırımlarını artırma ve pandemi sürecinde büyümeyi destekleme baskısı altında olduklarını belirten Liu Lei, bunun 2020'de bütçe dışı borçlanmayı 2019 yılındaki 13,9 trilyon yuana göre yüzde 6,8 artırdığına işaret etti.
Yerel hükümetlerin yatırımları genişletmek için baskı altında olmaları nedeniyle gizli borcu artırmak için yollar bulacaklarını ifade eden Liu Lei, "Uzun vadede, ekonomi hala aralarında dış ortamdaki belirsizliğin ve yaşlanan nüfusun da olduğu pek çok ters rüzgar ile hala karşı karşıya" diye konuştu.
Liu, gizli borcun ek faiz ödemeleri nedeniyle yılda 700 milyar yuandan fazla artabileceğine de belirtti.
Çin'de yerel hükümetlerin "gizli borçları" konusunda resmi bir hesap tutulmuyor. Yasalara aykırı olan bu borçlanma, değişik kuruluşlar tarafından farklı tutarlarda tahmin ediliyor.
Örtülü ödeneğin bir kısmının istihbarat ve askeri yatırımlar için de harcandığı belirtiliyor.
Çin'den Türkiye'ye üst düzey ziyaret
Çin'den AB'ye yaptırım tepkisi