FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Türk Lirası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası başkanının görevden alma kararı sonrasında %17'lik düşüş gerçekleştirdi.
Saat 22:47 itibariyle 8,3575’ten işlem gören dolar kuru, Eski Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın Kasım ayında atanmasından bu yana dört aydan fazla süredir elde ettiği kazancı sildi. TL Kasım ayı başlarındaki rekor düşük seviyesinin birkaç puan üzerine yerleşti.
Bloomberg’in haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TCMB’nin güvenilirliğini yeniden sağlamaya çalışan Ağbal'ı görevinden alma kararı yatırımcı güvenine darbe vuruyor ve Türkiye’nin bir kez daha dibe vuracağı endişesini artırıyor. Dolardaki ilk işaretler bazı analistlerin tahminlerini aştı ve rakamlar yatırımcıların Türk piyasalarına olan hevesini hızla tersine çevirdiğine işaret ediyor. Ağbal'ın faiz oranlarını yükseltme hamlesini ve enflasyonu kontrol altına alma çabaları bu yıl liranın en iyi faiz arbitrajı olan para birimi olmasına yardımcı olmuş ve uluslararası para yöneticilerinin takdirini kazanmıştı.
Daha önce liranın dolar başına 6,90 civarında değerleneceğini öngören Londra merkezli finans şirketi Coex Partners’ın Makro Stratejisti Henrik Gullberg, "Boğaların iyimserliği TCMB'nin bir süredir kurları yüksek tutmasına izin verilmesine dayanıyordu ve geçen Perşembe'den sonra durum çok umut verici görünüyordu. Bu ihtimal artık mahvoldu. Liranın boğa piyasası bulması zor olacak" açıklamalarına yer verdi. TL’nin artık Ağbal'ın yükselttiği seviyelerden geri dönebileceğini de sözlerine ekledi.
Ağbal'ın yerine gelen Şahap Kavcıoğlu Pazar günü, kalıcı fiyat istikrarı sağlamak için para politikası araçlarını etkin bir şekilde kullanma sözü verdi. Kavcıoğlu, bankanın fiyat belirleme toplantılarının belirli takvim içerisinde gerçekleşeceğini de belirtti.
Londra merkezli yatırım danışmanlığı firması BlueBay Asset Management Stratejisti Timothy Ash, "Kısa vadede büyük bir devlet bankası müdahalesinin liradaki harekete bir sınır koymasını bekliyorum," dedi ve çizginin nereye çekileceğinden henüz emin olmadığını da sözlerine ekledi. Ash, "Yeni başkan, eski başkanın gidişini yumuşatmak için kendisine bıraktığı hediyeyi kullanmaya bağımlı olacaktır" ifadelerini kullandı.
Bloomberg’in haberine göre TL’deki herhangi bir zayıflık, ekonomide yükselen enflasyonist baskılara neden olabilir ve Türkiye'nin şu anda Mısır'dan sonra gelişmekte olan piyasalar arasında en yüksek olan reel kura sahip olma özelliğini aşındırabilir.
Lira, karmaşık finansman yapısına son vereceğine ve fiyat istikrarını sağlayacağına dair söz verdiği için Ağbal'ın gözetimi altında yaklaşık %18 oranında güçlenmişti. Aniden görevden alınmasıysa, enflasyonun hızlandığı bir dönemde beklentilerin iki katındaki 200 bazlık faiz artırımının hemen ardından gerçekleşti.
Bloomberg Gelişmekte Olan Piyasalar Baş Ekonomisti Ziad Daoud görev değişimiyle ilgili yorumlarında, "Merkez Bankası'nın güvenilirliğine ve bağımsızlığına vurulan darbeyi hafife alamayız. Erdoğan’ın defalarca kez geri tepen müdahalelerle kurumu hırpaladı. Finansal piyasalar Ağbal'a bir şans vermeye istekliydi, halefi bu güveni tekrar inşa etmekte zorlanacak" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin yüksek nominal faiz oranları verim arayan yatırımcılar için bir cazibe oluştururken, değişken enflasyon ve merkez bankası politikasının hakim ekonomik koşullar içerisinde fazla kararsız olduğu algısı lirayı dünyanın en değişken para birimlerinden biri haline getiriyor.
Londra merkezli finans firması TD Securities Gelişmekte Olan Piyasalar Başkanı Cristian Maggio, "Kavcıoğlu'nun şimdilik oranları mümkün olduğunca düşürmek ve düşük tutmakla görev alacağı sonucuna varabiliriz. Bu hipotez doğru çıkarsa, önümüzdeki aylarda Türkiye'de daha gevşek bir politika ortamı görmekle kalmayacak, aynı zamanda alışılmışın dışındaki önlemlerle politikanın yönetilmesi sürecine geri dönüş de yaşayacağız” açıklamasında bulundu.
Goldman Sachs tarafından hazırlanan bir rapora göre, geçen yıl Türk bankaları zor durumdaki para birimini desteklemek için ülkenin dış rezervlerinin 100 milyar dolarından fazlasını harcadı. Buna karşılık yabancı yatırımcılar Ağbal'ın atanmasını takip eden aylarda net 4,7 milyar dolar değerinde Türk hisse senedi ve tahvil satın aldı. Ekonomist Haluk Bürümçekci, Türkiye'ye swap yoluyla offshore girişlerin bu süreçte yaklaşık 14 milyar dolar olduğunu söyledi.
Ticaretin yanlış tarafında olacaklarına yönelik endişe taşıyanlar arasında Japon perakende yatırımcıları da var. Lira-yen kurundaki yatırımcıların uzun vadeli pozisyonları Cuma günü itibarıyla 263.585 kontrat seviyesinde gerçekleşti. Japon kaynaklı uzun vadeli TL yatırımları yıl başından beri %9'luk bir tırmanış gerçekleştirdi.
Dubai merkezli sermaye danışmanlığı şirketi East Capital’ın Portföy Danışmanı Emre Çakmak, "Ağbal'ın yaklaşımının ne kadar başarılı olabileceğini asla bilemeyeceğiz, ancak ilk işaretler olumlu olmuştu" diyerek, yakın gelecekte zorlukların yoğunlaşacağını ve beklenmedik karar karşısında sıcak para girişlerinin bir kısmının tersine çevrileceğini öngördü.
Çakmak, "Piyasa bir süre sonra istikrara kavuşsa bile, yeni TCMB Başkanı’nın faiz oranlarını erken düşürmesi durumunda yatırımcıların çok az toleransı olacaktır" dedi.
TCMB Başkan değişimi sonrası dolarda yükseliş
Merkez Bankası Başkanı'ndan bankacılara üç önemli mesaj
Pazartesi günü piyasaları neler bekliyor?