Cambridge Üniversitesi araştırmacıları tarafından derlenen Cambridge Bitcoin Elektrik Tüketim Endeksi'ne (CBECI) göre, bitcoin tarafından tüketilen toplam enerji bu yıl 128 TWh'ye (Terawatt saat ) ulaşabilir.
Bu, dünyadaki toplam elektrik üretiminin yüzde 0,6'sı veya tüm Norveç tüketiminin fazlası anlamına geliyor.
Uluslararası Enerji Ajansı analisti George Kamiya, "Bu rakamlar, orta ölçekli ülkelerle veya elektrikli araçlar (2019'da 80 TWh) gibi gelişmekte olan teknolojilerle karşılaştırıldığında büyük görünebilir, ancak klima ve fanlar gibi diğer kullanımlara kıyasla küçük kalıyor." dedi.
Google'ın tüm operasyonu 2019'da 12,2 TWh harcadı. Bitcoin madenciliği yapanlar hariç dünyadaki tüm veri merkezleri yılda yaklaşık 200 TWh tüketiyor.
Konuyla ilgili ilk endekslerden birini 2016 yılında bir araya getiren ekonomist Alex de Vries, Bitcoin'in fiyatındaki son artışın kullanımını yoğunlaştıracağına ve enerji tüketimini diğer tüm veri merkezlerinin toplamının ötesine taşıyacağına inanıyor.
Ödül vaadi, bitcoin için yapılan dev veri merkezlerindeki artışı hızlandırdı.
Bitcoin üretimi, özel bilgisayarlar ve işlemciler tarafından karmaşık denklemleri çözen "madenciler" adlı ağdaki kişiler tarafından yapılıyor.
Birçok kişi madencilik yaparken hesaplamaları daha zor hale getirerek para biriminin istikrarlı bir şekilde tedarik edilmesini sağlamak için tasarlanan sistem her 10 dakikada bir, ağdaki bulmacayı başarıyla çözenlere bir miktar bitcoin verecek ödüllendiriyor
CBECI'yi oluşturan ekibi yöneten Michel Rauchs, "Daha verimli yeni makineleriniz varsa, daha fazla makine kullanacaksınız" diyor.
Bitcoin fiyatı şu anda 55.000 doların üzerinde seyrederken, madenciler tam kapasite ile çalışıyor. Bitcoin, heyecanlı yatırımcı talebi üzerine geçen Cumartesi günü 61.742 dolarla tüm zamanların zirvesine ulaştı.
Bank of America’dan kripto yatırımcılarını kızdıracak Bitcoin analizi
Mobius: Bitcoin'in çökmemesi için dua ediyorum
Büyük şirketlerden Bitcoin duyuruları gelebilir