Yazdır

ABD’ye bir mesaj da Çin’den geldi: Hazırız

Tarih: 18 Mart 2021 - 21:50

Rusya-ABD arasında gerilimin tırmandığı bir dönemde bir mesaj da Rusya’nın partneri olduğu Çin’den geldi. Çin yönetimi yüz yüze görüşmede ABD tarafıyla kapsamlı istişare ve değişime hazır olduğunu açıkladı.

Yeni ABD yönetimi göreve başlar başlamaz Rusya ve Çin ile ilgili önemli kararlar aldı. Çin’e yönelik yeni ticari yaptırımlar gündeme getirilirken Rusya ile ipleri atacak açıklamalar gündeme geldi. ABD Başkanı Joe Biden, “Katil Putin, bedelini ödeyecek” açıklaması yaparken Rusya’dan “Görüşmeye hazırız” mesajı geldi. Finnasgundem.com’un yaptığı derlemelere göre, benzer bir mesaj de Rusya’nın önemli partneri Çin’den geldi. ABD yönetimi Hong Kong Özel İdari Bölgesi’ndeki son gelişmeler nedeniyle Çin’e yönelik yaptırımları genişletti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian bugün Beijing’de düzenlenen olağan basın toplantısında konuyu değerlendirdi.
Sözcü Zhao, ABD’nin son günlerde Çin’e karşı olumsuz yorumlar ve eylemlerde bulunduğunu hatırlatarak, bunun üst düzey stratejik diyalog arifesinde gerçekleşmesinin de düşündürücü olduğunu söyledi.

Zhao Lijian, Çin’in stratejik diyaloğa katılmayı kabul etmesinin, ABD ile ilişkilerini iyileştirme niyetini ve yapıcı tavrını gösterdiğine işaret etti. Çin’in ABD’de yapılacak görüşmede ilgili meselelere ilişkin tutumunu belirteceğine dikkat çeken Sözcü Zhao, ancak Çin’in ulusal güvenlik, egemenlik ve temel çıkarları konularında taviz vermesinin asla mümkün olmadığını ifade etti.

Çinli Sözcü Zhao Lijian, görüşmenin verimli geçip geçmeyeceğinin iki ülkenin ortak çabalarına bağlı olduğuna dikkat çekerek, ABD’nin “mikrofon diplomasisi” ile Çin’e karşı blok oluşturma ve siyasi baskı kurma girişimlerinin boşa çıkacağını belirtti.

Zhao Lijian, stratejik diyaloga, ABD ile kapsamlı değişim yapmaya hazır olduklarına işaret ederek, ancak tek bir müzakere ile aradaki tüm sorunlara kökten çözüm getirmeyi de beklemediklerini açıkladı.

Putin: Konuşmaya hazırım

 

Yeni ABD yönetimi 500 milyar doların önünü açtı

 

Kremlin'den Biden'a 'katil' yanıtı

 

Biden'a göre Putin 'katil'

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/abdye-bir-mesaj-da-cinden-geldi-haziriz/1557135