ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için, “Katil Putin bedelini ödeyecek” şeklindeki sözlerinin ardında ağır yaptırımların olduğu ortaya çıktı.
ABD, önümüzdeki hafta Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulayabilir. ABD basınında yer alan haberlere göre, Amerika Birleşik Devletleri’nin 2020’deki ABD seçimlerine müdahale ettiği iddiasıyla Rusya’ya yeni yaptırım uygulama kararını önümüzdeki hafta açıklayacak.
CNN’nin ABD Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına dayanarak yaptığı haberde, Rusya’ya karşı uygulanacak yeni yaptırımların detayları ise açıklanmadı. CNN, aynı zamanda yeni yaptırımların Rusya’nın yanı sıra Çin ve İran’ı da etkileyeceğine dikkat çekiyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre daha önce, ABD Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD istihbarat raporlarına dayanarak Rusya’nın ABD seçim sonuçlarına müdahale ettiğini bildirmiş, fakat yaptırımların ne zaman uygulanacağı konusunda açıklama yapmamıştı.
Rusya ise ABD seçim sonuçlarına müdahale ettiği iddialarını defalarca reddetmişti.
Geçtiğimiz günlerde AB dört, ABD ise yedi üst düzey Rus yetkiliye Rus muhalif Navalni'nin zehirlenmesi ve tutuklanmasıyla ilgili yaptırım uygulama kararı aldı. Yaptırımlar eşgüdümlü şekilde hayata geçirildi.
Ukrayna krizinden sonra Avrupa Birliği (AB) ve ABD'nin, Rusya'ya yaptırımlar uygulamaya başlaması Rusya ile Batı arasında devam eden gerginliğin başlangıcı oldu. Rusya'nın özellikle 2014'te Kırım'ı ilhakı nedeniyle Batı, Rus ekonomisini zorlamaya yönelik ciddi kararlar aldı.
AB, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını tehdit edici eylemlerde bulunduğu gerekçesiyle Rus şirket ve kişilere yaptırımlar uyguluyor.
Bu yaptırımlar çerçevesinde söz konusu şirketlerin AB ülkelerindeki mal varlıkları donduruluyor, AB vatandaşlarının ve şirketlerinin bu firmalara mali kaynak sağlaması yasaklanıyor. Yaptırım listesine alınan kişilerin AB'deki mal varlıkları donduruluyor ve bu kişilere seyahat yasağı uygulanıyor.
AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlar listesinde mal varlıkları dondurulan ve seyahat yasağı getirilen çoğu üst düzey 170'ten fazla kişi bulunurken, yaptırım listesindeki şirket sayısı ise 50'ye yaklaştı.
Yaptırım kararları hem AB hem de Rusya'nın ticari olarak kayıplar vermesine neden oluyor.
Ukrayna krizi çıkmadan önce 2013'te AB ile Rusya arasındaki ticaret hacmi 417 milyar dolar iken, bu rakam geçen yıl İngiltere dahil 218 milyar dolara düştü.