Yazdır

Ofise dönüş telaşı patronları aşı aktivistine dönüştürdü

Tarih: 15 Mart 2021 - 17:13

Küresel şirketler bir an önce ofise dönebilmek için çalışanlarının aşılanmasını destekliyor. Bazı şirketler bunun için ücretli izin veya nakit ödeme sunarken daha kritik sektörlerdeki patronlar aşılanmayı zorunlu hale getirmeye çalışıyor


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

CEO’lar çalışanlarının Kovid-19’a karşı aşı olması konusunda o kadar istekli ki bazıları çalışanlarına aşı olmaları karşılığında ücretli izin ya da nakit teşvikler dahi dağıtıyorlar.

Bloomberg’in haberine göre, ABD’li perakende şirketi Lidl çalışanlarına aşı olmaları karşılığında 200 dolar ek ödeme yaparken Aldi, Dolar General ve Trader Joe’s perakende şirketleri ise saatlik ekstra ücret teklif ediyor. İnternet üzerinden market teslimatları yapan firma Instacart çalışanlarına ve sözleşmeli işçilerine 25 dolar ek ödenek sağlıyor. Yoğurt markaları Chobani ve Danone altı saate kadar ücretli izin teklif ediyor. Ayrıca Danone aşıların ücretsiz olmadığı ülkelerde aşı maliyetlerinin karşılanacağını belirtiyor.

Bu teşvik edici önlemlerin yanında bazı şirketlerde ise daha sert çizgiler çekiliyor. Tesisat hizmetleri sunan İngiliz firması Pimlico Plumbers iş gücündeki yeni çalışanları için “aşı olmayana iş yok” politikasını izleyeceklerini açıkladı. United Airlines aşılanmayı zorunlu hale getirmek istediklerini belirterek sendikaların endişelerini üzerinde topladı.

Birçok CEO, 2,6 milyondan fazla insanın ölümüne neden olan salgınla mücadele sürecinde kendilerini liderler olarak görüyor. ABD, Fransa ve Rusya gibi ülkelerde güçlü olan aşı karşıtı akımlara karşı duran CEO’lar işçilerini güvende tutmaya çalışıyorlar. Bu şirketlerin bazıları için aşılanma konusundaki hassasiyetin daha pragmatik bir motivasyonu da söz konusu. Aşılama, şirket kültürlerini zorlayan ve Zoom gibi uygulamalar üzerinden sürdürülmeye çalışılan bir yıllık evden çalışma sürecinin ardından ofise dönüşü sürecini kolaylaştıracaktır.

JPMorgan CEO’su Jamie Dimon konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bana kalırsa biz ödül, ceza yöntemini uygulamak istiyoruz. Biz insanların aşı olmayı istemelerini arzu ediyoruz ve bizce bu çok daha iyi bir şey” ifadelerine yer vermişti. Dimon açıklamasında bankanın yasal kaygılar nedeniyle aşıyı zorunlu hale getirmeyeceğini ancak havayolu ve otelcilik alanındaki şirketlerin bunu yapmayı deneyebileceğini söylemişti.

JPMorgan CEO’sunun aşı stratejisi ödül ve ceza yöntemi

Şirketler için müşterilerinin ve çalışanların aşı olmasını şart koşabilme konusunun yasallığı ülkeden ülkeye değişiyor. Birçok ABD eyaletinde, bir işveren, aşı zorunluluğuna uymayı reddetmek de dahil olmak üzere herhangi bir yasal nedenden dolayı istedikleri zaman çalışanlarının işine son verebilir.

Şu anda, ABD'deki şirketlerin %1'inden azı tüm çalışanlar için Kovid aşısına ihtiyaç duyuyor ve istihdam hukuku firması Littler Mendelson tarafından 1.800 şirket içi avukat, insan kaynakları çalışanı ve yönetici arasında yapılan bir ankete göre, sadece %6'sı aşılar hazır olduğunda aşılanma süreci için planlamalarının hazır olduğunu söylüyor.

İstihdamı korumanın daha güçlü olduğu ülkelerde, yetkililer bu konuda daha dikkatli adımlar atıyor. İngiltere hükümeti, iş gücü için bağışıklama politikalarını belirlemenin işletmelere bağlı olduğunu, ancak aşı konusunda ısrar edenlerin ayrımcı olacağını belirtti.

Pratikte, İngiltere hukuk firması Pinsent Masons tarafından yayınlanan bir iş hukuku kılavuzuna göre, bir işverenin aşıyı zorunlu kılması ancak çalışanın rolüyle ilgili "makul bir talimat" olarak kabul edilirse yasaldır. Bu da sağlık veya otelcilik gibi sektörlerde olması muhtemeldir. Pimlico Plumbers gibi ev ziyaretleri gerçekleştiren şirketler için, çalışanların aşılanmasını sağlanması ve müşteriler için daha az sağlık tehdidi oluşturulması şirketlerin savunacağı bir diğer hukuksal argüman olabilir.

Anlaşmazlıkların mahkeme yoluna girmesini engellemek için birçok CEO yaptırım yerine ikna yolunu tercih ediyor. CEO’ın bu hamleleri, milyonlarca personelin müşterilerle çok daha az doğrudan temasla çalıştığı ofisler de dahil olmak üzere küresel ekonominin yeniden açılması için kritik bir öneme sahip olacaktır.

Patronlar aşı karşıtlığına savaş açıyor

Unilerver CEO’su Alan Jope, şirketin 150.000 çalışanına mümkün olduğu takdirde aşı olmaları için çağrıda bulunan haftalık mektuplar imzaladığını söyledi. CEO şirket doktorunu ayda iki kez 14 bin çalışanın katılabildiği genel katılımlı toplantılar yapmaya çağırdı.

Alan Jope konuyla ilgili açıklamasında, “Aşı karşıtlığının veya aşılanmaya yönelik şüphenin Unilever kültürünün bir parçası olmasını kesinlikle istemiyoruz. Güvendikleri, tıbbi bir otorite olan birinden bilgi almak çalışanlar için çok yararlı ve bu platformu insanların sorularını cevaplamak ve aşıları savunmak için kullanacağız” ifadelerine yer verdi.

Anheuser-Busch InBev'in sahibi olduğu Budweiser,40 yıl sonra ilk kez Super Bowl sırasında bir reklam filmi düzenlememeye karar verdi ve bunun yerine bu harcamayı şirketin reklam biriminin aşı yanlısı kampanyalarına ayırdı. CEO Carlos Brito verdiği bir röportajda, bağışıklamanın "insanları özgürleştireceğini" söyledi.

Bazı CEO'lar aşılanma konusunda örnek olarak önderlik etmeyi hedefliyorlar. Nestle CEO’su Mark Schneider, kendisi için aşının uygun olması halinde, "Rol model olmak için tüm çalışanlarımızın önünde aşı olurdum" dedi. Schneider aşı konusunda, “Kendinizi ve iş arkadaşlarınızı korumanın mümkün olan en iyi yoludur ve tıpkı maskeler konusunda çok açık olduğumuz gibi. bu konuda çok açık olacağız. Geçen yılki olumsuzluklardan biri, maskeler gibi çok iyi, etkili tedbirlerin siyasileştirilmesiydi” ifadelerine yer verdi.

Aşı mı test mi?

İsrail merkezli Nestle’nin yan kuruluşu olan Osem Investments, Kovid-19 aşısı olmayan veya iyileşmemiş çalışanlarını, her üç günde bir negatif Kovid testi sunmamaları halinde işyerinden menedeceklerini açıkladı.

Çok sayıda havayolu şirketi de aynı derecede sert bir çizgide: United Airlines CEO'su Scott Kirby, aşılamayı şirketin 60.000 işçisi için bir zorunluluk haline getirmek istediğini söyledi. Aşı konusu çalışanların da bölünmesine neden oluyor. İşçi sendikaları aşı olmak istemeyenlerle aşı olmayan çalışanlarla beraber olmak istemeyenler arasında bölünmüş durumda.

Aşılama konusunda ikna edici bir ton bulmak, yöneticiler ofise geri dönüşü hızlandırdıkça daha da önemli hale gelecektir. ABD merkezli kuyumculuk şirketi Tiffany, aşı olsalar da olmasalar da Mart ayının başından itibaren ofisten en az iki gün çalışmaları talimatını verdi.

Goldman Sachs CEO'su David Solomon geçen ay bir konferansta yaptığı konuşmada, aşı dağıtımı ilk çeyrekte daha hızlı olsaydı, firmanın şimdiye kadar çok daha fazla bankacıyı ofise getirmiş olacağını söyledi. Solomon, evden çalışmanın "mümkün olduğunca çabuk düzelteceğimiz bir sapma" olduğunu söyledi.

Goldman Sachs bu yaz stajyerleri ofiste istiyor

 

Haftada 4 gün çalışma modeli denenecek

 

Fitch’ten Türk bankaları raporu

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/ofise-donus-telasi-patronlari-asi-aktivistine-donusturdu/1556202