Dünya çapında 118 milyondan fazla insana bulaşan ve 2.6 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olan korona virüsü salgınına karşı mücadelede insanlık adına utanç verici bir gelişme yaşandı.
164 ülkenin üyesi olduğu ve hükümetlerarası bir kurum olarak 1995’te kurulan Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ- World Trade Organization) üyesi ülkeler korona virüsü aşısı ile ilgili skandal bir karara imza attı.
Aşının özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaygınlaşması için ülkelerin talebine DTÖ’ye üye olan varlıklı ve gelişmiş ülkeler veto kararı verdi. Birçoğu batılı olan bu ülkeler ağız birliği etmişçesine gelişmekte olan 80’den fazla ülkenin, “Korona virüsü aşısının patentlerini kaldırın ve Kovid-19 aşısı yoksul ülkelerde de üretilip yaygınlaşabilsin” çağrısına olumsuz yanıt verdi.
Batı ülkeleri korona virüsü aşısının fikri haklarının ve patentinin herkesin kullanımına açılmasının aşıların tedariği ve üretimine bir etki etmeyeceğini söyleyerek bu talebi reddetti.
Dünya Ticaret Örgütü’nde ilk olarak Ekim ayında gündeme gelen bu konuda dün sekizinci kez toplanıldı. DTÖ’nün Ticaretle İlgili Fikri Mülkiyet Konseyi 3 saati aşkın bir toplantı gerçekleştirse de bu talep yeniden reddedildi.
DTÖ’nün korona virüsü aşısının fikri mülkiyet haklarını ve patentini onaylaması için 164 üye ülkeden onay alması gerekiyor.
Yerli aşı mutasyonlu virüse karşı etkili mi ?
İngiltere'den AB'nin "aşı milliyetçiliği" suçlamasına ret
Almanların en az güvendiği Kovid-19 aşısı