S&P Global Ratings'e göre küresel borç geçen yılın sonunda 201 trilyon dolarla, borcun gayrisafi yurtiçi hasılaya oranı ise %267 ile rekor kırdı. Küresel kaldıracın yüksek seviyelere çıkmasıyla özel sektör temerrütlerinin 2009 finans krizinden bu yana en yüksek seviyede gerçekleşebileceğini tahmin ettiklerini belirtti.
Tahvil ihraçlarıyla kümülatif artan borçların yarattığı riskler bu ay ABD tahvil getirilerinde yaşanan yükselişle su yüzüne çıktı.
Yükseliş özel sektör tahvillerini de vurdu. Özel sektör tahvil piyasası dalgalı seyrini korurken Asya'da yatırım yapılabilir seviyedeki dolar tahvillerinde aralık son bir ayın zirvesine çıkacak kadar açıldı.
S&P, çöp notuna sahip şirketlerde 12 aylık temerrüt oranının 2021 sonunda %7'ye yükselebileceğini öngörüyor. Geçen yıl %6,6 seviyesinde olan oran, Avrupa için %5,3'ten %6,5'e çıkacak diye belirtildi.
S&P'ye göre ağır borç yüküyle birlikte, havayolları ve turizm gibi korona virüsten etkilenen sektörlerdeki kredi kalitesi 2022 sonrasına kadar iyileşmeyebilir. Kredi derecelendirme şirketi yine de rekor borçlanma oranlarına rağmen küresel toparlanma sonucu bir borç krizinden kaçınılacağını düşünüyor.
ABD Hazinesi tahvil ihracı ile 38 milyar dolar borçlandı
Tahvillerde yükseliş zayıflar mı?
Dow Jones'un tarihi rekoru nasıl gerçekleşti?
Doların geri çekilmesinde kritik seviye
ABD'de 5 aylık bütçe açığı 1 trilyon doları aştı