FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Eurotunnel’ın (Manş Tüneli) CEO’su ve Stratejik Demiryolu Kurumu’nun Başkanı Alastair Morton öfkesiyle tanınıyordu. 1990’larda Eurotunnel hisselerinin değerini sorgulayan bir yazı, Morton’un tepkisini çekmişti. Ancak daha sonra Eurotunnel hisseleri borç yükü altında çöktü. Yine de şirket yeniden finansmana girdi ve proje tamamlandı. Eurotunnel ise verimli bir balonun klasik örneklerinden biri oldu.
İngiltere ve kıta Avrupasını denizin altından geçen bir tünelle birbirine bağlayan projeyle ilgili aşırı heyecanla birlikte, bilinmeyen değeri olan devasa bir oluşuma sermaye yatırıldı. Üzücü bir şekilde Eurotunnel’ın ilk dönemlerdeki destekçileri, finansörler arasında yer almıyordu. Ancak altyapı hazırladığında, harika bir hizmet sundu ve getiri sağladı. Bu olay piyasaların, zaman zaman değer üretiminin hızını ve ölçeğini yanlış hesap etse de doğru yönü bulma alışkanlığını gösterdi.
Yatırım camiasının aşırı yükselen piyasaların patlamaya hazır bir balon olduğundan endişe duyduğu bu dönemde, bu oldukça dikkat çekici bir örnek. Bu balondan verimliliğin yükseldiği bir dönem ortaya çıkacak mı? Ya da yalnızca kayıp mı yaşanacak? Uzman yatırımcı Bill Janeway, “tüm verimli balonlar büyük miktarda kayıp yaratır. Asıl soru geride ne bıraktıklarıdır” dedi.
Financial Times’ın haberine göre, bol likidite ve çılgın hayal gücüyle birlikte fonlar egzotik yatırımlara yöneliyor. Bu ise tipik bir son evre boğa piyasası pratiği olarak öne çıkıyor. Birçok yorumcu 2000 yılındaki teknoloji balonu ile bugünün çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) hisselerinde görülen çılgınlık arasında paralelliklere işaret etti. Geçtiğimiz yıl ESG yatırım fonlarına 347 milyar dolar yöneldi ve 490 milyar dolarlık rekor miktarda ESG tahvili arz edildi.
Geçtiğimiz ay Norveç’in 1,3 trilyon dolarlık varlık fonunun başkanı Nicolai Tangen, yatırımcıların 1990’ların sonunda teknoloji şirketlerini desteklemekte haklı olduğunu söyledi. O dönemde de, tıpkı şimdi ESG hisselerinde olduğu gibi değerlemeler oldukça yüksekti. Tangen, “yeşil geçişte olanlar oldukça önemli ve gerçek” dedi. Açıklamasının devamında, “ancak hisse fiyatları bunu ne ölçüde yansıtıyor, bu başka bir soru” ifadesini kullandı.
Eğer geçmiş, gelecek için bir rehber görevi görüyorsa bu dönemin, kısa vadede yaratacağı yıkıma rağmen verimli bir balon olacağını ümit edebiliriz.
Geleceğin dijital parası devletlerin elinde olacak
Dev bankalara rekor gelir yetmedi: 700 kişi işten çıkarıldı
Yatırımcılar satış dalgasını inkar ediyor