Pandemi sürecinde paranın gideceği alternatif olmadığı için sürekli yükselen borsalar, ABD tahvil faizlerinin yükselmesiyle sarsıldı. Hareketli bir hafta daha geride kaldı. Küresel anlamda hem hisse senedi, hem döviz hem de kripto paraların işlem gördüğü piyasalarda dalgalanma dikkat çekti. İçeride 1.570 puanın üzerinde tutunamayan BİST 100 Endeksi tekrar 1.550 puandaki desteğinin altına indi. Kritik eşik kırılınca endekste düşüş hızlandı. Son dönemde direnç seviyelerini geçmekte zorlanan Borsa İstanbul’da yatırımcılar bir kez daha “Beklenen büyük düzeltme başladı mı?” sorusunu sormaya başladı. Ufuk Korcan Dünya’daki yazısında bu sorunun cevabını vermeye çalıştı. “ABD’de tahvil faizlerindeki yükseliş aslında tüm dünyada borsalarda yaşanan dalgalanmanın ana nedeni olarak öne çıkıyor” tespitinde bunan Korcan’ın analizi şöyle devam ediyor:
“ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Powell’ın haftaiçi Senato ve Temsilciler Meclisi’nde yaptığı konuşmalar piyasalar tarafından yakından takip edildi. Powell’ın tahvil faizlerindeki yükselişle ilgili olarak, artışın enflasyon korkularından ziyade büyümeye yönelik olumlu beklentilerden kaynaklandığını ve parasal genişlemenin süreceğini söylemesi piyasalardaki tansiyonu sadece 1 gün düşürdü. Perşembe günü ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin sert bir şekilde yüzde 1.6’nın üzerine çıkması tüm dünyada borsa ekranlarını kırmızıya çevirirken gelişmekte olan ülke para birimlerinde sert satışlar oldu. Dolar bir anda 7.50 TL sınırına çıktı. Aslında Perşembe akşamı yaşanan bu hareketten önce hem Borsa İstanbul hem de TL küresel piyasalardan negatif ayrışıyordu. Böyle bir ortamda ABD piyasalarında dalgalanma eklenince kayıplar daha da arttı.
ARADA DÜZELTME OLMASI NORMAL
Tahvil faizlerinin artması, temettü getirisi için hisse tutmanın cazibesini azaltıyor. Böyle olunca da hisse senetlerinde satış hızlanıyor. Şu an piyasaların bardağın dolu mu boş tarafına mı bakacağı belli değil. Aslında bardağı dolu tarafında küresel büyümeye ilişkin iyimser beklentiler, aşılamaların devam etmesi, öncü göstergelerin iyi gelmesi gibi konular da var. Bu noktada piyasa uzmanları, uzun vadede siyasi ya da jeopolitik bir gerginlik olmaması halinde hisse senedi piyasalarına yönelik olumlu beklentilerini koruyor. Borsalarda yeni zirvelerin görülmesi için arada gelecek düzeltmeler de sağlıklı olarak yorumlanıyor.
DOLARDA KRİTİK SEVİYE
Dolar/TL’de 7.35’in altında kalınması halinde 7.25 ve 7.20-7.15 seviyeleri ilk destek noktaları. Tersi durumda yani 7.35’in üzerinde tutunması halinde ise sırasıyla 7.39, 7.46 ve 7.50 seviyeleri direnç noktaları olarak öne çıkıyor. Daha yukarıları görülmesi halinde 7.55 ve 7.60 seviyeleri yeniden gündeme gelebilir.
Sert fiyat hareketlerinin olduğu dönemlerde uzmanlar yatırımcıları ‘sakin’ olmaları konusunda uyarıyor. Yönün tam belli olmadığı dönemlerde yatırımcıların kredili ve panik işlemlerden uzak durmaları gerekiyor. Yine tasarrufların tamamını hisse senedinde tutmak yerine bir miktar nakit bulundurmanın yatırımcılara hem düşüş hem de yükseliş trendlerinde hareket alanı sağlayacağı söyleniyor. Hisse senedi yatırımlarına kısa vade yerine orta ve uzun vadeli bakılmasının yatırımcıların yararına olduğu ise altın kural.