FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Brexit’in sonucunda İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasının ardından, Avrupa Birliği’nde faaliyet göstermeye devam etmek isteyen fintek şirketleri Litvanya’yı yeni fintek merkezi olarak belirledi. İngiltere merkezli birçok fintek şirketi, faaliyetlerine devam edebilmek için burada lisans alıyor.
Londra nüfusunun neredeyse üçte biri nüfusa sahip olan Baltık ülkesi Litvanya şimdi Avrupa Birliği’nin fintek merkezi haline geldi. Hükümete bağlı Invest Lithuania isimli kurumun verilerine göre ülkede yer alan 230 fintek şirketi bulunuyor. Bu 230 şirketin büyük bir bölümü ise İngiltere’yle bağlantılı. 2016 yılında gerçekleşen Brexit referandumunun ardından ülkeye ilk giriş yapan şirketlerden biri Londra merkezli Revolut oldu.
Revolut’un Litvanya CEO’su Virgilijus Mirkes “Litvanya Brexit’in ardından Avrupa Birliği operasyonlarımız için bir merkez haline geldi” dedi. Açıklamasının devamında, “Vilnius ofisimizi, fintek dostu iş dünyası koşullarını gözden geçirdikten sonra 2017 yılında açtık” ifadesini kullanarak ülkedeki hızlı lisans sürecine ve donanımlı çalışan bulmanın kolaylığına dikkat çekti.
Invest Lithuania’nın tahminlerine göre sektör ülkede 4,000’den fazla kişiye istihdam sağlıyor. Bu da geçtiğimiz yıla oranla %18’lik bir yükselişe işaret ediyor. Litvanya Merkez Bankası’nın denetimden sorumlu üst düzey yöneticilerinden Jekaterina Govina, “Brexit geçiş sürecinde, fintek şirketleri alternatif bir Avrupa Birliği limanı aramaya başladı ve Litvanya ilk tercihlerinden biri oldu” dedi.
Business Times’ın haberine göre Litvanya’da lisans başvuruları, Avrupa Birliği’nin geri kalanından daha hızlı ve üç ay gibi kısa bir sürede tamamlanabiliyor. Merkez bankası, şirketlerin Avrupa Birliği’nin tamamında faaliyet göstermesine izin veren 118 fintek lisansı verdi. Bu rakam ise Almanya’da 77 ve Fransa’da 76 lisans seviyesinde. Ancak İngiltere hali hazırda 610 lisansla tüm ülkelerin ilerisinde.
Litvanya Merkez Bankası aynı zamanda, fintek şirketlerinin inovasyonları denemeleri için bir “düzenleyici havuz” oluşturdu. Govina, “bu Brexit’e çare arayan şirketler için bir ışık oldu” dedi. Ülkenin başkenti Vilnius, Londra’nın çekiciliğine sahip olmasa da ve korona virüs nedeniyle ulaşım açısından güçlükler bulunsa da Litvanya’nın internet hızı teknoloji alanında çalışan şirketler için oldukça iyi.
Revolut’un ülkede 200 kişilik bir ekibi bulunuyor ve Mirkes’e göre şirket buradaki operasyonlarının kapsamını genişletmek istiyor. Revolut Vilnius’taki operasyonlarına Rockit isimli bir ofiste başladı. Bina Swedbank tarafından finanse edildi ve 30 üye şirket için çalışma alanı ve sektör etkinlikleri için alan sağlıyor.
Rockit CEO’su Sarune Smalakyte, “merkezimiz yabancı şirketlerin kolaylıkla yerel partnerler bulabileceği bir fintek komünitesi yaratma konusunda destek sağlıyor” dedi. Ancak fintek merkezi haline gelmenin bazı riskleri de var. Transparency International Lithuania (Litvanya Uluslararası Şeffaflık) CEO’su Sergejus Muravjovas, “fintek merkezi olma hedefi kara para aklama önlemleri konusundaki sorumluluğu yeni bir seviyeye taşıdı” ifadesini kullandı.
Açıklamasının devamında, “daha katı ve veriye daha fazla dayanan bir yaklaşıma ihtiyaç var” dedi. Govina ise, Baltık ülkelerinde verilen lisansların kapıları tüm Avrupa pazarına açması nedeniyle otoritelerin, riskleri farkında olduğunu söyledi.
Yellen, Bitcoin’i uygun görmedi
Dijital ödeme devi BoE başkanını transfer etti
Genç bankacılar kaçmasın diye yapmadıkları kalmadı