FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bilim insanları, dünyayı etkisi altına alabilecek bir sonraki salgının Kovid-19’dan 75 kat daha ölümcül, beyin iltihabına yol açan Nipah virüsü olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
KORKUNÇ BİR UYARI!
ABD’de kurulu bulunan Kentucky Üniversitesi’nin Moleküler ve Hücresel Biyokimya Bölümü Başkanı Dr Rebecca Dutch, dünya Kovid-19 salgını ile mücadele halindeyken korkunç bir uyarıda bulundu. Kovid’den bir sonraki ölümcül salgının Nipah virüsü (NiV) olabileceğini söyleyen Dr Dutch, bu virüsün Kovid-19’dan 75 kat daha ölümcül olduğunu belirtti.
İLK KEZ MALEZYA'DA ORTAYA ÇIKTI
Konuyla ilgili The Sun’a konuşan Dr Rebecca Dutch, Nipah virüsünün ilk olarak Malezya’da ortaya çıktığını belirtti ve şu açıklamaları yaptı:
DSÖ TARAFINDAN 16 TEHLİKELİ VİRÜS ARASINA ALINDI
“Gelecekte dünyamızda Kovid-19 benzeri salgınların tekrar yaşanabileceği oldukça muhtemel. Şu anda güncel bir Nipah salgını olmamasına rağmen bu virüs endişe verici ve dikkat etmemiz gereken bir dizi hastalıktan sadece biri. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından Kovid-19’dan sonra gelebilecek 16 potansiyel virüs salgını arasına alınmıştır.
GIDA VEYA DIŞKIYA TEMAS YOLUYLA BULAŞIYOR
Nipah’ın gıda yoluyla bulaştığı gibi, insan veya hayvan dışkısıyla temas yoluyla da bulaştığı gözlemlenmiştir.
KULUÇKA SÜRESİ OLDUKÇA UZUN
Nipah’ın kuluçka süresi oldukça uzun olabilir ve bu süre zarfında bulaşmanın gerçekleşip gerçekleşmeyeceği belirsiz olabilir."
NİPAH VİRÜSÜ NEDİR?
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre, Nipah virüsü belirtisiz seyredebiliyor, aynı zamanda ciddi solunum sorunları, beyin iltihabı, beyin ödemi ve yüzde 40 ila 75 arasında ölüm oranına yol açabiliyor.
Nipah, insana yarasa ve domuzlardan ya da virüsün bulaştığı yemekten geçebiliyor.
Hastalık ayrıca insandan insana da geçiyor. Uzmanların sözlerine göre, virüsün doğal taşıyıcısı büyük yarasalar.
Nipah virüsü, DSÖ tarafından insanlık için en tehlikeli virüsler listesine dahil edildi.
Bu hastalığın tedavisi için henüz bir ilaç veya aşı bulunmuyor.
İlaç firmalarının Nipah'a karşı ilaç geliştirme yönünde bir projesi ise henüz yok. Bunun yerine Nipah’a karşı semptomatik yoğun tedavi kullanılıyor.
Kovid-19'un yeni şüphelisi bulundu
Hangi ülkede kaç kişiye Kovid-19 aşısı yapıldı?