Yazdır

Altın fiyatlarında toparlanma hareketleri

Tarih: 18 Şubat 2021 - 11:46

Altının gram fiyatı 399 liradan, çeyrek altın 648 lira, Cumhuriyet altını 2.654 liradan satıldı

Altının gram fiyatı, 397,5 lira ile 7 ayın en düşük seviyesini görmesinin ardından 399,4 liradan işlem gördü.

Dün altının ons fiyatı dolar kurundaki gerilemeye paralel değer kaybeden gram altın, günü bir önceki kapanışın yüzde 1 altında 399,5 liradan tamamladı.

Gram altın, yeni günde 397,5 lirayla 17 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyeyi görmesinin ardından, altının ons fiyatı ve dolar kurundaki yükselişe paralel kayıplarını kısmen telafi etti ve saat 11.00 itibarıyla önceki kapanışın hemen altında 399,4 lirada dengelendi. Çeyrek altın 648 lira, Cumhuriyet altını da 2.654 liradan satıldı.

Altının ons fiyatı, dün 1.769,8 dolarla 30 Kasım'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Yeni güne yükselişle başlayan altının ons fiyatı önceki kapanışa göre yüzde 0,4 artışla 1.781 dolar seviyesinden alıcı buldu.

Analistler, emtia fiyatlarındaki yükselişin küresel bazda enflasyonist baskı oluşturabileceğine ilişkin endişelerle ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin dün yüzde 1,33 ile 27 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyeye çıkmasının altının ons fiyatında görülen düşüşte etkili olduğunu söyledi.

Bununla birlikte, dün ABD Merkez Bankası'nın (Fed) toplantı tutanaklarındaki enflasyonist baskıların geçici olduğuna ilişkin açıklamalarıyla ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yaklaşık 5 baz puan gerilediğini kaydeden analistler, bu durumun altının ons fiyatını desteklediğini belirtti.

Analistler, bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararının yatırımcıların odağında olduğunu, politika faizinde değişiklik beklenmemekle birlikte karar metnindeki olası değişikliklerin dolar kurunda hareketliliğe sebep olabileceğini ifade etti.

Beklenen enflasyondaki yükseliş nedeniyle TCMB'nin sıkı para politikasını sürdürmesinin yanı sıra daha şahin bir dil kullanabileceğini dile getiren analistler, bu durumun dolar kurunu baskılamaya devam edebileceğini aktardı.

İnfo Yatırım FX tarafından hazırlanan altın analizinde, "Altın fiyatlarında yaklaşık olarak son 7 yılın en yüksek seviyeleri yakınlarında fiyatlamalar devam ediyor. Korona virüs pandemisinde ikinci dalga endişesi, Amerika’da seçimlere yönelik belirsizlikler ve düşük reel faizler altın fiyatlarında yukarı yönlü hareketlenmeleri destekliyor. Zaman zaman dalgalı bir seyir izleyen fiyatlarda küresel bazda yaşanan gelişmeler yakından izleniyor. Dün Amerika’dan gelen veriler piyasalar tam olarak tatmin etmedi diyebiliriz. ABD ekonomisi ilk çeyrekte yıllıklandırılmış olarak %5 küçüldü. Diğer yandan işsizlik maaşı başvuruları 1.48 milyona gerilese de beklentilerin bir miktar üzerinde gerçekleşti. Veriler ile birlikte altın fiyatlarında bir miktar toparlanma hareketleri görüldü. Gün içerisinde Amerika kanadından gelecek olan ekonomik veriler takip edilecek. İlk olarak TSİ 15.30’da Kişisel Gelir/Kişisel Gider verileri izlenecek. Ardından TSİ 17.30’da ise Michigan Tüketici Beklentileri hareketliliği artıracaktır. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1779,00 – 1791,24 – 1809,67 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 1745.47 – 1731.94 – 1706.45 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir" diye belirtiliyor.

Vakıf Yatırım tarafından hazırlanan analizde,  "ABD 10 yıllık tahvil getirilerinin yükselmeye devam etmesi ve %1.30’a ulaşması ile birlikte reel faizlerde görülen artış, başta altın olmak üzere değerli metallere satış getirdi. Ons altın, alçalan kanal içerisinde zayıf seyrini sürdürürken, sabah saatlerinde 1.770 seviyelerinden tepki alımları geldiği görülüyor. Bu aşamada, kısa vadede 1.770-1.765 bölgesi ilk destek olarak izlenmelidir. Bu seviyenin altında kanalın alt bandına doğru satışların hızlandığını görebiliriz. Olası alımlarda ise 1.785 ve 1.820 seviyelerini direnç olarak takip ediyor olacağız. Kısa vadede ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki hareket, değerli metallerdeki seyrin devamı açısından önemli olacaktır" denildi.

TL lehine fiyatlama sürecek

Fitch'ten kritik 'Türkiye' değerlendirmesi

Bankaların açıklanan 2020 yılı bilançoları

Finans sisteminin tamamen çökmesine çok yakınız

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/altin-fiyatlarinda-toparlanma-hareketleri/1550329