Yazdır

Dolar ve euroda düşüş hızlandı

Tarih: 01 Şubat 2021 - 14:00

Geçen haftayı 7,32'nin hemen altında tamamlayan dolar/TL, 7,20'ye kadar gerilerken; euro/TL ise 8,88'den kapattığı geçen haftanın ardından 8,70-8,71 bandına çekildi.

Ekonomi yönetiminin değişmesi ve üst üste gelen faiz artırımları sonrası düşüşe geçen döviz kurlarında geri çekilme sürüyor. Geçtiğimiz hafta TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın yılın ilk enflasyon toplantısında piyasalara verdiği net mesajlar ve sıkı para politikası duruşunun korunacağına yönelik açıklamalar Türk Lirası'na desteğini sürdürüyor.

8.5 liradan geri çekilmeye başlayan ve geçtiğimiz haftayı 7,32'nin hemen altında tamamlayan dolar/TL, hızlı bir düşüşle başladığı haftanın ilk gününde en düşük 7,2000 seviyesiniin altını gördü. 10 lira seviyesini gördükten sonra düşüşe geçen Euro/TL'deki düşüş dolardan daha hızlı bir şekilde gerçekleşirken geçen cuma 8,88'den kapanan euro/TL kuru, 8,70'in altına düştü. 

Türk Lirası haftaya, dolar ve euro karşısında kayda değer düşüşlerle başladı. Dolar/TL 21 Ağustos'tan; euro/TL de 25 Eylül'den beri en düşük seviyesinde seyrediyor.

Piyasalarda bu hafta gündem çarşamba günü açıklanacak tüketici enflasyonu. Dışarıda ise haftanın ilk günü dünyadan gelecek PMI rakamları öne çıkıyor. Haftanın kalanında Euro bölgesinde tüketici enflasyonu, ECB para politikası duyurusu, ABD işsizlik maaşı başvuruları ve tarım dışı istihdam verileri izlenecek.

Son dönemde birçok yabancı yatırım bankası doların TL karşısında 7 liraya kadar gerileşeceği tahmininde bulunmuştu. Yüzde 17 gibi yüksek faizin etkisiyle TL’nin cazibesinin bir süre daha devam edeceğini öngörün yatırım bankaları yıl sonu kur tahminleri aşağı çekmişti.

Yeni haftaya başlarken dolarda kritik seviyeler

Bitcoin riskli yatırımlar hakkında ne öğretti?

Piyasalarda gün ortası 01/02/2021

TCMB piyasayı 37 milyar TL fonladı

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/dolar-ve-euroda-dusus-hizlandi/1546468