Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) "2021 Davos Gündemi" toplantıları kapsamında çevrim içi ortamda "Ekonomik büyümenin yeniden inşası" konulu panel düzenlendi.
Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Lagarde, panelde yaptığı konuşmada, 2020'nin dördüncü çeyreğinde Euro Bölgesi ekonomisinin daraldığını söyledi.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında şirketler ve hane halkı için finansman koşulların uygun olması gerektiğini vurgulayan Lagarde, "Salgın sonrası ekonomi farklı olacak" şeklinde konuştu.
Lagarde, Kovid-19'un yeni türlerine yönelik endişelere ve sıkılaşan kısıtlamalara rağmen, 2021'in salgın sonrası ekonomik toparlanma yılı olmasını umduğunu söyledi.
Lagarde, "Umudumuz, 2021'in hala ekonomik toparlanma yılı olması" dedi.
AMB Başkanı Lagarde, Euro Bölgesi'ne ilişkin, "Ekonomik toparlanma gecikebilir fakat raydan çıkarılmaması gerekir" diye konuştu.
AMB'nin ekonomiyi desteklemek için uzun bir süre piyasada olacağına işaret eden Lagarde, "Pandemi Acil Varlık Alım Programı (PEPP) şu anki 1,85 trilyon avroluk büyüklüğünden daha küçük olabilir fakat daha büyük de olabilir. Bunu bilmemizin hiçbir yolu yok." değerlendirmesinde bulundu.
Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier de Avrupa Birliğinin (AB) ABD Başkanı Joe Biden'ın göreve başlamadan birkaç hafta önce Çin ile kapsamlı yatırım anlaşması imzalamasını "hata" olarak kabul etmediklerini belirterek, söz konusu anlaşmanın ABD'nin Çin ile halihazırda sahip olduğu anlaşmanın benzeri ve bütün şirketlere eşit şartlar oluşturmakla ilgili olduğunu söyledi.
AB ile Çin arasında 2014 yılından beri devam eden yatırım anlaşması müzakerelerinde 30 Aralık 2020’de uzlaşı sağlanmıştı.
ILO: Mali ve sosyal sıkıntılar 2021'de devam edecek
Georgieva: İklim değişikliği ekonomik istikrar için temel risk
Dünya genelinde korona virüs vaka sayısı 100 milyonu aştı