FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
İngiltere'de yaklaşık 9 milyondan fazla insan korona virüs krizi nedeniyle yılın sonuna kadar borç almak zorunda kaldı. Söz konusu rakamlar ülkede zengin yoksul arasındaki ayrımın giderek genişlediğini gösteriyor.
Bloomberg’in haberine göre İngiltere’deki 47 milyonluk yetişkin nüfusun 5’te biri korona virüs nedeniyle borç batağına saplandı. Bulgular İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın korona virüs yönetimi sırasında en ağır darbeyi gençlerin ve düşük ücretle çalışanların gördüğü yönündeki eleştirileri besliyor.
İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak ve İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey geçtiğimiz haftalardan bu yana gündeme taşınan bu endişelerin altını çizdiler ve eşitsizlikteki artışı sınırlamanın yollarını aradıklarını açıkladılar.
İngiltere yoksulları değil büyük şirketleri kurtaracak
Bailey konuyla alakalı yaptığı açıklamada, “Kovid’in eşit olmayan etkileri beni endişelendiriyor. Kovid krizinden nüfusun her kesimini kapsayacak bir biçimde çıkmamız gerektiği benim için çok açık” ifadelerine yer verdi.
İngiltere Ulusal İstatistik Kurumu’nun (ONS) Perşembe günü yayınladığı rapora göre 30 yaşın altındakiler ve hane gelirleri 10.000 sterlinin altında olanlar genel nüfusa göre çok daha fazla ücretsiz izne gönderilme ihtimali taşıyor. Hükümet verileri ayrıca kendi işlerinde çalışanların gelirlerinde ve çalışma saatlerinde düşüş ihtimalinin daha yatkın olduğunu da gösteriyor.
İşlerine gidemeyen ve toplumun en fazla kazanan %20’lik kısmını oluşturanların yarısından fazlası aylık ücretlerini tam olarak almaya devam ederken toplumun en az kazanan %20’lik kesiminde ise bu oran dörtte birden çok az yukarıdaydı. Kendi işini yapanlar ve engelli çalışanlar 1000 sterlin veya daha fazla borç almaya daha yatkın gruptu. Bu arada nüfusun çok az bir kısmı gelecek yıl için birikim yapabildi.
Hükümet verileri ABD Hazine Bakanı Sunak’ın 3 Mart tarihinde yayınlayacağı yıllık bütçe beyannamesi için baskı oluşturuyor. Ülkenin barış zamanındaki en yüksek bütçe açığına ulaşması nedeniyle gelecekteki vergi artışlarını omuzlamak için daha iyi bir yöntem bulunmasına yönelik çağrılar söz konusu.
ONS’in açıkladığı bir başka ver ise zengin ile fakir ayrımının henüz pandeminin etkileri ortaya çıkmadan açıldığını gösteriyor.
Gini katsayısı ile ölçülen gelir eşitsizliği, mali yılın başından Mart ayına kadar %36,3'e yükselerek on yılın en yüksek sayısına ulaştı. Toplumun en zengin %1’lik kesiminin gelir payı 2011 yılından bu yana %7’den %8,3’e kadar yükseldi.
2017-2020 yılları arasında en yoksul beşte birinin enflasyona göre ayarlanmış gelir oranları ise %3,8 azaldı. Bu süreçte İngiltere’nin en zengin beş kişisinin gelirleri ise düzenli olarak yükseldi.
İngiltere’de hizmet sektörü dibe doğru
İngiltere’den Fransa’ya 2.500 kişilik istihdam göçü