FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
İngiltere’deki fintek sektörü 2020 yıllında 4,1 milyar dolarlık yatırımı içeren 408 anlaşmayla sektörde Avrupa’nın en çok fintek yatırımı yapılan bölgesi unvanını korudu.
Finextra’nın haberinde yer alan araştırmaya göre fintek yatırımlarında küresel pandemi nedeniyle %9’luk bir azalma gözlemlendi. Innovate Finance’in araştırmasına göre İngiltere ABD’nin ardından toplam fintek sermayesi artışında ikinci sırada yer alıyor.
Innovate Finance CEO’su Charlotte Crosswell konuyla ilgili açıklamasında, “Pandemi fon arayan birçok şirket için yeni engeller yarattı. Bu nedenle yenilikçi şirketlerimizin gelecekteki başarılarının ve büyümelerinin arkasında durabilmemiz için desteklerimiz daha da hayati önem taşımaktadır” ifadelerine yer verdi.
2020 yılında küresel çapta fintek yatırımları 3.052 anlaşmayla 44 milyar dolara ulaştı. Fintek yatırım oranları %14 arttı. ABD’deki fintek şirketleri %29’luk artışla 22 milyar dolar yatırım alırken Endonezya İngiltere’nin ardından 3,3 milyar dolarlık yatırımla üçüncü sırada yer aldı. 2,6 milyar dolarlık fintek yatırımı alan Hindistan’sa üçüncü sırada bulunuyor.
İngiltere, toplamda 9,3 milyar dolarlık Avrupa fintek pazarının neredeyse yarısına hakim oldu ve Almanya, İsveç, Fransa, İsviçre ve Hollanda’daki fintek yatırımlarının tamamından daha fazla yatırım aldı.
Avrupa sıralamasında ise Almanya %50’lik fintek yatırımı artışıyla ikinci sırada yer aldı. Ülkede 71 fintek anlaşmasından 1,4 milyar dolarlık yatırım elde edildi. 1,3 milyar dolarlık sermaye yatırımıyla İsveç Avrupa sıralamasında üçüncü sırada yer aldı. Fransa (522 milyon dolar) ve İsviçre (294 milyon dolar) ilk beşte yer alan diğer ülkeler.
Küresel anlaşmalar arasında, en değerli ilk üç fintek yatırım turu sıralamasında ise ise ilk sırada 3 milyar dolarlık yatırım alan Endonezyalı fintek firması Gojek bulunuyor. ABD’li fintek firmaları Stripe (850 milyon dolar) ve Chime (700 milyon dolar) en değerli ilk üç yatırım turunu oluşturan diğer şirketler.
Avrupa’daki en büyük yatırımsa İsveç merkezli ödeme sistemleri şirketi Klarna’ya (650 milyon dolar) yapıldı. Dev bankalara rakip olan fintek bankaları İngiliz Revolut (580 milyon dolar) ve Alman N26 (570 milyon dolar) Avrupa’nın ilk üçünde yer alan diğer fintek şirketleri.
Londra merkezli firmalar, İngiltere'deki fintek sektöründe yatırılan sermayenin %91'ini çekerek 310 anlaşma üzerinden 3,8 milyar dolarlık yatırım aldılar. Bu istatistiğin oluşmasında büyük ölçüde İngiltere’nin en büyük fintek anlaşmasını yapan Londra merkezli Revolut katkıda bulunuyor.
Kurucusu kadın olan İngiliz fintek firmalara olan sermaye desteği 2020 yılında 720 milyon dolara kadar ulaştı. İngiltere’deki bütün fintek harcamalarının %17’sini oluşturan rakam 2019’a göre kadın patronlu fintek şirketlerine %11 daha fazla yatırım yapılığını gösteriyor.
Şirketler nakit ödemeleri kabul etmiyor
Morgan Stanley'nin karında rekor artış
Ant Group'un yoluna bir engel daha çıktı!