FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Girişimci Leonardo del Vecchio, İtalya’nın iş dünyasının renkli isimlerinden biri. Bir dönem yetimhanede yaşamış olan Vecchio şimdi bir milyarder. Vecchio aynı zamanda bankacılık sektöründe de aktif: İtalya’nın ikinci en büyük bankası UniCredit’in %1,9’luk hissesine sahip. Ancak bankanın CEO’su Jean Pierre Mustier Nisan ayında ayrılacağı için yeni bir yöneticiye ihtiyaç var.
Bankanın yönetim kurulu, yeni bir CEO için arayışa başladı. Bu konuda yatırımcılarla da görüşmeler yürütülecek.
Devlet de işin içinde
İtalya’nın iş dünyası odaklı gazetesi Il Sole 24ore’nin Editörü Marco Ferrando, bankadaki gelişmeleri bir süredir takip ediyor. Ferrando’ya göre del Vecchio, UniCredit’in yeniden yapılandırılma sürecinde rol oynamak istiyor. Ferrando, “Vecchio yeni CEO’nun siyasetle ilişkisi olmasını istemiyor” dedi.
Tagesschau’nun haberine göre, kriz içindeki banka Monte dei Paschi, UniCredit’in geleceğinde rol oynayabilir. İtalya’nın devlet yetkilileri, bankayı iflastan kurtardıktan sonra, bankanın hisselerinin büyük bir bölümüne sahip oldu. Ancak aynı dönemde Avrupa Birliği’yle yapılmış olan anlaşma nedeniyle Monte dei Paschi’nin yıl sonuna kadar özelleştirilmesi gerekiyordu. Uzun süre boyunca UniCredit’in zorluk içindeki bankayı satın alacağı konusunda spekülasyon yapıldı.
Yatırımcılar birleşmeye karşı
Ekonomist Marcello Messori, “bu durum şirket satın almayı düşünmeden önce, kendi geleceğini belirlemesi gereken bir banka için sorun yaratıyor” dedi. Milyarder del Vecchio da dahil olmak üzere, diğer yatırımcılar da güçlük içindeki Monte dei Paschi’nin satın alınmasına karşı çıkıyor.
UniCredit’in CEO’su Mustier de Monte dei Paschi’nin satın alınmasına karşı çıkmıştı. Messori, yönetim kurulu, yatırımcılar ve siyasilerin arasındaki tartışmanın oldukça önemli olduğunu söyledi.
Alman bankasının da geleceğini belirleyecek
UniCredit’in geleceği aynı zamanda Alman bankası HypoVereinsbank’ın da geleceğini belirleyecek. Alman bankası 15 yıldan uzun süredir UniCredit’in bir birimi olarak faaliyet gösteriyor. Finans gözlemcisi Ferrando, “bu oldukça önemli çünkü Mustier uluslararası bir birleşmeyi mümkün kılacak bir yeniden yapılandırma tasarlıyordu” dedi. Açıklamasının devamında, “eğer İtalyan şirketleri, Avrupa’nın geri kalanındakilerden ayrılmış olsaydı, bir başka Avrupa bankası ile ilişki daha kolay olabilirdi. Ancak diğer yandan, mevcut yapıda bu oldukça zor” ifadesini kullandı.
14 yıl önce Türkiye pazarına giren UniCredit, geçen yılın ilk aylarında Yapı Kredi Bankası'ndaki %12 payını daha satma kararı almıştı. 2019 sonundaki hisse satışı ile Koç Finansal Hizmetler’deki %50- %50 ortaklıktan çıkan UniCredit’in Yapı Kredi Bankası’ndaki doğrudan hissesi %20’ye geriledi.
Dünya Bankası’ndan finansal kriz uyarısı