Antalya'da değişik tropikal ürünlerin üretimi devam ederken, bu kez de 87 yıl sonra 'kahve' üretimi için düğmeye basıldı. Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü (BATEM), Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü iş birliğinde, 2013 yılında 'Değişik Tropik Meyve Türlerinin Antalya Koşullarına Adaptasyonu Üzerinde Araştırmalar' başlıklı proje hazırlandı.
BATEM, ilk kez 1934 yılında araştırmasının yapıldığı, fakat teknik donanım yetersizliği nedeniyle üretimi sağlanamayan 'kahve' üretimi için harekete geçti.
ÜZERİNE ÇALIŞMAYA BAŞLADIK
BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "1934 yılında yapılan araştırmalar o dönemin alt yapısı ve teknolojileri uygun olmadığı için sonuca ulaştırılamamış. Daha sonra çalışmaların Alanya ve Gazipaşa bölgesine kaydırılması düşünülmüş. Şimdilerde Alanya'da küçük çaplı kahve üreticisi çiftçiler var. Kahve üretimi üzerine çalışmaya başladık. Pandemiden dolayı çalışma yapacağımız kahve çeşitlerini Antalya'ya getiremediğimiz için projeyi bir süre erteledik. En kısa sürede çalışmamızı tamamlayıp, Antalya'ya ve çiftçilerimize kahveyi kazandırmayı hedefliyoruz" dedi.
YENİ ÜRÜNLERE BAŞLANACAK
Tropik meyve üretimine başlanılacağını ifade eden Ünlü, "Son yıllarda iklim değişiklikleri tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi ve Antalya'yı çok etkiliyor. 7 türde, 11 çeşit olarak çalışma yaptığımız tropik meyvelerden passiflora- çarkıfelek, pitaya- ejder meyvesini tescilleterek üretimine başladık. Geçen yıl da bir mango, bir longan ve iki litchi türüne tescil aldık. Bu yıl yeni tescil alan tropik meyvelerin üretimlerine başlanacak" diye konuştu.
İngiltere'nin önceliği fintek şirketleri
FBI soruşturuyor: Kongre binası baskını!
Altının kilogramı 446 bin 111 liraya geriledi
ABD tarım dışı talep edilenlerin altında