Geçmişinde kadın imparatorlar geriye 1889'da yeni Meiji Anayasası ile birlikte çıkarılan İmparatorluk Ailesi Yasası'ndan kadın saltanatının resmen yasaklandığı Japonya'da tahta geçmişinde tartışması kızıştı.
Siyasete erkek egemen muhafazakar kesimlerin sorumlusu üstlenen Başbakan Yoşihide Suga, imparator halefinin belirlenmesinde önceliğin tahta sadece erkeklerin geçmesi kuralına dönüştürüldüğünü söyledi.
Daha önce Japonya'nın çift kanatlı parlamentosu Diyet, imparator halefinin belirlenmesinde sağlanmasına yönelik tartışmalar yapılması çağrısında bulunmuştu.
18 Aralık'ta kaydedilen ama dün yayımlanan bir radyo söyleşisinde Başbakan Suga, bu talebe karşılık vermek için bir danışmanlar paneli oluşturulacak ve konunun uzmanlarından görüş alınacağını duyurdu.
Suga, erkekten erkekten kuralının olayının değişikliğinin müzakere edileceği panelle ilgili "Mevcut belgede, tahtın sadece erkeklere kalmasına öncelik verilmelidir" dedi.
Suga, bu ay başlayacak olağan parlamento oturumunda olası anayasa hareketli görüşüleceği iddialarında "Bu zorlu göreve uygulamak girişmek istiyorum" diye sözlerini ekledi.
Tahta geçip geçmemesi tartışması, kökleri 5. yüzyıla dayanan eski monarşide Akihito'nun Mayıs 2019'da Krizantem Tahtı oğlu Naruhito'ya devretmesinden beri hararetlendi.
Zira ailede Naruhito'nun 55 Gören erkek söz Akişino'nun 14 kazan oğlundan sonra saltanatı devam ettirebilecek erkek bulunmuyor. Akişino'nun oğlu Hisahito'nun erkek çocuğu çocuğu durumunda bir sonraki imparatorun kim haz meçhul.
Diğer yandan İmparator Naruhito ile kes Masako'nun 19 yaşında bir kızları var: Prenses Aiko.
Ama 2. Dünya Savaşı sonrası 1947'de yenilenen İmparatorluk Ailesi Yasası da Krizantem Taht'a sadece erkeklerin çıkabileceğini teyit etti.
Japon halkında bir kadın İmparatoriçe olarak tahta geçmesi fikri popülerlik kazansa da, gelenekçi-muhafazakar kanat buna karşı çıkıyor.
İngiltere Brexit'in ardından bankaları kurtarabilecek mi?
Havacılık sektörüne Kovid-19 maliyet 56.2 milyar euro