AK Parti'de birçok görev üstlenen ve son olarak İstanbul’da milletvekili aday adayı olan Melih Bulu’nun Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasına dair tepkiler sürüyor.
Independetn Türkçe haberine göre, öğrencilerin ardından öğretim üyeleri de Bulu’nun rektör olmasına dair bir açıklama yayınladı.
“Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” başlığıyla yayımlanan açıklamada üniversitelerdeki yönetici kadrolarında kimlerin oturacağının atama ile değil, seçim ile olması gerektiği ifade edildi.
KHK ile rektörlük seçimleri kaldırılmıştı
Darbe girişimi sonrası ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) kapsamında çıkarılan bir kanun hükmünde kararname (KHK) ile üniversitelerde rektör seçimleri kaldırılmıştı.
Söz konusu KHK’da rektör atamaları Cumhurbaşkanı görevi haline getirilmişti.
Düzenleme şöyleydi:
Devlet üniversitelerinde rektör Yükseköğretim Kurulu tarafından önerilir, profesör olarak en az üç yıl görev yapmış üç aday arasından Cumhurbaşkanınca atanır. Bir aylık sürede önerilenlerden birisinin atanmaması ve Yükseköğretim Kurulu tarafından, iki hafta içinde yeni adaylar gösterilmemesi halinde Cumhurbaşkanınca doğrudan atama yapılır.
Rektörün görev süresi 4 yıldır. Süresi sona erenler aynı yöntemle yeniden atanabilirler. Ancak aynı Devlet üniversitesinde iki dönemden fazla rektörlük yapılamaz. Rektör, üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel kişiliğini temsil eder. Vakıflarca kurulan üniversitelerde rektör, mütevelli heyetinin Yükseköğretim Kuruluna teklifi ve Yükseköğretim Kurulunun olumlu görüşü üzerine Cumhurbaşkanı tarafından atanır.
Melih Bulu kimdir?
Boğaziçi Üniversitesi’nin internet sitesinde Bulu’nun özgeçmişi şu ifadelerle anlatılıyor:
Lisans eğitimini Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde tamamlayan Bulu, yüksek lisans ve doktora eğitimlerini Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nde tamamladı. Prof. Dr. Bulu özel sektörde proje mühendisi olarak CASA, Atak Helikopter ve F-16 programlarında çalıştı. P&G’de Fabrika Müdür Yardımcılığı görevinde özellikle verimlilik ve maliyet tasarrufu alanlarında görevler aldı. Benzeri şekilde çalışma hayatında gerek profesyonel gerekse girişimci olarak birçok üretim ve servis sektöründeki firmada strateji ve yönetim konularında danışmanlıklar yaptı.
Akademik uzmanlık alanları firmaların, şehirlerin, bölgelerin ve sektörlerin rekabetçiliği; kümelenme; oyun teorisi, girişimcilik olan Prof. Dr. Bulu, Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu Derneği’nin kuruluşunda yer alırken, derneğin Başkanlık görevini sürdürmektedir.
2009’da başlayan akademik hayatı boyunca bölüm başkanlığı, MBA koordinatörlüğü, uluslararası iş birliği koordinatörlüğü görevlerinde bulundu. İstinye Üniversitesi’nin kurucu Rektörü olarak, üniversitenin gelişiminde rol alan Bulu, bu dört yıllık dönemde üniversitenin Times Higher Education Global Impact endeksine göre dünyanın ilk 400 üniversitesi arasına girmesini sağladı. 2020 başında Haliç Üniversitesi Rektörlüğüne atanan Melih Bulu eğitim dilinin İngilizceye dönüştürülmesi, Araştırma Üniversitesi hedefinin öncelenmesi konularına ağırlık vererek uluslararası endeksli yayın sayısının bir sene içerisinde yüzde 100’e yakın oranda artmasında ve Haliç Üniversitesi’nin dünyanın ilk 600 Üniversitesi arasına girmesinde liderlik yaptı.
Üniversitenin sitesinde Bulu’nun siyasi geçmişine yer verilmiyor. Bulu’nun AK Parti içerisinde birçok görev üstlendiği, Sarıyer İlçe Teşkilatı kurucularından olduğu ve son olarak İstanbul 1'inci Bölge'den milletvekili aday adayı olduğu biliniyor.
Babacan: Özgür bir akademi istiyoruz