Korona virüs salgınıyla beraber dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de karantinalar, sokağa çıkma kısıtlamaları boşanma başvurularını hızla arttırdı.
Salgının sadece sağlık, ekonomi, iş ve eğitim alanını değil, bireylerin aile ve özel hayatlarına da etki etti. Sözcü haberinde, Avukat Elvan Kılıç, İsveç Ulusal Mahkemeler İdaresi'nin istatistiklerini paylaştı.
Salgınla birlikte 2020 yılında toplam 13 bin 345 boşanma başvurusu yapıldı. 2019'da oran 12 bin olarak kayıtlara geçti. Avrupa ülkelerinde salgının boşanma sebebi haline geldiğini söyleyerek, “Türkiye genelinde mahkemelere salgın sebebiyle boşanma talebinde bulunan bireylerin sayısının 3-4 kat artış olduğu gözlemlenmiştir” dedi.
KARANTİNA BOŞANMAYI TETİKLİYOR
Sosyal izolasyon ve karantina gibi eşlerin özel yaşam alanını kısıtlayan uygulamaların psikolojik bir durum olup boşanmayı tetiklediğininin altını çizen Avukat Kılıç; “Örneğin aynı evde sürekli birbirlerini gören eşler birbirlerinin hatalarını, eksik taraflarını da daha fazla görmeye başlarlar ve tahammül sınırları azalır. Kriz durumlarında insanlar hayatta kalma içgüdüsü ile krize farklı tepkiler verebilir. Eşlerinin kriz anlarında nasıl olduğunu diğer eşler fark edemeyebilir. Bunun üzerine kavgalar, şiddetli tartışmalar başlar. Eşler bu tartışmayı olumlu bir şekilde atlatamadıkları zaman evlilik birliğinde şiddetli geçimsizlik durumu baş gösterir. Burada boşanma sebepleri korona virüs salgını değil, virüsün getirmiş olduğu psikolojik sonuçlar ve bu sonuçlara katlanamama durumudur” diye konuştu.
SEBEP EV İŞLERİNDE YARDIM
Asıl boşanma sebebi eşlerin birbirlerine karşı yerine getirmeleri gereken yardım yükümlülüğünün yerine getirilmemesi olduğunu açıklayan Kılıç şu ifadeleri kullandı “Eşlerin kanuna göre, aile birliğinin mutluluğunu elbirliğiyle sağlamak ve çocukların bakımına, eğitim ve gözetimine beraberce özen gösterme yükümlülüğü bulunmaktadır. Yardım yükümlülüğü eşlerin salgın sürecinde birbirlerine karşı yerine getirmeleri gereken en önemli yükümlülüktür.”
TEDAVİDEN KAÇMAK BOŞANMA NEDENİ
Türkiye'de kanuna göre boşanma davası açılabilmesi için karşı tarafın kusurlu olması gerektiğini söyleyen Avukat Kılıç, “Eşlerden birisinin korona virüsünden enfekte olması, tek başına boşanmaya neden olmamaktadır. Çünkü salgına yakalanan eşin bir kusuru yoktur. Ancak korona virüse yakalanan eşin, hastalığın tedavisi için üzerine düşen karantina ve benzeri tedavilerden kaçınması boşanma nedenidir ve burada tedaviden kaçan eş kusurlu olur. Bu durumda hasta olmayan diğer eş, salgına yakalanan eşin tedavi için gerekli özeni göstermediğini ve aynı evde birlikte yaşadıklarından dolayı kendi sağlığını da tehlikeye attığını gerekçe göstererek boşanma davası açabilir. Korona virüs hastalığına yakalanan eş ise, hastalığı süresince eşinin yanında olmadığını ve tedavi için gereken özeni göstermediğini gerekçe göstererek boşanma davası açabilir” dedi.
Ören Bayan cinayetinde cezalar onandı
Kovid-19'dan iyileşenlerin sayısı 60 milyonu geçti
Sağlık çalışanlarına ek ödemede kritik karar!
İstanbul’da aidat ücreti kira fiyatını geçti