FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bu yıl dünyanın dört bir yanındaki bankacılık düzenleyicileri, birçok bankayı kara para aklama ihlallerinden vergi kaçırmaya ve yanlış kişilerle geliştirilen yakın müşteri ilişkileri geliştiremeye kadar birçok sebepten dev para cezalarına çarptırmakla meşgul oldu.
Cezai işlemlerin büyük çoğunluğu ABD’li piyasa düzenleyicileri tarafından dev Wall Street bankalarına yapıldı.
İsveç, İsrail ve Avustralya’daki yetkili merciiler de kara para aklama ve terörizmle ilgili piyasa kurallarını ihlal ettikleri gerekçesiyle yerel bankaları cezalandırdı. Financial News’in haberinde 2020 yılında bankaların ödedikleri en büyük on para cezası derleniyor.
Goldman Sachs’a Malezya Varlık Fonu’nu skandalından 5,4 milyar dolarlık para cezası
Goldman Sachs yozlaşmış yetkililer ve suç ortakları aracılığıyla Malezya Varlık Fonu 1MDB’yi yağmaladığı gerekçesiyle piyasa düzenleyicileri tarafından 5,4 milyar dolarlık para cezasına çarptırıldı.
Banka yetkilileri ekim ayında ABD Adalet Bakanlığı ve diğer küresel piyasa düzenleyicilerine 2,9 milyar dolar tazminat ödemeyi kabul etti. Bunun yanında banka Malezya Hükümeti’ne 2,5 milyar dolar daha ödeme yapacak.
Ayrıca, 1MDB ile ilgili hükümet yetkilileri tarafından el konulan varlıklardan elde edilen gelirler için Malezya'ya 1,4 milyar dolar daha ödeneceğini de belirtti.
Banka, eski üst düzey yöneticilerden gelen bankadaki mevcut 174 milyon doları da geri ödemeyi kabul etti.
Wells Fargo’ya sahte hesap skandalı nedeniyle 3 milyar dolar para cezası
Wells Fargo şubat ayında ABD Adalet Bakanlığı’na ve ABDE Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) uzun zamandır devam eden sahte hesap skandalıyla ilgili bir soruşturmayı çözmek için 3 milyar dolar ödemeyi kabul etti.
ABD'li düzenleyiciler, banka çalışanlarının zorlu satış hedeflerine ulaşmak için mevcut müşterilerin adlarına sahte hesap dizeleri açtığını ortaya çıkardılar.
Wells Fargo CEO’su Charles Scharf konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bugünkü durumumuzun temelindeki davranışın ve buna yol açan geçmiş kültürün kınanması gerekiyor ve Wells Fargo'nun üzerine inşa edildiği değerlerle tamamen tutarsız" dedi.
Bankanın üzerinde halen 1,95 trilyon dolarlık bir varlık limiti mevcut ve söz konusu limit ABD Merkez Bankası (FED) tarafından 2018 yılında sahte hesap skandalı gerekçesiyle cezai işlem olarak getirildi.
JPMorgan 920 milyon dolarlık piyasa manipülasyonu cezası
JPMorgan Eylül ayında değerli metaller ve Hazine piyasalarının manipülasyonuna bağlı görevi kötüye kullandığını kabul ederek 920 milyon dolar ödemeyi kabul etti ve ABD'li düzenleyiciler tarafından yürütülen soruşturmayı çözüme kavuşturdu.
ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) tarafından yapılan açıklamaya göre ABD Adalet Bakanlığı CFTC ve SEC tarafından yapılan soruşturma para cezasının ödenmesiyle birlikte sonlanmış oldu.
CFTC para cezasının komisyon tarafından bir tür piyasa manipülasyonu olan sahtecilik sebebiyle bugüne kadar uygulanan en büyük tazminatın söz konusu olduğunu belirtti.
6 dev ABD bankası 20 yılda 195 milyar dolar ceza ödedi
Westpac kan dondurucu suçlamaları kabul etti, 920 milyon dolar ödedi
Avustralya bankası Westpac terörizm finansmanı ve kara para aklama kurallarının 23 milyondan fazla kez ihlal edildiği gerekçesiyle açılan davada ülke kurumsal şirket tarihinin en büyük para cezasını ödemeyi kabul etti.
Avustralya’nın en büyük ikinci bankası Asya’daki çocuk istismasıyla bağlantılı olabilecek transferlerin tespit edilmesi de dahil olmak üzere ihlaller sebebiyle 920 milyon dolarlık cezayı ödeyeceğini açıkladı.
Westpac ayrıca, 19,5 milyondan fazla uluslararası transfer bildirmeyi ihmal ettiğini ve bazılarının orijinal kayıtlarını tutmakta da başarısız olduklarını belirtti.
Bank Hapoalim vergi kaçırdığı gerekçesiyle 874 milyon dolar ceza ödedi
İsrail' in en büyük bankası, Nisan ayında ABD'de vergi kaçırmayı kolaylaştırmayla ilgili yürütülen kovuşturma kapsamında ABD makamlarıyla 874 milyon dolarlık ceza ödemeyi kabul etti.
Hapoalim ve İsviçreli yan kuruluşu, İsviçre ve İsrail banka hesaplarında 7, 6 milyar dolardan fazla para gizlemek için ABD vatandaşları ve diğerleriyle komplo kurduklarını itiraf etti.
Citigroup’a 400 milyon dolar para cezası
Citi Ekim ayında ABD'li düzenleyiciler tarafından 400 milyon dolar para cezasına çarptırıldı ve "devam eden önemli eksiklikler" nedeniyle risk yönetim sistemlerini düzeltme talimatı verdi.
FED, Citi'yi düzenleyicilere yönelik raporlama, veri yönetimi ve sermaye planlamayı da içeren "çeşitli risk yönetimi ve iç kontrol alanlarında" yetersiz kaldığı için eleştirdi.
Citigroup'a 400 milyon dolarlık ceza
Swedbank’e 374 milyon dolar para cezası
İsveçli piyasa düzenleyicileri, Swedbank’e Baltık operasyonunun kara para aklamayla mücadele tedbirlerinde ciddi eksiklikler olduğu sonucuna varmalarının ardından Mart ayında 4 milyar İsveç kronu para cezası verdi.
Swedbank, Estonya şubesinde şüpheli olabilecek işlemlerin geçmiş olabileceği yönündeki haberlerin basında yer alması üzerine Şubat 2019'dan bu yana İsveç, Estonya, Letonya ve Litvanya'daki yetkililer tarafından soruşturma altındaydı.
JPMorgan’a zayıf iç denetim uygulamalarından 250 milyon dolar para cezası
JPMorgan Chase, iç kontroller ve iç denetim uygulamalarındaki eksiklikler nedeniyle ABD'li düzenleyiciler tarafından Kasım ayında 250 milyon dolar para cezasına çarptırıldı.
Dev banka, bankacılık düzenleme kurulunun varlık ve servet yönetimi işinde yeterli dahili kontrolleri sürdüremediği yönündeki iddialarını geri çekmesi için 250 milyon dolar ödeyeceği bildirildi.
Para Birimi Denetleme Ofisi (OCC) bankanın eksik risk yönetimi uygulamalarına sahip olduğunu ve çıkar çatışmalarıyla ilgili uygun kontrollerden yoksun olduğunu tespit ettiği belirtildi.
Ünlü yatırım bankasına rekor para cezası
Deutsche Bank’a Jeffrey Epstein’le ilişkilerinden dolayı 150 milyon dolar para cezası
Deutsche Bank, seks ticareti suçlamasıyla yargılanmayı beklerken intihar eden Jeffrey Epstein ile yıllardır süren ilişkisiyle ilgili bir dizi uyumsuzluklar nedeniyle Temmuz ayında New York Mali Hizmetler Dairesi tarafından 150 milyon dolar para cezasına çarptırıldı.
Alman bankası, kayıtlı cinsel suçlarla ilgili yapılan milyonlarca dolarlık ödemeleri işleme almakla ve Epstein'ın işbirlikçileri olduğu iddia edilen kişilere yapılan ödemelerin yanı sıra yasal giderleri için "düzinelerce" hukuk firmasına yapılan 6 milyon dolarlık ödemeleri işlemekle suçlandı.
Epstein davasında 50 milyon dolar krizi
Scotiabank’e fiyat manipülasyonundan 127 milyon dolar para cezası
Kanada bankası, yetkililerin dev bir fiyat manipülasyonu planı olarak adlandırdığı projedeki rolüyle ilgili olarak hukuki ve cezai suçlamaları çözmek için Ağustos ayında ABD'li piyasa düzenleyici kurumlar tarafından 127 milyon dolar para cezasına çarptırıldı.
Piyasa düzenleyicileri, suçun bankadaki dört ticaret bankacısının ABD borsalarına verdiği değerli metaller vadeli işlem sözleşmelerine yönelik binlerce manipülatif siparişlerden kaynaklandığını ileri sürüyor.
Söz konusu anlaşma ayrıca CFTC’nin Scotiabank’a yönelik fiyat manipülasyonu konusunda yanlış beyanda bulunma suçlamalarını da çözüme kavuşturdu.
Credit Suisse mafyanın uyuşturucu parasını mı akladı?